9. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvaliteetse toidu tagab kvaliteetne seeme

Tänapäevane sordiaretus on väga keerukas ja ajakulukas protsess ning seega võib uue sordi turule jõudmine võtta 10-15 aastat.

Sordiaretus on teadus kultuurtaimede sortide ja hübriidide loomisest. Üha enam pööratakse selle käigus tähelepanu kõrge saagikuse kõrval ka kvaliteedile ja haiguskindlusele. Ühed olulisemad nõuded on, et sort peab olema eristatav, ühtlik ja püsiv ning kandma sobilikku sordinime. Sordi majanduslik viljelusväärtus selgitatakse välja riiklike majanduskatsete käigus, mis kestavad üldjuhul kaks aastat.  Lisaks on aretajal võimalus teha tootmiskatseid põllumeeste juures, et saaks vahetut infot tootjalt oma aretatud sordi sobivuse kohta.

Kui sort läbib edukalt kõik katsetused, võetakse ta sordilehte ning seeläbi saab põllumehele uus sort kättesaadavaks. Seemnete tootmist, turustamist ning sortide kaitset reguleerivad Eesti Vabariigis Taimede paljundamise ja sordikaitse seadus (TPSK seadus), Ühenduse Sordikaitse määrused ning Eesti Põllumajandusministri määrused.

Sordiaretus väga spetsiifiline, iga sort täidab konkreetset eesmärki, näiteks õlleoder linnase- ja õlletööstusele toormeks, saianisust saab kvaliteetset saia, kõvanisust tehakse aga makarone ja pastat. Eesti põllumees peab teadma täpselt mida ja mille jaoks kasvatab, kuna niisama laonurka pole mõtet vilja koguda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oluline on arvestada töötleva tööstuse vajadusi ja jälgida tööstuse poolt kehtestatud nõudeid kokkuostetavale viljale. Esiteks jälgib seda sordiaretaja sordi aretamisel ning hiljem, kui sort on tootmises, tuleks ka põllumehel nõudeid järgida, et turustada oma saak hea hinnaga. Näiteks õlleodra puhul on väga oluline sort, kuna tööstus ostab vaid kindlat sorti. Lisaks peavad õlleodra sordid täitma mitmeid kriteeriumeid: madal proteiini- ja kiudainete sisaldus, kõrge tärklisesisaldus, kiire ja ühtlane idanemine jms. Kvaliteetse saia tootmiseks on oluline proteiinisisaldus, kleepvalgusisaldus ja mahumass. Täpsemad kvaliteediklassid ja -nõuded leiab näiteks Tartu Milli kodulehelt.

Nii sordiaretaja kui põllumees on olulised lülid kvaliteetse toidu tootmisel elanikkonnale ning nende omavahelised suhted peavad seega olema usalduslikud ja ausad.

Tasub teada: Tegemist on "Turuarendustoetuse abiga rahasatud tegevus" projektiga.

Vaata lisa:  http://www.seemneliit.ee/

MTÜ Eesti SeemneliitJ. Aamisepa 1, Jõgeva alevik 48309

E-mail: [email protected]

Tel. 5693 9565

 

Autor: Krista Nurk

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960