1. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: CLAAS perefirma saab tänavu 100 aastaseks

CLAAS´i perekonna lugu, mis sai alguse Saksamaal Westfalia piirkonnas, saab tänavu 100 aastaseks. See on lugu pidevast arengust ja ideede elluviimisest.

Kui esimesed iseliikuvad teraviljakombainid leiutati Ameerikas, siis CLAAS oli esimene, kes ehitas iseliikuva teraviljakombaini spetsiaalselt Euroopa tingimuste jaoks. Hetkest, kui 1990-l valmis esimene LEXION teraviljakombain, on CLAAS pidevalt kindlustanud valdkonna turuliidri positsiooni Euroopas.  CLAAS´i poolt väljatöötatud iseliikuv silohekseldi JAGUAR on samas  oma sünnist alates olnud turuliider terves maailmas!

CLAAS´i prioriteet on valmistada koristusmasinaid ja traktoreid, mis oleksid mitte ainult kaasaegsed, vaid suudaksid hakkama saada ka tuleviku väljakutsetega. Selle tõestamiseks püstitati 2011. aastal Inglismaal teraviljakoristamise maailmarekord, kui LEXION 770 TT koristas 8 tunni jooksul 675,84 tonni nisu. See tulemus kanti ka Guinessi rekordite raamatusse. Tänavu on CLAAS´il põhjust tähistada järjekordset verstaposti kombainivalmistamise ajaloos. Nimelt veeres tootmisliinidelt maha 450 000´s teraviljakombain ning Tucano mudel järjekorranumbriga 10 000.

 

Meie põllumeeste seas on paljukiidetud CLAAS kombainid samuti tuntud ning hästi omaks võetud. Alates aastast 1997, kui Eestis alustas CLAAS´i masinate maaletoomist Konekesko eelkäija, Kesko Agro Eesti AS, on CLAAS kombainide müük aastast-aastasse suurenenud. Kui heita korraks pilk Eesti kombainipargile, siis 2012 aasta lõpu seisuga oli Liiklusregistri andmeil Eestis arvel 263 CLAAS teraviljakombaini, milledest eriti suure tootlikkusega LEXION  kombaine 138 masinat.  Põhjuseid, miks  teraviljakasvatajad soetavad endale turu ühe kalleima kombaini, on mitmeid. Kuid kindlasti on põhiargumendiks masin ise. CLAAS kombaini selgeteks eelisteks on kasutusmugavus, vastupidavus, võimsus, ökonoomsus ja võimalus masin optimaalselt häälestada vastavalt Eesti rasketele koristustingimustele .

2012.a. sügis oli Eesti põllumeestele saagikuse kohalt läbi ajaloo parim, kuid sellele jätsid tugeva pitseri ränkrasked koristustingimused. Need ilmastikuolud panid kombainid tõsiselt proovile, kuid CLAAS´i masinad said väljakutsega hästi hakkama. Heaks näiteks on uue, EURO IIIb, mootoriga ja 7,5 m varioheedriga varustatud Tucano 450, mis töötas Lääne-Virumaal. Nimelt suutis see kombain koristada kogu vilja keskmise kütusekuluga 10,2 l/ha. Sealjuures  oli keskmiseks tootlikkuseks 4,5 ha/h ning kogu põhk purustati. Möödunud aastal leidis kinnitust ka fakt, et kuivadele tingimustele projekteeritud, suurt tootlikkust omavad täisrootorkombainid kipuvad Eesti märjas sügises palju kütust kulutama. Selle põhjuseks on koristuskiiruse drastiline langus, millele lisanduvad probleemid tekkivate ummistuste näol. CLAAS rootorpuisturitega kombainidega sellist muret ei ole. Saladus peitub HYBRID-süsteemis, kus rootorite ette on paigutatud 2-trumliline patenteeritud APS-peksusüsteem.

Seda, et Eesti põllumehed on eelpoolnimetatud CLAAS´i eelistest aru saanud, näitavad ka Konekesko Eesti AS müüginumbrid. Suund on selgelt järjest tootlikumate ja kallimate masinate poole, et võimalikult väikeste kuludega suurtelt teraviljapindadelt saak efektiivselt ära koristada. Ühest küljest on suured masinad ja kõrge tootlikkus hea, kuid meeles peab pidama seda, et rasked masinad mõjuvad pikemas perspektiivis saagikusele halvasti. Rattad pressivad pinnase liigselt kokku, tekib tihes ja mullastiku õhu- ning veerežiim saab rikutud. Õnneks on CLAAS´il ka selle vastu rohi olemas – suure kandepinnaga TERRA TRAC poolroomikud. Kuna kaudsetel põhjustel saamata jäänud saaki on raske numbritesse arvutada, siis Eesti põllumehed suhtuvad paraku poolroomikutesse (peamiselt hinna tõttu) natukene skeptiliselt. Vaatamata sellele on Eestis TERRA TRAC kombainide müük liikvele läinud - peamiselt tänu küll möödunud aasta vihmasele sügisele ja pehmetele põldudele, mis suuri masinaid hästi kanda ei tahtnud.

Lisaks maailmatasemel teraviljakombainide valmistamisele on CLAAS näidanud tehnoloogilist tipptaset ka muudes valdkondades. Heaks näiteks on hiljuti Eestisse saabunud uhiuus ratastraktor CLAAS AXION 950. Selle traktori muudab eriliseks asjaolu, et tegemist on maailma võimsama standardtraktoriga, millel võimsust 410 hj. Hiljuti leidis tõestust fakt, et tegemist ei ole mitte ainult võimsa, vaid ka väga efektiivse ja ökonoomse traktoriga. Saksamaa sõltumatu instituudi DLG poolt teostatud katsed näitasid, et CLAAS AXION 950 saavutas raske veojõu testil kütusekuluks 251 g/kWh, mis on läbi ajaloo kõige parem tulemus. Kombineeritud kütusekulu näiduks saadi 249 g/kWh, mis on samuti pjedestaali väärt koht.

Konekesko Eesti AS´il on heameel pakkuda Eesti põllumeestele sellist suurepärast tehnikat. Lisaks sellele peame oma suureks väärtuseks pika töökogemusega professionaalseid müügi- ja järelteeninduse spetsialiste, kes suudavad kõik need keerukad masinad ja seadmed Eesti põldudel hästi tööle panna ning neile nime väärilist kliendituge pakkuda.

 

Autor: Marko Mirme

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960