Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Clearfield® - kombinatsioon herbitsiidist ja seemnest

Aprillikuus registreeriti Eestis Clearfield® herbitsiid Clamox®.Clamox® on uus efektiivne rapsi herbitsiid laialeheliste ja kõrreliste umbrohtude, kaasa arvatud teravilja varise tõrjeks.

Clamox® on uus efektiivne rapsi herbitsiid laialeheliste ja kõrreliste umbrohtude, kaasa arvatud teravilja varise tõrjeks. BASF on koostöös seemnearetajatega välja töötanud Clearfield® rapsiseemne sordid tõstmaks umbrohutõrje efektiivsust ning lihtsustamaks herbitsiidi kasutamist.

Clearfield® on kombinatsioon väga hea efektiivsusega herbitsiidist Clamox® ning kvaliteetsetest Clearfield® rapsiseemne sortidest. Erinevalt tavapärastest rapsisortidest, talub Clearfield® sort Clamox®’i ühte toimeainet imasamoks’i. Imasamoks toimib peamiselt lehestiku kaudu, kuulub imidasolinoonide keemilisse perekonda ja on umbrohutõrjel edukalt kasutusel juba paljudes riikides. Clearfield® loodi globaalse kaubamärgina erinevatele põllukultuuridele nagu riis, päevalill ja rapsiseeme, ning tehnoloogiat kasutatakse riikides üle kogu Euroopa. Poolas, Suurbritannias, Saksamaal, Tsehhis, Ungaris, Bulgaarias, Rumeenias ning Venemaal on põllumehed Clearfield® kasvatustehnoloogia juba edukalt kasutusele võtnud.

Herbitsiid Clamox® sisaldab kahte toimeainet – metasakloor ja imasamoksToode loodi kasutamiseks Clearfield® rapsiseemne sortidel tärkamisjärgse pritsimisena nii laialeheliste umbrohtude, sealhulgas ka raskestitõrjutavate ristõieliste, kui ka teravilja varise tõrjeks. Optimaalne pritsimisaeg on tärkamisjärgselt umbrohtude 6. pärislehe faasini (BBCH 10-16), mis on keskmiselt 14 kuni 20 päeva pärast rapsi tärkamist. Parima tulemuse saavutamiseks tuleb Clamox®’it kasutada alati koos märgajaga Dash.

Herbitsiidi lai tärkamisjärgne kasutusaken pakub rapsikasvatajatele mugavust ja paindlikust, olles samas sõltumatu ka konkreetsest mullaharimisviisist. Clearfield® rapsiseeme on aretatud kasutades klassikalisi ning traditsioonilisi seemnepaljundus metoodikaid, ning Clearfield® rapsikasvatus tehnoloogias võib kasutada  ainult Clamox® herbitsiidi taluvaid Clearfield® sorte. Seemnearetajad üle Euroopa teevad pidevalt tööd, pakkumaks põllumeestele laia valikut Clearfield® seemneid veelgi paremate saagikuse, kvaliteedi ning agronoomiliste näitajatega. Kõrgekvaliteediliste Clearfield® seemnete turustamine toimub erinevate seemnearetajate poolt herbitsiidi turustamisest eraldiseisvalt.

BASF Clearfield® rapsikasvatus tehnoloogia – täiesti uus innovatiivne lahendust rapsikasvatajatele. Clearfield® tähendab põllumehe jaoks mitmeid eeliseid – mugavus, innovatsioon ja kõrge efektiivsus läbi paindlikuma pritsimisaja, vähemate pritsimiskordade, laiema umbrohuspektri ning sõltumatuse mullaharimise viisist. Lisaks viimaste aastate laiadele kogemustele teistest Euroopa riikidest, on kohalike põlllumeeste abil tehtud mitmeid katseid jagamaks kohalikku kogemust.

Toote kaubamärk on Clearfield® Clamox®.  BASF tutvustab seda toodet üle Eesti 2015. aasta talirapsi katsetes ning 2016. aasta suvirapsi katsetes.

Lisainformatsiooni saamiseks külasta BASF kodulehte www.basf.agro.ee

 

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960