Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: sagedusmuundur kahandas oluliselt Tartu Agro lüpsimasinate müra ja energiatarbimist

Esimeste katsetuskuude järel tundub, et muundur täidab oma ülesannet väga edukalt.

„Võtsime sagedusmuunduri kasutusele puhtast uudishimust, oleme alati olnud altid uusi asju proovima. Kuna müügimees kinnitas, et see vähendab elektrikulu ja müra, tekkis huvi, kas meie masinaruumis lüpsmise ajal toimuvat ca 110 detsibellist müra on võimalik tõesti kahandada,“ räägib Tartu Agro farmide insener Leo Saral.

Ta kirjeldab, kuidas lüpsiplatsi pesemise ja lüpsmise ajal oli ruumis „põrgulärm“, kus ei kuulnud ka enda mõtteid. Kusjuures laudas käib kolm korda päevas lüpsmas 480 lehma, mis teeb lüpsi- ja pesuajaks kokku 23 tundi ööpäevas. „Tulemus on väga positiivne. Kuigi öeldakse, et pesuajal töötavad seadmed maksimumvõimsusel ja muul ajal vastavalt tegelikule vajadusele, ei ole meid vaakumpumpade müra enam seganud. Tunduvalt rahulikum on nii inimestel kui ka kindlasti lehmadel.“

Alates septembri keskpaigast kasutusel oleva sagedusmuunduri tasuvusajaks arvutati üks aasta ja kümme kuud. „Nüüd oleme arvestanud, et hoiame tänu muundurile kokku 50 kilovatt-tundi ööpäevas – enne kulus meil 90, nüüd 40 kilovatt-tundi. Meie jaoks on see suur kokkuhoid,“ nendib Leo Saral.

Seadme töökindluse või näiteks õlikulu kohta ei oska ta veel täpselt öelda, sest ettevõte on seda ju alles nii vähe aega katsetanud. Aga ega peamehhaaniku sõnul olegi esmatähtis kulumaterjalide kokkuhoid, vaid mootori ühtlane töö, mis ühelt poolt langetab elektritarbimist ja müra, teisalt pikendab oma stabiilsusega lüpsiseadmete eluiga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagedusmuunduri eeliseks on ka tema soodne ja lihtne ühendamine juba toimiva lauda süsteemidega, seega ei vaja muunduri kasutuselevõtt mingeid eriseadmeid, ümberehitusi ega spetsiaalseid kaableid. Vastavalt tehase nõuetele ei tohi siiski sagedusmuunduri ruumis olla üle 45 kraadi sooja ning seade ei tohi saada märjaks.

AS Tartu Agro on 2001. aastast kodumaisel erakapitalil tegutsev ettevõte, mis on algselt 1959. aasta Tähtvere katsebaasi ja Ilmatsalu sovhoosi ühendamise teel moodustatud ja hiljem Tartu Katse-, Näidis- ja Riigimajandi õigusjärglane. Ettevõtte toodang ühe lehma kohta aastas on umbes 10 500-11 000 kg piima.

Sagedusmuundur on seade vahelduvvoolu sageduse muutmiseks. Euroopas on elektrivõrgust tuleva elektrivoolu sagedus 50 Hz (hertsi), Ameerikas 60 Hz. DeLavali vaakumpumpade sagedusmuundur NFO muudab ühtlase ja täpse vaakumitaseme tagamiseks automaatselt pumba kiirust. See omakorda vähendab energiale tehtavaid kulutusi kuni 65% võrra, pikendab pumba kasulikku tööiga ning vähendab lüpsmise ajal ruumis mürataset. Täpsem vaakumi reguleerimine aitab kaasa ka udara tervise ja piima kvaliteedi parandamisele. Samal tehnoloogial põhinevaid häirevaba voolu tootvaid sagedusmuundureid kasutatakse kogu maailma haiglates meditsiinitehnika ja armee sidevahendite juures.

Rohkem infot leiad: www.delaval.ee

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960