Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 14. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Lihtne ja tõhus võimalus hoida loomasööt väärtuslikuna ning riknemata

Loomasööda koristamise hetkest hakkab selle toiteväärtus vähenema. Kuidas seda pidurdada?

Loomasööt ja täisratsiooniline segusööt (TMR) võivad pärast hoidlast väljavõtmist kuumeneda, mis omakorda võib vähendada kuivaine omandamist ning loomade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

piimatootlikkust. Sööda õige käsitsemisega sileerimise ja söötmise ajal saab aga vältida söödapunkri kuumenemist ning parandada sööda maitseomadusi, selgitavad Wisconsini ülikooli teadlased Jim Leverich ja Randy Shaver.

Sileerimise ajal kääritavad bakterid silos leiduva suhkru piimhappeks ning see vähendab silo pH-taset. Pärast tihendamist silomassi jääv hapnik tarbitakse ära kääritamisprotsessis. Madal pH-tase ja hapnikupuudus stabiliseerib silo ajal, mil see on hoidlas. Hoidlast väljavõtmise ajal satub aga silomassi jälle hapnik ja pärmiseened aktiveeruvad, kuumutades silomassi. Pärmseente vohamise ja suhkrusisalduse tõttu kuumeneb maisi- ja teraviljasilo hoidlast väljavõtmise ajal rohkem. Ka halvasti käärinud rohu- ja kaunviljasilo kipub kuumenema.

Kuidas vältida silo kuumenemist ja riknemist?

Seda saab vältida mitmel moel. Üldiselt aitavad käärimist ergutavad abinõud vähendada kadusid pärast sileerimist. Need on:

* õige niiskusesisaldusega niitemass

* niitemassi hekseldamine õige pikkusega tükkideks

* silo tihendamine tihedusega 6,8 kg kuivainet ühe kuupjala 28 kuupdetsimeetri kohta

* silo katmine kilega

Lisaks neile võtetele soovitatakse sileerimise ajal lisada niitemassile vähemalt 100 000 pesa moodustavat ühikut (cfu) piimhapet tootvaid baktereid. See parandab tavaliselt käärimist ja võib suurendada silo aeroobset stabiilsust. Väga kõrge piimhappesisaldusega silo (näiteks maisilo) aeroobne stabiilsus siiski sageli ei parane. Piimhape on pärmiseente energiaallikas ja võib põhjustada pärmiseente kiiret paljunemist silo hoidlast väljavõtmisel. Pärmiseente vohamine põhjustab hoidlast väljavõetud silo kuumenemist.

DeLaval OÜ müügijuhi Jüri Anepaio sõnul tuleb silo toiteväärtuse hoidmiseks eemaldada hapnik ja suurendada happesust, et piimhappebakterid saaksid kasvada ning silo stabiliseerida ja „marineerida“. Üheks lihtsaks ja efektiivseks võimaluseks on kasutada Feedtech™ silokonservant M25AS – see on eelvalmistatud segu piimhapet tootvatest bakteritest ja bakteritest Lactobacillus buchneri, mis parandavad silo aeroobset stabiilsust.

Feedtech™ silokonservant M25AS peamised kasutegurid on kvaliteetse maisisilo toomine, aeroobse stabiilsuse parandamine ning kuivaine säilivuse suurendamine. Silokonservantidega langeb pH-tase kiiremini, tänu sellele väheneb valgukadu. Lisaks toimub silo stabiliseerumine varasemas etapis, mis vähendab riknemist.

Et suurendada maisisilo aeroobset stabiilsust, võib sellele sileerimise ajal lisada veevaba ammoniaaki, mis võib vähendada kuivainekadu. Teine, mugavam ja efektiivsem võimalus silo aeroobse stabiilsuse suurendamiseks on kasutada spetsiaalset konservanti, mis vähendab pärmi- ja hallitusseente vohamist niitemassis sileerimise ajal ning muudab pärmiseente vohamist pärssiva toime veelgi tõhusamaks. Et tegemist on puhverhapetega, ei tule ka viljakoristusseadmete ja puhurite korrodeerumise pärast muretseda.

