Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 15. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Horschi külvitehnoloogia väetab eri tasapindadel

Horsch Focus TD kombineeritud pneumokülvik võimaldab lisaks mullaharimis- ja külvitöödele paigutada mulda ka kõige tõhusamal viisil väetist.

Uus Horschi külvik kobestab koos väetise külviga samaaegselt kuni 25 cm sügavuselt mulda, tasandab pinnase, valmistab mulda tihendades ette külvialuse ja külvab seejärel pinnasesse rapsi, maisi või teravilja.

Ühelt poolt on agregaadi eeliseks tõepoolest aja kokkuhoid – sügisesel kiirel saagikoristuse ajal on abiks, kui mitmekordsete pinnase ettevalmistustööde, külvi ja väetamise asemel saab põllule saata pelgalt ühe mehe koos masinaga, millele järele haagitud uudse tehnoloogilise lahendusega külvik. Teisalt pole näiteks tänavuselgi, seniste märkide järgi üsna vesise pinnasega kevadet tõotaval aastal võimalik kevadkülviks traktoriga mitmeid kordi põllul käiagi.

Focus TD oluliseks märksõnaks on ka efektiivsus. Kui  harjumuspäraselt väetatakse põldudel viljaridade vahesid, siis Horschi külvik võimaldab paigutada väetise otse külvatava tera alla vastavalt vajadusele pinnase eri kihtidesse. Sealjuures on põllumehel endal võimalik valida, kuhu täpselt ja kui palju väetist külvatakse.

Oluline on, et kui tavapärasel ridade vahede väetamisel võib kuluda kaua aega enne kui taimejuurestik jõuab reaalselt mulda kantud komponentideni, siis otse külvatava viljarea alla paigutatud väetis annab taimedele kohe nende arengu algusfaasis vajaliku energia. Nii saab kultuurtaim kasvamiseks kohe alguses, kõige õrnemas kasvufaasis vajaliku jõu.

Sealjuures kulub nii ka vähem väetist, mis ei ole vaid pelgalt rahaline kokkuhoid, vaid säästab ka keskkonda, sest väetatakse ainult seal, kus on selleks reaalne vajadus. Sadala Agro, kes on ühe aasta agregaati kasutanud ja tänavu teise taolise külvikugi soetasid, kogemus näitab, et lisaks tõstab ka kombineeritud pneumokülvikuga väetamine saagikust.

Focus TD võimaldab külvata rapsi, teravilja ja maisi reavahega 15-50 cm. Seadme mullaharimise pool põhineb Terrano tüükultivaatoril, mis on ka ühtlasi seemendi külvisügavusega kuni 25 cm. Seemendi on varustatud TerraGrip kivikaitsme teise põlvkonnaga, käigusurvega 500 kg. Seemne ja väetise doseerimist juhib Horsch DrillManager programm.

Külvikut toodetakse kuue- ja seitsmemeetrise töölaiusega, mille tõmbejõu vajadus algab 175kW/240 HP ja töökiirus 6-10 km/h. Kaheosalise punkri mahuks on 5000 l.

Teravilja ja rapsi külvi pool on lahendatud sarnaselt Horsch Pronto TurboDisc ketasseemenditega. Maisi külvamiseks kasutatav seade haagitakse külviku rippsüsteemi ketasseemendite asemel.

 

 

Lisainfo:

Mait Nõmmsalu, Tatoli AS juhatuse esimees, tel 740 9412, 505 5733,  [email protected]Urmas Oja, Tatoli AS projektijuht, tel 528 4788, [email protected]Vaata lisaks: http://www.tatoli.ee/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erinevad viisid väetise muldamiseks
Foto: Tatoli AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960