Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas Säkna Agros saadi ühel aastal samalt maalt kaks saaki?

Kõrged gaasihinnad sundisid Säkna Agro OÜd mõtlema efektiivsema viljakuivatamislahenduse leidmisele. Loe, miks ja kuidas jõuti Palu Tootmise õhukatla valikuni.

Säkna Agro on perefirma ja nende põhitegevuseks on teravilja ja õlitaimede kasvatus. 2014. aastal külvati maha 1200 hektarit teravilja, 200 hektarit rapsi ja 35 hektarit lina. „Aastaga saab üldjoontes rahul olla, enamuse viljast turustasime läbi Scandagra ja Baltic Agro. Linaga tegeleme ise – pressime õli ja turustame,“ rääkis ettevõtte tegemistest Peeter Paalman.

Aeg oli asuda tootmist efektiivsemaks muutmaVilja kuivatamise kulu vajas vähendamist ja seega tuli leida parem lahendus. Paalman sõnas, et uue katla otsingul sai valiku kriteeriumiks võimsus ja hinnaklass. „Samuti saime kõikidele tehnilistele küsimustele lahendused just Palu Tootmise meestelt ehk siis hea teenindus ja asjalik nõuanne, olid samuti ostu juures määravad, sest just tänu ühisele arutelule leiti meile sobivaim variant,“ ütles Paalman.

Ühel aastal samalt maalt kaks saakiPõllumaad olid juurde vaja, 10-15. aastase võsaga kaetud maad oli piisavalt ja nii otsustati Säkna Agros hakata võsastunud alasid põllumaaks tegema.

„Meil oli võsastunud maid peaaegu 30 hektarit, esimesel aastal tegime ära 10 hektarit. Pidasime pikalt plaani need alad muuta põllumaaks. Möödunud aastal alustasime tegevust, veebruaris raiusime oma jõududega võsa ja tellisime purustusteenuse ning asusime paralleelselt otsima hakkepuidul töötavat katelt. Leidsime sobiva Palu Tootmisest, seadme ostuks saime toetust PRIAst. Investeeringu kogumaksumus oli 80 000 eurot, millest 60% aitas rahastada PRIA,“ rääkis Paalman. „Aprillis külvasime vastrajatud põllumaale kaera. Saagiga saab rahul olla, keskmiselt saime saagiks 4-4,5 tonni hektarilt: Ehk see on tõesti tõsi, et saime ühelt ja samalt maalt n.ö kaks saaki aastas.“

BIO-kütusel töötav õhkkatel on tõeliselt ökonoomne„Hakke omahinnaks kujunes 5 euri/m3. See on poole odavam, kui hake osta. Teraviljasaak oli meil kokku 5200 tonni ja selle kõige kuivatamiseks kulus 550 m3 haket. Seega on vahe meeletu, kui võrrelda varasemalt kasutuses olnud gaasikatla kulu. Investeering tasus ennast ära ühe aastaga,“ on tulemusega Paalman rahul. „Kui oleksime ise 100% finantseerinud, siis oleks tasuvus paar-kolm aastat.“

Lisaks toonitab mees, et võsa, mis on taastuv energiaallikas,  on nende piirkonnas küll ja rohkem ning möödunud talvel tehtud hake tuleb suures osas veel maha müüa, sest ise seda ära ei tarvita.

Küttekulud langevad kuni 7 korda„Meie toodetud õhukatlad on leidnud põllumajandusfirmades laialdast kasutust viljakuivatamisel. Sarnast katelt nagu Säkna Agros kasutavad vilja kuivatamisel veel näiteks Aru Põllumajanduse OÜ, Kukkeri Ait OÜ, Tammiku Agro jt. Võrreldes seni kasutusel olevate vedelkütuse ja põlevkiviõli baasil töötavate kateldega langevad küttekulud kuni 7 korda,“  selgitab Palu Tootmine OÜ esindaja Andres Ambus. „Katla võimsusele ja kliendi vajadusele on võimalik valida puisteaine etteandesüsteemideks kütteainepunker mahtuvusega 10 m3 või ehitada kohapeal hüdrauliliselt liikuvate roobitsatega „kütteaine ladu“, mille mahtuvus on ca 50-200 m3. Toodame 500 kw, 1000 kw, 1500 kw ja 2000 kw kuumaõhukatlaid.“

 

 

Mis on mis?

Palu Tootmine OÜ on Ida-Virumaal asuv tootmisfirma, kes valmistab katlaid, mis sobivad hästi nii vilja kui puidu kuivatamiseks ja suuremate hoonete kütmiseks. Tuha eemaldus katlast toimub kruvikonveieri abil konteinerisse.

BIO-kütusel (hakkepuit jt. puisteained) töötav kuumaõhukatel koosneb kahest osast: koldest ja soojusvahetist. Koldes toimub kütteaine põlemine liikuval malmist restil. Põleti metallosad on õhkjahutusega. Põleti on varustatud kahe õhuventilaatori ja suitsuimuriga, mis töötavad sagedusmuunduri ja automaatika juhtimisel.Katel töötab täisautomaatsel režiimil, mille käsitlemine on lihtne. Kogu põlemisprotsessi ja kütteaine etteandesüsteemi juhib automaatika. Automaatika sisaldab juhtimiskilpi, sagedusmuundureid, kontrollerit, reduktormootoreid, õhuventilaatoreid ja erinevaid andureid. Kontrolleri juhtpaneelil on lihtne seadistada soovitud väljuva õhu temperatuuri. Maksimaalne väljuva õhu temperatuur on 95°C.

Küsi lisa: Palu Tootmine OÜ

Sompa 40 Jõhvi (Jõhvi tööstuspark)Tel. 511 63 07http://nordicboiler.ee/

 

 

 

 

 

 

 

 

Säkna Agro 1,5 Mw võimsusega õhukatlel
Foto: Palu Tootmine OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960