Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Kuidas tänastes keerulistes oludes õige söötmisega kokku hoida?

Igal farmeril on koostöös Remediumiga võimalik leida just tema farmile kõige sobivamad lahendused.

Aga vaadates sellise otsuse mõju pikemas perspektiivis, oleks tulemuseks hoopis tulude vähenemine ja kulude suurenemine. Kasumlik tootmine on madala piimahinna tingimustes kõigile piimakarjakasvatajatele keeruline ülesanne.

On ilmselge, et piimafarmi jätkusuutlikkuse tagamiseks vajavad kulud täna kriitilist hindamist, kuid kindlasti ei tohiks kulude vähendamise eesmärgil olulisi komponente söödaratsioonist maha võtta.

Käesolevas majandussituatsioonis peab pigem hindama, KUIDAS ja MIDA tarbida – ehk siis üle vaatama kasutatava tootevaliku, nende efektiivsuse, kulud ja teised olulised aspektid, mis mõjutavad kokkuvõttes piimafarmi efektiivsust tervikuna  ja seda kindlasti pikemas perspektiivis. Iga piimakarjakasvataja teab, et söödaratsiooni kärpides langeb piimatoodang, kuid samaaegselt avaldab see tuntavat negatiivset mõju ka loomade tervisele. Samas teab iga farmer, kui aeganõudev, kulukas ja keeruline protsess on hiljem jälle toodangut tõstma ja loomade tervist parandama asuda.

Ehkki praegune aeg on keeruline ja iga piimakarjakasvataja jaoks tõeline väljakutse, on põllumajandus ja piimatootmine Eestis perspektiivne valdkond, kuna rahvaarv maailmas kasvab ja seega kasvab ka vajadus toidu järele. Ka tänane kriis saab ükskord läbi ja seepärast on vaja praegu perspektiivitundega tulevikku vaadata, leidmaks häid lahendusi ja langetamaks ratsionaalseid ning kaalutletud otsuseid, kuidas tekkinud olukorras võitjana välja tulla ning oma ettevõtet võimalikult hästi majandada.

'

Milline oleks siis täna kõige otstarbekam lahendus? Mõistlik  oleks  välja arvutada täpne söödaratsiooni maksumus ja sellest lähtuvalt vaadata, milliseid tooteid kasutada, et söötmist odavamaks saada ja seda niimoodi, et piimatoodang oluliselt ei langeks. Võimalusi selleks on mitmeid. Kõige odavam lahendus on suurendada silo kogust maksimumini ja selle arvelt vähendada ostusöötade osakaalu. Antud lahendus eeldab ratsiooni ümberarvutamist, et tasakaal püsima jääks. Siinkohal saavad teid aidata Remediumi eksperdid.  Kindlasti on vaja hinnata silo kvaliteeti farmis kohapeal, et kindlustada loomadele igapäevase ratsiooniga piisava kuivaine saamine. Remediumi ekspertidel on võimalus hinnata farmis kohapeal silo kvaliteeti - selleks kasutame oma  igapäevatöös farmis AgriNIR™ söödaanalüsaatorit, millega on võimalik määrata kuivainet, toorproteiini, ADF, NDF, tärklist ja toorrasva. Antud seadme tulemustest lähtuvalt on võimalik teha üsna kiiresti ja täpselt söödaratsioon.

Vaata AgriNIR™-i tutvustavat lühivideot SIIT .

Toome eelpool räägitule lisaks ka ühe praktilise näite: 

Mesiviss OÜs oli tekkinud olukord, kus kontroll-lüpside tulemusi analüüsides oli selge, et söötmisega on tekkinud mingi probleem. Seetõttu oli igapäevane piimatoodang tugevalt langenud, mis tähendab piimafarmi jaoks otseselt saamata jäänud tulu. Ettevõte pöördus Remediumi söötmisekspertide poole sooviga probleemile lahendus leida.Margus külastas farmi, vaatas kehtiva ratsiooni üle ja tegi lähtuvalt silo andmetest ratsiooni muutmiseks omapoolsed ettepanekud. Muudatused viidi ratsiooni sisse ja tänaseks on keskmine piimatoodang tõusnud üle 30 kg lüpsva lehma kohta.„Olen tulemusega väga rahul,“ tõdeb Mesiviss OÜ juht Udo Mesi.

Oluline on siikohal märkida, et Margus kasutas silo analüüsimiseks AgriNIR söödaanalüsaatorit, mis võimaldab võrrelda juba tehtud ratsiooni paikapidavust. NIR-ga mõõtes nägi ta kohe, et sööt söödalaval polnud näitajate poolest see, mis oleks pidanud olema.

Koostöö söötmisalase nõustamise osas Mesiviss OÜga Margusel jätkub - eesmärgiks on tegelikult veel piima juurde saada.

KokkuvõtteksNagu eelpool öeldud, on söötmise odavamaks saamiseks erinevaid võimalusi. Kui soovite teada, millised võimalused aitaks just teie farmis kokku hoida ja tunnete vajadust söötmislase nõustamise järele ning soovite AgriNIR™ söödaanalüsaatoriga kiiret analüüsi oma farmi ratsioonidele, võtke ühendust  Remediumi veiste söötmisekspertidega.

Igal farmeril on koostöös Remediumiga võimalik leida just tema farmile kõige sobivamad lahendused. Remediumi ekspertidel on vastavad teadmised, tooted ja teenused, et iga piimafarm saaks tänasest keerulisest olukorrast võitjana välja tulla.

[email protected]

Veiste söötmise ja pidamise ekspert Margus Kesa on lõpetanud Eesti Maaülikooli loomakasvatuse eriala. Margus tunneb loomakasvatusvaldkonda peensusteni, sest lisaks teoreetilisele baasile on tal ligi 20-aastane praktiline töökogemus söötade ja söötmisalase nõustamise osas.

Margus on aktiivne ja teadmishimuline, huvitudes üha uutest võimalustest, seadmetest ja vahenditest, mis aitavad Eesti loomakasvatajatel oma äris efektiivsust saavutada. Hobideks on kalal käimine ja mesindus.

Rohkem infot AS Remedium kodulehelt: www.remedium.ee.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960