Autor: Põllumajandus.ee • 4. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan vahetab välja suure osa juhtkonnast

HKScan on otsustanud juhtkonnas vahetada palju inimesi, kuid Anne Mere on üks vähestest, kes jätkab senist tööd.
Foto: Andras Kralla
Soome lihakontsern HKScan on otsustanud strateegia muutuse tõttu vahetada välja suure osa juhtkonnast. Anne Mere koos kahe kolleegiga suutis praeguse ametikoha säilitada, teatas börsifirma.

"Tulevased strateegilised otsused, nende hulgas täna teatatud muudatused, aitavad meil ehitada HKScani äri arendamiseks ja tuleviku jaoks tugevamat põhja. Muudatused toetavad meid, et tugevdada ettevõtte finantsvõimekust edasistes arenguetappides," ütles HKScani tegevjuht Tero Hemmilä.

HKScani juhtkonnast jätkavad senistel ametikohtadel Baltikumi turu juht Anne Mere, Rootsi turu juht Sofia Hyléen Toresson ning Taani ja rahvusvahelise turu juht Jukka Nikkinen.

Juhtkonnast lahkuvad personalijuht Anu Mankki, kommunikatsioonijuht Mikko Saariaho ja loomahanke ja esmatootmise juht Pia Nybäck, kes jätkavad tööd kontsernis teistel positsioonidel.

Juhtkonnast ja ettevõttest lahkuvad kategooriate ja kontseptsioonivaldkonna juht Heli Arantola, tootmisjuht Sami Sivuranta, finantsjuht Mikko Forsell ja Soome turu juht Kati Rajala.

Juhtkonnaga liituvad Soome turu uus juht Jari Leija, liha tarneahela juht Esa Mäki, ärijuht Mika Koskinen, finantsjuht Jyrki Paappa ning personali- ja juriidilise osakonna juht Markku Suvanto.

HKScani aktsia hind oli täna pärastlõunase seisuga tõusnud ligi 1,64 protsenti, 1,86 euroni. Viimase aastaga on kontserni aktsia aga odavnenud pea 40 protsenti, makstes parematel päevadel üle 3 euro.

Kolm kohtuhagi Eestis

Eestis on HKScanil käsil kohtuasi, mis ulatub 2017. aastasse, mil keskkriminaalpolitsei pidas kinni ettevõtte endise tegevjuhi Teet Soormi ja ettevõtte teise endise juhtfiguuri Mati Tuvi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus. Teet Soorm on majandusminister Kadri Simsoni elukaaslane.

HKScani kohtuasjaga on seotud kolm hagi. HKScan koos tütarfirmaga Rakvere Farmid nõuavad Soormilt Harju maakohtus kolmes hagis kokku üle 4,8 miljoni euro.

Esimene hagi puudutab boonussüsteemi. Rakvere Farmide hinnangul on Soorm ja Tuvi tasunud endale väljateenitud aastaboonuseid, tehes nimetatud makseid OÜ Laventra esitatud teenusearvete alusel olukorras, kus see firma käsunduslepingu alusel mingeid teenuseid ei osutanud. Hagi kohaselt Rakvere Farmide nõukogu aastaboonuste maksmist ei otsustanud ning seetõttu on väljamaksed tehtud õigusliku aluseta ning Soorm ja Tuvi on juhatuse liikmena omastanud tööandja vara OÜ-le Laventra tehtud maksete kaudu.

OÜ Lavrenta hilisem ärinimi oli Harmel Invest OÜ. 19. veebruari seisuga on ettevõte äriregistrist kustutatud.

Teine hagi puudutab rendilepinguid. Rakvere Farmid leiavad, et Soorm ja Tuvi andsid juhatuse liikmena ettevõttele kuuluvaid kinnisasju pikaajalisele rendile ettevõtetele Saimre ja Saimre Viljakasvatus. Rakvere Farmide väitel on Soormil ja Tuvil nendes osaühingutes varjatud osalus. Rakvere Farmid väidavad, et neis lepingutes on põllumaade renditasu turuhinnast mitu korda madalam. Samuti oleksid Soorm ja Tuvi juhatuse liikmena saanud Rakvere Farmide sõnul kahjulikud rendilepingud igal ajal üles öelda, kuid ei teinud seda.

Kolmas hagi on seotud garantiikirjadega. HKScan Estonia hinnangul on Soorm tekitanud ettevõttele kahju sellega, et allkirjastas Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi nimel 2014. aasta 29. jaanuarist kuni sama aasta 27. märtsini kolm garantiikirja. Nende garantiikirjadega garanteerib HKScan Estonia ettevõtete Ovolex OÜ, Nurkse Seafarm OÜ ja Raikküla Seakasvatus OÜ kohustusi kokku enam kui 2,5 miljonit eurot.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960