Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kõrrekoorimise olulisusest -Väderstad Carrier

Minimeeritud mullaharimissüsteemis ehk pindharimisel töötatakse tänapäeval kõige enam Carrieri-tüüpi ketaskoorlitega, mis sobivad ka künniga süsteemi.

Enne koristusjääkide muldaviimist laotatakse põllule jäänud põhk ühtlaselt laiali - Carrieril on selle tarbeks spetsiaalne põhuäke, sest kettad üksi ei pruugi head töötulemust kindlustada. Minimeeritud mullaharimises on see väga oluline, sest korralikult segamata põhuvaalud põhjustavad mullas lämmastikuvaegust ning sellega koos väiksema saagiga alasid põllul. Pindmine harimine on eriti oluline Põhja- ja Ida-Eestis, kus viljaka pinnase sügavus pole kuigi suur ning põllumuld sisaldab palju kiviklibu.

Suurimaks eeliseks on ratsionaalne tootmine

Majanduslikus mõttes on kõrrekoorel väga hea aja ning põllutööde maksumuse optimeerija, kuna masinaga saab mullaharimistööd teha kiiremini ja odavamalt. Masin peab siiski olema haagitud piisava võimsusega traktorile, kuid kompenseerib selle oma suure tootlikkusega. Meeles tuleb pidada, et töö kõrrekooreliga on soovitatav teha 24 tunni jooksul pärast saagi koristust ning maksimaalne ooteaeg kombainimise järel ei tohiks ületada üht nädalat. Seega peab masina võimsus olema võrreldav kombaini võimsusega ning kui harida tuleb suured alad, on mõistlik soetada suurema töölaiusega masin. 24 tundi peale saagikoristust on mullas piisavalt niiskust umbrohuseemnete kiireks idanemiseks ning nii on rohkem umbrohutaimi keemilise tõrje või künni ajaks tärganud.

Suurema võimsusega traktor annab võimaluse kasutada laiemat Carrieri, mis suurte põldude puhul on vaieldamatuks eeliseks. Masinat on täna saadaval maksimaalse töölaiusega 12 meetrit ning olenevalt töölaiusest saab valida kas kolmepunktihaakes või järelveetavat mudelit. Carrieri puhul on oluline ka töötamise kiirus – mida suurem see on, seda paremini masin töötab. Töökiirus 12-15 km/h on Carrieri puhul väga tavaline ja tagab korraliku töötulemuse. Eesriist Crossboard teeb Carrieri kombineeritud masinaks, kus koos töötavad libisti piid ja kettad. Kui lisada masinale ka BioDrill peenseemnekülvik, saab koos mullaharimisega tehtud rapsi külv. See on väga sobiv lahendus suurtele ettevõtetele või kasutamiseks sademeterikastel perioodidel.

Näide masina tootlikkusest: tõstes 5-meetrise Carrieriga töötamise kiirust 8-lt 15 km/h, suureneb tootlikkus tunnis 3-4,5 ha. 180 ha põllu harimisel on kokkuhoid ajas 1 töönädal!

Hoiab rasketel muldadel head mulla struktuuri

Et mulla hea seisund on taimekasvatuses oluline, on teada tõde. Carrieril kindlustab rasketel muldadel hea pinnase läbilaskvuse (oluline mulla veerežiimi seisukohast), purustab ketastega väiksemad ning surub mulda suuremad kivid. Selle tulemusena suureneb bioloogiline aktiivsus mullas ning kasvab vihmausside arvukus. Siiski, pikaajaline ühelt töösügavuselt harimine võib põhjustada tihenenud mullakihti, seetõttu on aeg-ajalt vajalik sügavam mullaharimine.

Kõrrekoorimise tähtsus taimehaiguste ning -kahjuritega võitlemisel

Sügisel mullaga segamata jäänud kõrretüü ja muud taimejäänused on soodsaks talvitumispaigaks mitmetele taimehaigustele ja -kahjuritele. Kõrrekoorimine on otsene mehaaniline tõrjevõte paljude erinevate teraviljakahjurite nagu viljakukkede, kõrsvilja-maakirbu,  lehetäide, nälkjate, eriti aga kõrrevaablase vastu. Viimane talvitubki just kõrretüüs, seega parimat tõrjevõtet kui kõrrekoorimine kõrrevaablase vastu polegi. Samuti talvitub enamus levinud haigustekitajaid  maapinnal olevatel taimejäänustel, näiteks helelaiksuse, roostete, kuivlaiksuse, võrklaiksuse, äärislaiksuse jne tekitajad. Seega, et vähendada erinevate kahjustajate hulka, on soovitatav sügisene kõrrekoorimine ja mulla harimine.

 

Põllumees räägib kogemusest

Lääne-Virumaa põllumees Taavi Nukk kasutab oma põldudel 6,5-meetrist libistiga Carrieri. Masin sai soetatud kahel eesmärgil – nii kevadiseks künni tasandamiseks kui ka sügiseseks kõrrekoorimiseks.

„Umbrohutõrjemeetodina on kõrrekoorimine oluline,“ jagab Taavi oma kogemusi. „Künni alla me varasemalt kõrrekoorimist ei teinud, kuid aastatega on saagid ja koristusjääkide hulk suurenenud ning just talinisu põhumass kipub ilma kõrt koorimata atra ummistama.“

Otsus masinat soetada ei tulnud siiski üleöö – eelnevatel aastatel sai kasutatud naabrite kolmemeetrist Carrieri ning olles veendunud selle töökindluses, on see kõrrekoorel leidnud nüüd oma koha ka Taavi masinapargis.

„Minu senine kogemus on näidanud, et enamasti saab Carrieriga töö tehtud juba esimesel ülesõidul. Sel aastal on erandiks olnud hernepõllud, kus taimemass on tavapärasest suurem“, ütleb põllumees. „Väderstadi masinad on üldiselt ka vastupidavad ega nii lihtsalt ei lagune. Kuid kui ongi vaja varuosasid, on Väderstadi teenindus kiire – see on väga oluline.“

Taavi Nuki talu põldudel teevad lisaks Väderstad Carrierile tööd ka seemnekülvik Rapid ning põllurull Rexius. Kokku tuleb igal aastal harida ja külvata 1000 ha põllumaad.

Väderstad Carrier - majanduslikus mõttes on kõrrekoorel väga hea aja ning põllutööde maksumuse optimeerija
Foto: Väderstad OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960