Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Täpne põllutööriist on edumeelse põllumehe abimees

Eesti põllumees hoiab üsna kindlalt silma peal tehnoloogia arengul. Märkimisväärse kokkuhoiu annab võimalikult täpne aga lihtsalt käsitsetav põllutööriist.

Mida suurem on kasutatava agregaadi töölaius ja liikumiskiirus, seda raskem on traktoristil hoida silma järgi õiget teed, teha õigeaegseid sisse/välja ja osalaiuste lülitusi, rääkimata muutuva kulunormiga töötamisest. Vaid visuaalselt jälgitavad paralleelsõiduseadmed on Konekesko tootejuhi Mart Kiisküla juba eilne päev.

„Täna võiks eeldada, et vähemalt sellised põllutööriistad nagu taimekaitseprits ja mineraalväetise laotur teeksid sisse/väljalülitusi GPS-signaali põhiselt ja toetaks muutuva kulunormiga töötamist. Tehtavasse investeeringusse peaks suhtuma kui süsteemi, mida saaks rakendada erinevate haakeriistade juhtimiseks ja võimalik lähitulevikus täiustada vastavalt vajadustele ja võimalustele,“ selgitab Kiisküla.

HARDI taimekaitsepritse saab täna komplekteerida universaalsete ISOBUS juhtterminalidega HC8500 ja HC9500. Tegemist on väga mitmekesiste seadmetega – sisse on ehitatud paralleelsõiduseade, osaline töölaiuse juhtimine (automaatne sektsioonide sisse/valjalülitamine), olemas on traktori automaatroolimise valmidus. Lisaks saab seadme tööle panna eelnevalt koostatud põllukaartide alusel ehk taimekaitseprits, väetiselaotur või külvik on võimeline muutma kulunormi automaatselt.

Taimekaitsepritsi põllukaardi saab koostada erinevate parameetrite järgi, mille aluseks võib näiteks võtta mullastiku kaardi, maapinna reljeefi ehk kõrguste kaardi, samas võib põllukaardi koostada oma fantaasia alusel, teades konkreetsel põllul valitsevaid tingimusi ja eripärasid. Siinkohal võiks veel mõelda sellele, et nii traktoristi kui ettevõtte juhi töökeskkond muutub märksa stressivabamaks, sest inimliku eksimuse võimalus teha töö vale normiga või ülekattega väheneb kordades. Informatsiooni tehtud tööde kohta saab seadmes hõlpsasti kätte. Kasvõi põlluraamatu tarbeks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhtterminaali on võimalik salvestada erinevate haakeriistade ja komplektide konfiguratsioonid – neid ei pea iga kord uuesti tegema. Konfiguratsioonis määratakse kasutatav traktor ja haakeriist (antakse neile nimed) ja lisatakse dimensioonid (pikkus, töölaius, sektsioonide arv jne.). Samas saab luua kooslused nagu traktor + randaal või traktor + kultivaator, lihtsa, paralleelse töökäigu juhtimiseks ei pea haakeriist omama „mõistust“.

„Lisaks on hea meel selle üle, et HARDI HC8500/9500 terminaalid on võimelised juhtima BOGBALLE ISOBUS mineraalväetise laotureid. Teie olemasolevale mitte ISOBUS BOGBALLE laoturile, millel on Calibrator Icon või Calibrator Zurf juhtpult, saab soovi korral laadida alla uue tarkvara ja ühendades süsteemi paralleelsõiduseadme, millel on olemas poomi juhtimise menüü, saab teostada automaatset avamist/sulgemist ja varieeruvat kulunormi,“ selgitab Kiisküla.

Nende funktsioonide kasutamiseks sobib ka Android tahvelarvuti, millel on tarkvara versioon 4.0 või kõrgem. Arvuti ja väetiselaoturi vaheline ühendus on seejuures juhtmevaba, Bogballe juhtpuldile tuleb ühendada vaid Wireless võrgu tekitamiseks moodul.

Vaata lisa: www.konekesko.ee

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960