Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Üle-eestiline Hadnet GNSS baasjaamade võrk paneb põllutöömasinad ülitäpselt liikuma

Hades Invest OÜ toob maale ja paigaldab Topcon Precision Agriculture positsioneerimissüsteeme.

„Seoses inimeste hulga pideva kasvamisega maakeral on põllumehed sunnitud igapäevaselt mõtlema, kuidas samade ressursside juures toita ära suurem hulk inimesi. Samas tuleb tööd teha võimalikult vähese tööjõu-, materjali- ja kütusekuluga,“ räägib Hades Invest OÜ juhatuse liige Tiit Hion ja lisab, et väga tõhusaks abimeheks siinkohal on osutunud GPS-positsioneering, mis annab võimaluse hoida kokku kütust, seemet ja kalleid kemikaale ning säästab ka loodust väetiste üledoseeringu eest.

„30-40-meetri laiuste haakeriistade puhul on inimsilmal väga raske kontrollida, et ei tekiks ülekatteid või katmata alasid. Tänu satelliitpositsioneerimisele ja seadmete täpsele kalibreerimisele teavad traktoristid oma asukohta põllul täpselt ning saavad doseerida vilja- ja väetisekoguseid elektrooniliselt. Traktorile paigaldatavad  targad sensorid ütlevad, kui palju on vaja ühte või teise kohta ainet annustada,“ selgitab Hion.

Ta lisab, et Eestis on põllumajandus tõsine äri, mida veavad oma ala professionaalid. Et rohkem toota ja kulusid kokku hoida, võetakse kasutusele üha vingemaid tehnoloogiaid ja masinaid. Enamikul Eestis müüdavatel traktoritel on näiteks juba olemas GPS-valmidus ning ISOBUS ehk standardiseeritud süsteem traktori ja haakeriista vaheliseks andmesideks. „Seega pole me enam ammu Euroopa ääremaa, vaid siin tegutsevad tõsise tasemega põllumehed. Ja kuna põllumeeste huvi GPS-navigeerimise vastu on suur, on meie eesmärgiks pakkuda neile täpseimat GPS-tehnoloogiat, mis hoiab kokku nende aega ja raha ning võimaldab saada maksimaalset saaki.“

Hades Invest OÜ toob maale ja paigaldab põllumajandustehnikale Topcon Precision Agriculture  positsioneerimissüsteeme, mis baseeruvad GNSS (Global Navigational Satellite Systems) tehnoloogial. Kuna põllumehed nõuavad oma masinate liikumise positsioneerimist juba alla 10 cm täpsusega, kasutatakse satelliitide abil määratud asukoha täpsustamiseks RTK (Real Time Kinematic) parandusandmeid. Vajalike parandusandmete genereerimiseks on ettevõte loonud aga tervet Eestit katva GNSS-baasjaamade võrgu HadNet, mis pakub kõigile põllumeestele, geodeetidele ja ehitajatele kõige täpsemaid asukohaandmeid. Täna on Hades Investil üle Eesti paigaldatud 28 baasjaama.

Oluline on väga täpne GPS-positsioneering näiteks maasika- või juurviljakasvatajatele, kelle traktorid peavad sõitma vagude vahel või hooldusradadel. Samuti on kultuure, mille puhul peavad masinad liikuma aasta-aastalt koguaeg ühel ja samal rajal.

„Ainuüksi traktorile paigaldatud GPS-süsteemist üksi on vähe, vaid  täpsuse saavutamiseks on vajalikud parandusandmed, mida saab osta võrguteenusena. Võimalik on endale soetada ka parandusandmeid genereeriv baasjaam, kuid sel juhul on jaama eest vastutamine ja hooldamine omaniku õlul. Märksa lihtsam on teenus tellida vastavalt vajadusele nädalaks, kuuks, pooleks aastaks või aastaks,“ selgitab Hion. „Pakume positsioneerimisteenust parandusadmete näol ja ka Topcon Precision Agriculture tehnoloogiat, mille abil saab traktoreid ja haakeriistu ökonoomselt juhtida. Keeruline süsteem on lihtsa kasutajaliidesega ja intuitiivne. Süsteemi kontrolliv juhtpult on põllumehe emakeelt rääkiv, puutetundliku ekraaniga pad-tüüpi arvuti.“

Põllumajandustehnikat müüv ja hooldav Konekesko Eesti AS on Hades Investiga koostööd teinud umbes aasta, kasutades RTK signaali Claasi originaal GPS-süsteemidega Claasi kombainidel ja traktoritel. Hetkel on Hadese signaaliga töös neli Claasi masinat ja sügisel lisandub veel kaks kombaini.

Konekesko Claasi põllumajandusmasinate tootejuht Marko Mirme sõnul on tulemus on väga hea ning signaal toimib ilusasti üle Eesti, kaasa arvatud Saaremaa, kus üks Claasi traktor seda kasutab. „Põllumehed on väga rahul, kuna Hades hoiab stabiilset kasutajakontakti ja annab nõu,“ ütleb Mirme ja lisab, et peab väga suureks eeliseks Hadese puhul paindlikkust, sest signaali on võimalik osta sessoonselt päeva, nädala ja kuu kaupa ning see sobib väga hästi põllumeeste vajadustega.

Henrik Klammer, OÜ Voore Farmi arengujuht, lisab: „Ostsime sel kevadel Hades Investilt oma seadmetele GPSi signaali, mille täpsus tundus olevat meile just õige. Täna võib öelda, et oleme väga rahul TopCon navigeerimissüsteemiga, mida kasutame oma iseliikuval niidukil Krone Big M 500. GPS-i monitor on lihtsasti kasutatav ja lahendused modernsed. Kuna see süsteem paistab olema turu üks innovaatilisemaid, ei välista, et tulevikus paigaldame TopCon-i seadmeid ka oma teistele masinatele.“

Hades Invest OÜ alustas tegevust 1997. aastal Jaapani firma Topcon positsioneerimisseadmete maale toomisega ning tegeles geodeetiliste instrumentide ja laserseadmete müügi, hooldamise ja klienditoega. 2004. aastast sai ettevõtte uueks tegevussuunaks ehitusmasinate automaatpositsioneerimise tehnoloogia müük, paigaldus ja klienditugi ning mõned aastad tagasi alustati Topcon Precision Agriculture  positsioneerimissüsteemide pakkumist põllumajandustehnikale.

Küsi lisa:

Hades Invest OÜ, Valdeku 132, Tallinn

Tel: 671 8530, 5303 7313, e-post: [email protected], www.topcon.ee

 

Üle-eestiline Hadnet GNSS baasjaamade võrk paneb põllutöömasinad ülitäpselt liikuma.
Foto: Hades Invest OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960