Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Täppissöötmissüsteem võimaldab farmeril jooksvalt hinnata söödakulusid

Tänases keerulises olukorras jäävad ellu piimatootjad, kes suudavad toota kõige madalama omahinnaga piima. 

Meie soovitame Eesti piimatootjatele Dinamica Generale® ainulaadset täppissöötmissüsteemi, mis annab farmerile võimaluse jooksvalt hinnata oma söödakulusid.

Mis kasu saab piimafarm täppissöötmissüsteemi kasutamisest?

Piimakarjakasvatajad on pikalt otsinud lahendust, kuidas igapäevase söötmise kuivaine- ja toitainesisaldust täpsemini määrata ja söötmiskulud kontrolli all hoida. Tänaseks on lahendus leitud - dg precisionFEEDING täppissöötmissüsteem (dg). Süsteem võimaldab farmeritel tänu koostisainete analüüsile ja optimaalsele kaalu kohandamisele anda karjale söötmiseksperdi soovitatud tasakaalustatud ratsiooni ning jooksvalt hinnata oma söödakulusid.

Süsteemi keskmes on NIR analüsaator, mis on installeeritud iseliikuvale söödamikserile või frontaallaadurile ning mis edastab laadimise ajal silo peamiste toitainete ja kuivaine väärtused. Süsteem rekalkuleerib laadimisel koostisainete kaalu reaalajas ja automaatselt, nii et söötmisspetsialisti poolt soovitatud toiteväärtus ei muutuks.

Täppissöötmissüsteemi eelised:

• Igapäevase täisväärtusliku ja tasakaalustatud ratsiooni jälgimise tulemusena:

- suureneb piimatoodang- paraneb piima kvaliteet

• Igapäevase ratsiooni juhtimise tulemusena:

- on kadu minimaalne- toimub lehmade optimaalne söötmine tasakaalustatud ja kindla toitainesisaldusega ratsiooniga

• Söötmiseksperdi kaugligipääs tarkvarale võimaldab söötmisprotsesse pidevalt jälgida ja vajadusel kiireid korrektiive teha.

• Kiire ja mõõdetav investeeringutasuvus igale ettevõttele.

Halinga OÜl positiivne kasutajakogemus

Halinga OÜs rakendatud täppissöötmissüsteemist rääkis juhatuse esimees Raul Peetson lähemalt veebruaris aset leidnud „Täppispiimatootmise konverentsil“. Tema kommentaari saab lähemalt lugeda SIIT.

Raul Peetson loetleb üles ka suurimad saavutused, mida  piimatootmise jälgimine  täppissöötmissüsteemi abil ettevõttele täna on andnud:

• „Kõik andmed alates silovirnast kuni „Hansaraamani“ liiguvad „send“ nupule vajutamistega;

• Me suudame tagada ja kontrollida seda, mis on kokku lepitud;• Me suudame tagada ja kontrollida loomale ettejõudvaid koguseid“.

Halinga OÜs kasutatav täppissöötmissüsteem lihtsustab ka loomakasvatusjuhi igapäevatööd.  Kommenteerib Halinga OÜ loomakasvatusjuht Karin Feldmann:

• Tänu süsteemile on mul iga päev täpne ülevaade sööda maksumusest.

• Ma näen iga päev lehma kuivaine tarbimist. • Lihtsam ja kiirem on andmevahetus ja tagasiside söötmisoperaatoritelt. • Ajakulu söötmise organiseerimise korraldamiseks ja kontrollimiseks on täna tunduvalt väiksem.• Süsteem võimaldab mul oluliselt väiksema ajakuluga koostada vajalikke aruandeid ja seeläbi pühenduda rohkem oma põhitegevusele ehk loomadele.

Maamessil ootame huvilisi oma boksi

16.-18. aprillil toimuval Maamessil saab ASi Remedium ekspositsioonialal iga huviline esmakordselt Maamessi ajaloos näha dinamica generale täppissöötmissüsteemi oma silmaga.

