12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Claasi silotehnika on mõeldud kestma

Tuntud professionaalsete koristusmasinate tootja Claas on lisaks hinnatud teraviljakombainide valmistajana tuntud ka kvaliteetsete silomasinate valmistajana.

Silomasinate tehas asub Lõuna-Saksamaal Bad Saulgaus. Selle tehase pinnal asub lisaks silomasinate komplekteerimisliinile veel üks Claasile kuuluv ettevõte mis tegeleb valumetall toodete valmistamisega. Kohapeal valatakse valmis tohutu hulk erinevaid masinadetaile, peamiselt igasuguste korpuste näol. Silomasinate komplekteerimisliinidel käib aastaringi tihe töö. Talvekuudel pannakse liinidel kokku peamiselt niidukeid, kaaruteid, vaaluteid ja kogurkärusid. Suvekuudel jälle kombainidele mõeldud maiskoristuse heedreid ning silokombainide heedreid. Tehases on lisaks eraldi tootmisliin kus valmistatakse maailma turuliidri Jaguar silokombaini süda, milleks on komplektne hekseldamise mehhanism.  Jaguari komplekteeritud komponendid transporditakse edasi kombainitehasesse Harsewinkelisse, kus toimub Jaguar silokombainide lõplik montaaž.

Nagu teistes piirkondades on ka Eestis Claasi silotehnika ennast hästi tõestanud. Disco rootorniidukid on oma olemuselt väga tugevad masinad mille eluiga võrreldes analoogidega on kuni kolmandiku võrra pikem. Seda eelkõige tänu tugevale niidulatile mille sees asuvad korralikud paksud hammasrattad kuhu on võimalik paigaldada suuremate kuulidega tugevama seeria laagrid, mille veeremisiga lihtsalt ongi pikem. Ka kivide eest kaitseks on Disco niidukitel välja mõeldud mitmeid lihtsaid, kuid hästi toimivaid kaitsemehhanisme – Safety link moodul, spetsiaalne niidukit säästev kinemaatika jne. Tänaseid tõusvaid kütusehindasid silmas pidades tundub uskumatuna, et sellisesse lihtsasse masinasse on konstruktorid suutnud sisse ehitada ka mitmeid kütust säästvaid elemente – integreeritud ECO jõuülekanne, Contour hüdropneumaatiline pinnasesurve juhtimine jne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niidetud materjali segamine toimub kaaruti Volto abil mille valikus on kaks erineva tugevusega seeriat. Mudelid mille numeratsioon on kahekohaline on mõeldud kergemaks tööks, peamiselt heina segamine. Ja mudelid mille numeratsioon on kolme või neljakohaline on mõeldud professionaalseks kasutamiseks, tähendades seda et masinaga võib edukalt segada ka silo. Volto on masin mis õige kasutamise puhul kestab väga pikki aastaid.

Rohumassi vaalu koondamise üle on Claas eriti uhke kuna uue põlvkonna Liner seeria vaalutid on tõesti klass omaette. Juba peale vaadates võib veenduda, et konstruktsioon on väga tugev. Kui rääkida kestvusest siis vaalutite puhul ei saa üle ega ümber sellisest komponendist nagu keskreduktor. Liner vaalutite puhul võib Claas tõeliselt uhkust tunda oma uue põlvkonna keskreduktorite üle mis on väga tugeva konstruktsiooniga. Hermeetiliselt suletud korpuse sees on õli, mis määrib pidevalt kõige kuluvamat detaili – juhtteed.

Kasutajatele teeb vaalutite puhul enamasti peavalu piivarte kadumine, siis selle vastu on Claasil pakkuda väga kaval Profix süsteem. Claasi silomasinate juures on lisaks kõigele muule pööratud suurt tähelepanu hooldamise lihtsusele, seetõttu kasutatakse kõikidel Claasi silomasinatel mõnevõrra kallimaid kardaanvõlle mille määrimise intervall on tervelt 250 töötundi.

Nagu kõikide muude toodetega jagub Claasil üllatusi ka silotehnika vallas. Hetkel teadaolevalt on 2015. aastaks turule tulemas uus Disco niidukiteseeria kus võetakse kasutusele veel väiksema energiatarbega uue põlvkonna Max Cut niidulatt.

Vaata lisa: Konekesko Eesti AS

 

 

 

 

Autor: Marko Mirme

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960