Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooajaeelne kampaania: räägime tüükultivaatorist TopDown

Pole uudis, et meie saagid on kasvanud ja niisamuti ka põhumass, millega tuleb hakkama saada. Siin aitab põllumehi Väderstadi kultivaator TopDown.

Põllumajandustootjale on tähtis ka mullaharimisele kuluv aeg ja eelistatult peaks kultivaator tegema töö põllul kiiresti, ühe töökorraga.

TopDowni iseloomustab kaks peamist omadust – võimsus ja paindlikkus. Mil moel väljendub masina võimsus, on sobiv selgitada selle-aastaste kogemuste varal. Tänavusel sügisel, mil esimesed põllud olid koristatud ning vajasid kiiret ettevalmistust talirapsi külviks, oli mitmel pool Eestis mullastik läbi kuivanud ja põllul kõva mullakoorik, mistõttu kergemad masinad ei suutnud vajalikul töösügavusel töötada. Kuna TopDown on raske, tagab masin ka keerulistes tingimustes vajaliku töösügavuse. Tõsi, TopDowni vedamiseks on 4-meetrise masina puhul vajalik 250 hj ning 5-meetrise puhul 300 hj-list traktorit.

Teine oluline TopDowni omadus on töötulemuse ühtlikkus. Eriti just savistel pindadel kipuvad rasketes oludes ülemisse pinnakihti jääma liiga suured mullakamakad (sel aastal oli mõnel pool näha kuivi, lausa jalgpallisuuruseid mullatükke). Selle vältimiseks on TopDown`il ees kettad, mis muuhulgas ka suuremaid mullakamakaid tükeldavad, väiksemate mullatükkidega saavad aga kenasti hakkama ketastele järgnevad piid. Seega on TopDowni puhul selgelt tegemist ühe töökäigu masinaga. Kuna masin lõhub ja kobestab väga tõhusalt ka tugevat mullakoorikut, kasutatakse näiteks Inglismaal kuni 90% juhtudest sügisesteks mullaharimistöödeks just TopDowni.

Talirapsi külvil annab olulise kokkuhoiu ajas masinale lisatav peenseemnekülvik BioDrill. Nii saab mullaharimine ja rapsi külv tehtud samal ajal. Kuivades oludes annab see topelteelise, sest seeme asetatakse mulda vahetult peale mullaharimist,võimalikult niisketesse tingimustesse. Teadupärast on raps niiskuse suhtes eriti tundlik, kuna selle külvisügavus on väike. Kuna BioDrill`i külviühtlikkus on tavakülvikutega võrreldes väiksem, kardetakse aeg-ajalt tagasilööki saagis. Samas on selle-aastase viljelusvõistluse talirapsi võidupõld Voore Farmis (saak 6,8 t/ha) külvatud just sel moel -  BioDrilliga varustatud TopDownil töötades.

TopDowni paindlikkus seisneb eelkõige eelises minna pindkultiveerimiselt üle sügavamale kultiveerimisele ning vastupidi, maksimaalne töösügavus on 40 cm. Masinale saab lisada kahte erinevat rulli – terasrulli SteelRunner rasketes ning U-profiiliga topeltrulli SoilRunner kergemates tingimustes töötamiseks, viimase puhul muld töötleb mulda. Rulle saab vajadusel vahetada. Uus TopDown on standardina varustad 470 mm-ste TrueCut ketastega, mis on spetsiaalselt suurel hulgal põhujääkide tõhusaks tükeldamiseks välja töötatud.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Tükeldamine ja segamine

Kaks rida koonilisi kettaid lõikavad pinnase korralikult läbi, tükeldavad nii mullakamakad kui koristusjäägid ja segavad massi omavahel. Kohe peale koristusjääkide segamist pinnasega algavad mullas bioloogilised protsessid ning kiireneb lagunemine. Kettaid saab töö käigus sujuvalt kabiinist reguleerida.

2. Peenestamine ja segamineTopDown`i kultiveeriv osa koosneb kolmest reast hüdrauliliselt kinnitatud piidest, mis kobestavad ja segavad mulla. Piidele saab valida laias valikus erinevaid piiotsi. Liigenduspunkt piiotsa ning piisääre vahel on alati sama segamisvõimsusega. Saadaval on ka saabeljas piiots, mis kobestab pinnase ilma töötlemata mulda üles toomata. Saabeljas piiots suurendab liigse vee äravoolu ning parandab mulla struktuuri.

3. Tasandamine

TopDown`i tasanduskettad siluvad kõik viimase piirea poolt üles jäetud vaoharjad. Tasanduskettad asetsevad kummist amortisaatoritel, mis tagab korraliku põllukontuuri järgimise ja hea toimetuleku kividega. Tasanduskettaid saab töö käigus traktori kabiinist sujuvalt reguleerida. Nii on lihtne tasandamise sügavust ja pinnale jääva jämedakoelisema materjali kogust igal eraldi põllul vastavalt tingimustele korrigeerida.

4. TihendaminePinnase tihendamine on põhjaliku kultiveerimise üks oluline osa. Korralikul tihendamisel on võtmetähtsus umbrohuseemnete kiirel idanemisel, misjärel tärganud umbrohtu saab mehaaniliselt või taimekaitsevahenditega hävitada. Korralik tihendamine on ühtlasi oluline mulla niiskustaseme säilitaja. Tihendamise astet saab vastavalt vajadusele reguleerida nullist kuni masina täisraskuseni. Terasketastel on agressiivne profiil, mis purustab mullakamakad ja surub koristusjäägid ülemisse mullakihti, tagades nende optimaalse lagunemise.

Uuri lisaks:

Vaata TopDowni tutvustavat videot SIIT...

Vaata TrueCut ketaste tööpõhimõtet tutvustavat videot SIIT

Loe lähemalt hooajaeelse kampaania kohta SIIT

 

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960