Teise uudisena on Maamessil võimalik näha kaasaskantavat loomasööda analüsaatorit AgriNIR™, mis mõõdab vaid sekunditega analüüsitava sööda niiskusprotsendi kuivaines, toorproteiini, tärklise, tuha, neutraal- (NDF) ja happekiu (ADF) sisalduse.

AgriNIR™ söödaanalüsaatori eelisteks on:

- Kasutusmugavus - analüüs viiakse läbi kohapeal ja reaalajas. Seade töötab igasugustes keskkonnatingimustes, on vastupidav.

-  Tulemused hetkega - täielik analüüs vaid 60 sekundiga!-  Madalad kulud (peamiselt vaid amortisatsioonikulu)-  Tõhusus: proovide ettevalmistust ei toimu; võetud proovi kohene analüüs.-  Lihtsus-  Kasutusvalmidus: seadmesse on laaditud NIR kalibreerimiskõverad 7 NIR  perekonna jaoks; kokku 44 kõverat.

AgriNIR’i kompaktsus ja kaasaskantavus muudab proovide võtmise erinevates kohtades lihtsaks. Enam pole vaja “nuputada”, kui palju on kuivaine proov laborisse analüüsimiseks saatmisest muutunud.

AgriNIR™ kaasaskantav loomasööda analüsaator läbis edukalt Maamessi-eelse tiheda konkursisõela põnevamate uudistoodete ja eksponaatide välja selgitamiseks ning pärjati Maamessi korraldajate poolt ka spetsiaalse JÄÄRA märgiga.. 

Vaata lähemalt SIIT

Kokkuvõtteks

Piimatootmises on väga oluline tasakaalus ratsioon. Seda kõike võimaldab meile täna dg täppissöötmissüsteem, kuhu on võimalik inegreerida erinevad mikserid, mis kõik jooksevad pärast arvutiprogrammi, kus on võimalik välja võtta täpselt söödetud sööda kogused, kuivaine, proteiin ja mis on kõige olulisem – ka sööda maksumus.

Lisaks sellele on dg-ga võimalik analüüsida täisratsioonilist sööta ja vaadata, kas see, mis on programmiga paika pandud, vastab ka tegelikkusele. Ehk siis me saame täpse ülevaate kogu söödaratsioonist.

1. aprillist 2015 kadusid Euroopa Liidus piimakvoodid. Mida see tähenab põllumehe jaoks? Põllumehe jaoks tähendab see ilmselt seda, et ellu jääb see, kes suudab kõige madalama omahinnaga toota piima. Kui me vaatame seda dinamica generale seisukohalt, siis annab dg täppissöötmissüsteemi rakendamine  väga hea võimaluse hoida kulud kontrolli all ja jälgida väga täpselt igapäevaselt kulutatud söötade koguseid ja mis on kõige olulisem – söödaratsiooni maksumust.

                                                Küsi lisa:  Margus Kesa, veiste söötmise ja pidamise ekspert

AS Remedium, tel: 58848891, e-post: [email protected]

Veiste söötmise ja pidamise ekspert Margus Kesa on lõpetanud Eesti Maaülikooli loomakasvatuse eriala. Margus tunneb loomakasvatusvaldkonda peensusteni, sest lisaks teoreetilisele baasile on tal ligi 20-aastane praktiline töökogemus söötade ja söötmisalase nõustamise osas.

Margus on aktiivne ja teadmishimuline, huvitudes üha uutest võimalustest, seadmetest ja vahenditest, mis aitavad Eesti loomakasvatajatel oma äris efektiivsust saavutada. Hobideks on kalal käimine ja mesindus.

Rohkem infot AS Remedium kodulehelt: www.remedium.ee.

 

„Tule Maamessile ja veendu ise – oma silm on kuningas!  Kohtumiseni Maamessil Remediumi boksis C-3!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960