Stabiilsuse tagab Feedtech™ Allround’i kasutamine

„Traditsioonilise teravilja kuivatamise kõrval on konserveerimine alternatiivne viis, kuidas teravilja kadudeta ja kvaliteetsena säilitada. See võib alandada kulusid transpordile, kuivatamisele ja hoiustamisele,“ selgitab Jüri Anepaio. „Sageli kasutatakse vilja konserveerimiseks propioonhapet. Puhta propioonhappe korrodeerivad omadused võivad kahjustada masinaid ja aurud võivad põhjustada happega töötavatele inimestele tervisekahjustusi. Puhta propioonhappe agressiivseid omadusi saab aga vähendada ammoniaagiühendite lisamisega.“

Feedtech™ Allround on abiks teravilja efektiivsel ja kadudeta konserveerimisel, avaldamata seejuures masinatele ega seadmetele mingit korrodeerivat mõju. Sisaldades propioonhapet, naatriumbensoaati ja naatriumpropanaati, on toote hingamiselundeid ärritav toime puhta propioonhappega võrreldes märgatavalt väiksem. Feedtech™ Allround sisalab koostisosi, mida kasutatakse laialdaselt toiduainete tööstuses toidu ja jookide säilitusainetena. Tänu sellele võib olla kindel toote ohutuses ja efektiivsuses.

Toode on kasutusvalmis ja pakendatud kraani ning transpordivõrega kanistritesse suurusega 215 ja 1000 liitrit. Lahuse pH on 5,0 ja tihedus 1,1 g/cm3. Naatriumbensoaadi tunnustatud mükotoksiine (hallitusseente toksiinid) pärssiv toime aktiveerub propioonhappe toimel. Koos tagavad need ained vilja parema säilivuse ja takistavad hallitusseente kasvu efektiivsemalt kui eraldi kasutatuna.

Kuidas vältida täisratsiooniliste segude kuumenemist?

Oluline on igapäevaselt võtta silohoidlast välja piisav kogus ehk vähemalt 15 cm kiht silo, et hoida silomassi pind jahedana. Silo väljavõtmise ajal lahti tulnud, kuid hoidlasse jäetud sööt on kokku puutunud hapnikuga ja võib hakata kuumenema. Niisiis tuleb hoida silomassi pind sileda ja tugevasti kinnitambituna ning täisratsioonilisele segule lisatavate märgsööda koostisosade (st silo, õlleraba, maisi-gluteenisööt jms) puhul vähendada nende kuumenemist.

Abiks on siinkohal DeLavali Feedtech TMR stabilisaator, mis on ette nähtud kasutamiseks eelkõige sööda omaduste mikroobidest põhjustatud halvenemise takistamiseks täisratsioonilisel segusöödal (TMR) ja vedelsöödal. Selle keemilistel ühenditel on tugev pärssiv mõju pärmi- ja hallitusseentele ning takistab tõhusalt (taas)kuumenemist.

„Feedtech TMR stabilisaator on säilitusaine, mida võib kasutada kõikide loomakategooriate kõigis söötades ilma piiranguteta. See on tehnoloogiliste lisandite ehk säilitusainete vähem sööbiv vedel eelsegu, mis sisaldab propaanhapet, naatriumpropanaati ja 2,4-heksadieenhapet, samuti madala külmumistemperatuuriga ja glükogeenset ühendit 1,2-propaandiooli,“ loetleb Anepaio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DeLaval TMR stabilisaatorit lisatakse tavaliselt 1-3 liitrit  ühe tonni täisratsioonilise segu kohta. 0,45 kg TMR stabilisaatorit  maksab tavaliselt umbes 0,99 eurot, mis ümberarvutatuna on 15 euro senti lehma kohta päevas.

Lisaks tuleks meeles pidada, et täisratsiooniline segu tuleb valmistada vahetult enne söötmist, et takistada selle kuumenemist seismisel. Samuti tuleb hoida söödapunker puhtana ning eemaldada kõik söödajäägid iga päev enne uue täisratsioonilise segu lisamist. Kui loomi sööta iga päev piisav arv kordi, hoiab ka see punkris oleva sööda jahedana. Kuuma ja niiske ilmaga tuleb loomi sagedamini sööta.

Vaata lisa: www.delaval.ee

 

 

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960