Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Põllumees, pane oma mets teenima!

Sageli saavad põllumehed kinnistu ostuga kaasa suurema või väiksema metsatuka, mille hooldamine tähendab uue omaniku jaoks pigem lisatööd ja vaeva.

Väga paljude Eestimaal müüdavate kinnistute koosseisu kuulub nii põllu- kui ka metsamaa. Seoses sellega arendavad metsandusettevõtted põllumeestega koostööd: metsandusettevõtted ostavad nende käest metsamaad või raieõigust ning omalt poolt pakuvad looma- ja taimekasvatusega tegelevatele ettevõtjatele põllumaad, mis nende poolt ostetud kinnistute koosseisu kuuluvad.

Miks ei võiks põllumees ise oma metsaga tegeleda?

Ühest küljest muidugi võib, kuid see nõuab talt suurt ajakulu, kuna metsa majandamiseks peab tundma nii metsandust hõlmavaid seadusakte ning omama teadmisi metsanduse valdkonnas.  Lisaks on vajalikud ka investeeringud metsamajandamistööde teostamise jaoks  vajaliku tehnika soetamiseks või rentimiseks.

Metsa võiks hallata metsandusettevõte ning põldu põllumajandusfirma. Tegelikult ongi viimastel aastatel hakanud põllumehed aina enam pakkuma kinnistute koosseisu jäävat metsaosa müügiks, kuid sedalaadi koostöö suunas on veel palju arenguruumi ning omavaheline koostöö võiks olla palju tihedam.

Uuri, kellele oma maa rendid-müüd

Kindlasti peaks põllumehest metsaomanik enne igasuguste tehingute sõlmimist koguma teavet võimaliku partneri kohta. Samuti tasub meeles pidada, et kõige tähtsam kriteerium ei ole alati hind, vaid olulised on ka teise osapoole paindlikkus läbirääkimistel, töö kvaliteet ning usaldus partnerite vahel.

Kuna iga mets on omanäoline ning selle hindamisel tuleb lähtuda konkreetse metsa omadustest nagu seal kasvavad puuliigid, saadavad sortimendid, maht, kasvukohatüüp, vanus, asukoht, boniteet, ligipääsetavus jne, pole võimalik üheselt vastata kliendi küsimusele: kui palju maksab metsamaa hektar. Seetõttu tuleks kutsuda metsakorraldaja kinnistut vaatama ning metsakinnistu või raieõiguse tõsise müügisoovi puhul lasta tal teha esmane pakkumine.

2009. aastal loodud Forest Reserves OÜ põhitegevuseks on metsakinnistute ja kasvava metsa ostmine ning nende majandamine. Ettevõte tegutseb üle kogu Eesti. Metsade majandamisel lähtub Forest Reserves OÜ eelkõige kehtivast metsaseadusest ning keskkonnasäästlikust ja jätkusuutlikust seisukohast.

Võtke julgelt ühendust ja küsige pakkumist oma metsale!

Forest Reserves OÜ, Sepa 24b, Tartu

Tel. 5156858, e-post: [email protected]

www.forestreserves.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960