Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Traktori ja haakeriista ühtlustatud andmesidesüsteem päästab põllumehe kitsikusest

ISOBUS loob kindlad ühendused traktorite ja haakeriistade vahel.

„ISOBUS loob kindlad ühendused traktorite ja haakeriistade vahel ning peaks tulevikus toimima kõikide kooslusvariatsioonide vahel,“ selgitab Põldmaa. „ISOBUS on mõeldud nn ühenda-ja-kasuta-lahendusena, sisaldades komponentidena traktorit, juhtimisterminali ja haakeriista. Sealjuures saab kõik alguse sellest, milleks on võimelised juhtpult ja haakeriist ning millise tarkvaraga on need varustatud.“

Et saada asja olemusest paremat ülevaadet, on erinevad tarkvaralised funktsioonid defineeritud: üks ISOBUS-funktsioon on nö seade, mis on lõppkliendi jaoks lahti “tõlgendatud” ning millel oleva märgistuse järgi on koheselt arusaadav selle funktsioonitarkvaradega varustatus. Kasutada on võimalik ainult neid funktsioone, mille märgistus on kõikidel ühendatud seadmetel ehk nii haakeriistal, traktoril kui ka terminalil. Vabalt tohib turustada vaid sertifitseeritud funktsioonide tarkvarasid.

„Täna käib intensiivne tarkvaraliste lahenduste, elektriliste ajamite ja kaamerate sertifitseerimine. Loodud on interneti lehekülg www.aef-isobus-database.org, kust peaks lähitulevikus olema näha, millise tarkvaraga on varustatud kas juba olemasolev või soetatav masin, terminal või haakeriist ja milliste teiste põllumajanduslike masinate, terminalide või haakeriistadega see on ühilduv,“ räägib Põldmaa.

 

 

 

 

 

 

ISOBUS-i arendus algas 1991. aastal, kui ISO käivitas töögrupi SC19 ehk Agricultural Electronics. 10 aastat hiljem viidi sisse ISOBUS standardid traktoritele ja haakeseadmetele ning 2008. aastal võttis selle põllumeeste jaoks nii olulise teema aktiivselt enda kanda seitsme rahvusvahelise põllumajandustehnikatootja ja kahe teemaga seotud liidu poolt loodud Agricultural Industry Electronics Foundation (AEF).

AEF-i eesmärgiks oli luua sõltumatu rahvusvaheline organisatsioon, mis ühendaks põllumeestele ehk klientidele kõik põllumajanduses olevad elektroonilised ja elektrilised lahendused ühtsesse, üheselt arusaadavasse ja ühesugustele nõuetele vastavasse kogumikku. Tänaseks koondab AEF juba 160 erinevat tootjat, liitu ja organisatsiooni.

„Algselt oli raskuskese koondunud teemale ISOBUS, aga nüüd enam ammu mitte ainult seda,“ räägib Põldmaa. „AEF-i olulisus erinevate põllumajanduslike tarkvaralahenduste sertifitseerimisel on toonud endaga kaasa uusi ülesandeid: lisaks erinevate uute farmihaldussüsteemide ehk Farmmanagment Informationssystem (FMIS) sertifitseerimisvajaduste päevakorrale tulekule on tekkinud veel ka vajadus hakata tegelema erinevate uute elektriajamite ja kaamerasüsteemide sertifitseerimisega.“

Ta lisab, et AEF-i peaülesandeks jääbki toetada erinevate elektriliste ja elektrooniliste põllumajanduslike ISO sertifikaatide (International Organization for Standardization) kasutuselevõttu.

Lähem informatsioon:

Jaanus Põldmaa, ostujuht ,Oilseeds Jatiina

tel: 506 2246, e-post: [email protected]

Vaata lisa: http://www.oilseeds.ee/et/jatiina/

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960