Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Ühe traktori „kodustamise“ lugu

2011. aastal Tartu Maamessil astus Sike Agri väliplatsile lühemat kasvu tõmmu härrasmees. Ta tutvustas ennast Türgis asuva traktoreid tootva tehase esindajana ja oli huvitatud oma toodetele müüja leidmisest Eesti turul. 

Arvestades, kui palju erinevaid koostöösoove tuleb igal kuul põllumajandusmasinate müügiga tegelevatele  ettevõtetele erinevatelt Aasia riikide tootjatelt, kelle toodang paraku ei tekita usaldusväärsust ja ei vasta meie turul nõutud arusaamadele kvaliteedist, ei tekitanud ka see ettepanek meis erilist optimismi. Selgitasimegi härrasmehele viisakalt, et traktorite müümine ei mahu hetkel meie arenguplaanidesse. Lahkudes ulatas ta meile oma visiitkaard. Visiitkaarti uurides ilmnes, et tagaküljel olid peale Hattat kaubamärgi, mille traktoreid ta meile pakkus, lisaks veel Valtra ja Ferrari logod. Selline seik äratas meis muidugi uudishimu ning nii saigi mees kiirelt tagasi kutsutud.

Küsimuse peale, et miks kaardil sellised kaubamärgid, saime põhjaliku ülevaate firma ajaloost ja hetke tegemistest. Selgus, et tegemist on suure kontserniga „Hattat Holding  A.S.“,  kus traktorite tootmine on ainult üks paljudest harudest.

 

 

Gruppi kuulub peale traktoreid tootva „Hattat Tarim“-i veel seitse  ettevõtet:

„HEMA Endüstri“ - mootoriplokkide, väntvõllide, hüdraulikakomponentide, jõuülekannete tootmine (partneriteks Perkins, Iveco, Valtra, Steyr);„Hema TRW“ – sõiduatutode roolivarraste tootmine (Ford, Renault, Fiat, Dacia) ;„Hema Otomotiv“ – veo- ja sõiduautode pidurisüsteemide tootmine (Ford, Renault, Fiat); „Hema Metal“ - raua ja alumiiniumi tootmine; „Hema Enerji“ – nafta- ja gaasiplatvormide tootmine; „Hema Defense“ – Türgi armeele raketehnika tootmine; „Hema Construction“- ehitiste ja kõrghoonete metallkonstruktsioonide tootmine. 

Nende nimekaim saavutus on Istanbuli kõrgeim  hoone (270 m) „Diamond of Istanbul“.

Grupi suurusest annavad ettekujutuse faktid, et  kokku on 3800 töölist ning tehaste kogupindalaks 120 hektarit, millest tootmishoonete all on 20 hektarit.

 

 

 

 

Traktorite tootmine on välja kasvanud pikaajalisest koostööst Valtraga. Mitu aastat toodeti ka Valtra 100 ja A-seeria traktoreid. Aastal 2007 saadi Valtralt õigused hakata kolme A-seeria  mudelit tootma ja müüma oma nime „Hattat“ all. Selliselt on sündinud A-seeria mudelid HTT A90 (82 hj) ; HTT A100 (92hj) ja HTT A110 (102 hj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänaseks päevaks on lisandunud veel 13 väiksema võimsusklassiga ning täiesti nende endi poolt välja arendatud mudelit. 

Esimesele kohtumisele järgnes juba tavapärane nn. kodutöö ehk saadud tehniliste materjalide ja hinnakirjade läbitöötamine ning traktorite Eesti turule sobivuse hindamine. Selgus, et  A-seeria traktorite näol on tegemist hinnaklassi ja tehniliste näitajate poolest igati korraliku masinaga, mis oleks just sobiv välja vahetama viimastel aastatel müügis suurt vähikäiku teinud MTZ traktoreid. 

Kõiki kolme  A-seeria mudelit panevad liikuma 4,4-liitrised neljasilindrilised Perkinsi diiselmootorid. Traktorid on oma ehituselt lihtsad. Näiteks nii sidur kui käigukast on mehaanilise lülitusega. Sõltuvalt töö iseloomust on võimalik valida kahe käigukasti vahel (12F + 12R või 16F + 8R).  3750 kg tõstevõimega tagumine rippsüsteem pärineb selliselt nimekalt tootjalt nagu „Scharmüller“. Kabiin on avar, hea nähtavuse ja ergonoomikaga. Masina standardvarustus on korralik. Sinna kuulub kohe kliimaseade, esiraskused, cd/raadio jpm.  A-seeriale on saadaval ka esi-rippsüsteem ja frontaallaadur.

Kodutööle järgnes tehase külastus, mis oma tootmise kaasaegsuse ja lahenduste poolest jättis suurepärase mulje. See oli ka viimaseks sammuks, et veenduda toote sobivuses ning Türgist lahkudes oligi koostöölepe sõlmitud.

Varasügisel saabus esimene koorem kolme 102 hobujõulise HTT A-seeria traktoriga. Esmaesitluse põllumeestele tegime oma iga-aastasel sügisnäitusel, kus langetati ka otsus esimese traktori soetamiseks. On märkimisväärne, et esimeseks julgeks ostjaks oli Eesti suurim põllumajandusettevõte.  Traktor soetati  suurfarmi söödajagaja ette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänaseks päevaks, ehk kolm aastat hiljem, on traktoril rasketes töötingimustes täitumas juba 4000 töötundi. Loomulikult ei saa öelda, et selle aja jooksul ei oleks olnud ühtegi tehnilist probleemi, kuid nende kiire lahendamine meie hooldusmeeskonna poolt ning varuosade soodne maksumus, on kindlasti põhjusteks, miks praegu töötab seal juba kolm HTT traktorit. Ettevõtteid, kes soetanud rohkem kui ühe HTT on teisigi.

Väga hästi töötas kampaania „Vana MTZ sissemaksuks“, mille tulemusena 2013. aastal saavutas HTT oma võimsusklassis ehk väike-kesklassi (91-110 hj) müügis Eestis John Deere ja New Hollandi järel kolmanda koha. Kokku müüdi selles klassis üldse 151 traktorit ja esindatud oli 14 erinevat traktoritootjat. HTT mudelitest osutus kõige populaarsemaks HTT A110. 

Oma varustuse ja hinna poolest konkurentsis olemisest annab tunnistust seegi, et võidetud on mõnigi riigihange kus hindamise kriteeriumiteks olid just need näitajad.

Täpsemat ja ülevaatlikumat tehnilist kirjeldust saab lugeda meie kodulehelt: www.sikeagri.ee .

Kellel huvi masinaid proovida ja oma silmaga näha siis olete oodatud Jõgevale, Suur tn 84 a või Tartusse, Ringtee 78.

 

               

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960