Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: sügavkobesti Lemken Karat – kultivaatorite Rolls Royce

Intensiivkultivaator Karat on lihtne, töökindel ja kiire erinevate tööorganite kiirvahetussüsteem vähendab masina seisuaega kuluvosade vahetamisele ja seega suurendab tootlikkust.

„Viimastel aastatel on tüü kultiveerimine ja põllu pindmise kihi kobestamine palju muutunud,“ ütleb Konekesko Eesti AS tootejuht Valdek Küppas ja selgitab, et varem oli põhiliseks ülesandeks  umbrohtude leviku kontroll adraga ja 3-10 cm pindmise kihi segamine enne kündi, kuid seoses herbitsiidide kasutamisega on tänaseks  paljud põllud peaaegu umbrohuvabad. „Pigem on nüüd peamiseks mureks tihese teke ning suurte saakide korral  suur põhumass, mis tuleb segada ettenähtud vahekorras mullaga, 1 tonn põhku või taimejäänuseid = 2 cm harimissügavust. See on tekitanud vajaduse võimsamate seadmete järele, millega on võimalik segada pindmist kihti sügavamalt,“ räägib Küppas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Modernsel kõrrepõllu kultivaatoril on kolm põhifunktsiooni – tõhustada umbrohu ja isekülvavate seemnete idanemist, et need saaks hävitada kemikaalide või kultuurvahendite abil enne uue saagi külvamist, põhu ühtlane mullaga segamine ja mullatihese purustamine, et muuta  mullastruktuur taimede kasvuks soodsaimaks ja taimejäänuste lagundamise protsessi parendamine.

Uue põlvkonna intensiivkultivaatori Karat tööorganid on kinnitatud 3-7meetrise töölaiusega raamide külge keskmiselt  27 cm vahedega, mis muudabki veojõu vajaduse Lemkeni masinate puhul äärmiselt suureks. Nii saab võimalikuks tõhus maapinna ning põhu segamine pinnasega. Kuna tööorganeid on oma kuju poolest erinevaid – nagu sirge kobestuspii ja hanijalg – on võimalik kultiveerimise intensiivsust muuta vastavalt vajadustele optimaalseimaks.

Lindam: Karat on aktiivsele maaharijale parim valik

Lääne-Virumaal 3100 hektaril põllul teravilja ja rapsi kasvataval Aru Põllumajanduse OÜl on kaks Karati kultivaatorit. Põllumajandusega paarkümmend aastat tegelenud ettevõtte juht Andres Lindam ütleb, et mullaharimine peab toimuma õigel ajal ning kuna Aru Põllumajanduse põllupinnad on suured, siis kündmisega  neid harida ei jõuaks.

„Kindlasti on ka teisi häid sügavkobestajaid, kuid meie jaoks on oluline, et Lemken ja Konekesko on usaldusväärsed ettevõtted. Konekesko asjaajamine on hea ning tootejuht on hästi osavõtlik: tunneb põhjalikult  Lemkeni mullaharimisriistu ning oskab põhjendada tööriista positiivseid omadusi,“ ütleb Lindam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Küppas nendib, et Karat on parim valik just aktiivsele kasutajale.  „See on tööriist kuni 30 sentimeetri sügavuselt kobestamiseks, kuluvosade kiirvahetussüsteem võimaldab vahetada kiirelt tööorganeid vastavalt vajadusele, mullastruktuurile, niiskusele ja soovitud töö iseloomule. Samuti on tähtis fakt, et on võimalik valida erinevaid tihendusrulle vastavalt soovile, kuni 30 cm ulatuva sügavkobestamise korral on tähtis pärast põllu kobestamist maapinna taastihendamine. Kobestatud põllumaa tuleb uuesti tihendada, sest vastasel korral kujutavad maapinda äkete poolt jäetavad tühimikud ideaalset pesitsus- ja varjupaika tigudele ning hiirtele.“

Karati kultiveerimisviisi saab vastavalt ajale, mullastikule ja kasutuskohale muuta. Masin on ehitatud nii, et see võimaldab tööorganite kiiret ja lihtsat vahetust.  Kiirvahetatavate tööorganite vahetamine toimub ilma spetsiaalsete tööriistadeta, kus kergelt ja kiiresti on võimalik paigaldada hanijalad madalaks või sirged piid sügavharimiseks. Süsteem muudab ka kulunud osade vahetamise kergemaks, sest eemaldada saab kogu tööorgani ning vahetada kuluvosad ohutult ja mugavalt hoolderuumi tööpingil.  Järelveetavate kultivaatorite töösügavust saab muuta, hüdrauliliselt (standardvarustus) kabiinist lahkumata ja rippes kultivaatoritel mehaaniliselt ja  hüdrauliliselt (lisavarustus),  kergesti 5-30 cm ulatuses.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Järelveetavatel Karati intensiivsetel kultivaatoritel on lisavarustusena spetsiaalselt disainitud hüdrauliline veotiisel kultivaatori osalise raskuse ülekandmiseks, mis vähendab rataste läbilibisemist, suurendab traktori veovõimet ja vähendab kütusekulu ning pinnase tihese teket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kõik Karati kultivaatorid on saadaval vedrukivikaitsmega ja lisaks on lõikepolt kivikaitse. Suure jõuga, kuni 650 kg, kivikaitsevedrudega varustatud kultivaatorid võimaldavad töötada kivistes tingimustes ilma peatumata – kui tööorganile satub ette takistus, tõuseb see kõrgele ning kui takistus on ületatud, läheb see kiiresti tööasendisse tagasi. Tänu lõikepoldile on võimalik pii asendit muuta kolme erinevasse asendisse nii, et kui põllupind on kuivadel aegadel väga kõva siis muudetakse nurka teravamaks, et paremini maasse tungida või kui soovitakse põllupinda töödelda madalalt vahetult enne külvikut siis muuta hoopis nürimaks, et peitel ei tekitaks sügavat vagu ja on hanijala tiibadega ühes tasapinnas.

Sügavkobestit Lemken Karat toodetakse töölaiusega 3-7 m ning haake seisukohalt rippes jäiku, rippes kokkupandavaid ja järelveetavaid.

Vaata lisainfot: www.konekesko.ee

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960