Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooajaeelne kampaania: räägime kultivaatorist NZ Aggressive

NZ Aggressive on esimene Väderstadi mullaharimismasin, mis tänu leidlikule tööpõhimõttele on püsinud populaarse ja vajalikuna tänaseni. 

Kuna Väderstadi algusaegadega võrreldes on põllumajandus ja traktorid paljuski muutunud, on NZA-d mitmeti täiustatud, kuigi selle tõõpõhimõte jäänud samaks. Et masin oleks vastavuses tänaste traktorite üha suureneva veojõuga, on NZA-le välja töötatud tugevam põhiraam. Masinal on varasemaga võrreldes ka tugevamad rattakanduri laagrid, millel pikem kasutusaeg. Kui vajalik on väga kobe pealispind (näiteks enne rapsi külvi), on alternatiivina haakes rullile NZA-le uudisena peatselt saadaval kobestav rull, mille reguleerimine toimub kahe vänthoova abil. ControlFunction funktsiooniga saab masinale seadistada baastöösügavuse ja lisaks hetkel vajamineva töösügavuse, millelt on võimalik väga lihtsalt ja kiiresti masina baassügavusele tagasi lülituda.

Standardina on masin varustatud vibreerivate Agrilla Cobra piidega, millel kõvasulamist 6 mm-sed piiotsad. Alates uuest hooajast saab NZA-le paigaldada ka 8 mm-seid piiotsi, millel on pikem kasutusaeg. Piide vibreerimine raputab mullakamakad ja mättad paremini lahti ja tagab peenestruktuurilisema töötulemuse.

Nagu öeldud, kasutatakse NZA-d peamiselt künnil, sest see masin on võimeline muutma ka kõige mättalisema ja ebaühtlasema pinnase korralikuks seemnete idanemiskeskkonnaks. Teine levinud praktika on sügisene mullaharimine tüükultivaatoriga, peale mida jäetakse põld talveks seisma ja haritakse kevadel uuesti NZA-ga. Viimast just siis, kui põhu hulk põllul on olnud väga suur. Masinal on topeltlibistid ees ja taga, mistõttu masin ei ummistu. Masinat on kerge kohandada kasvava põllumajandusettevõtte vajadusele vastavaks, sest NZA 700 saab kergesti 8-meetriseks ning NZA 900 10-meetriseks laiendada.

 

 

 

 

 

 

 

 1. Võimas tasanduspiidega CrossBoard libisti eesEestööriist CrossBoard tasandab ja purustab vaoharjad ning segab suures koguses mulda. Masin on varustatud stabilisaatorivardaga, mis ühendab omavahel kõik CrossBoard`i piid eesmärgiga toetada nende tööd. See teeb CrossBoard`st mullakamakate purustamisel ning pinnase tasandamisel väga tõhusaks masinaks.

2. Agrilla Cobra piidPüstised Agrilla Cobra piid on loodud selleks, et pinnast võimalikult palju liigutada. Tugevad ja vastupidavad piid töötlevad mulda põhjalikult, et saavutada korralik külvipinnas. Masina raamikliirens ja piide jagunemine üle 5 või 6 telje annavad tulemuseks pinnase hea läbivoolu masinast. Tänu piide 7,5 cm vahekaugusele juhitakse mulla voolu nii, et suuremad mullakamakad liiguvad ülespoole ning väiksemad mullaosakesed allapoole - see soodustab kiiret tärkamist. Hanijalgade kasutamisel lõigatakse umbrohujuured tõhusalt läbi. NZA raskus surub piid otse alla. Piiots asetseb veidi peale pii kinnituskohta, selle abil tekitatakse külgsuunas vibratsioon, mis parandab pinnase läbivoolu ja töö kvaliteeti.

3. Tasandamine tagumise CrossBoard libistireagaLisavalikuna saadaval tagumine CrossBoard koos stabilisaatorivardaga lõpetab NZA tehtud tasandustöö. Tööriist on seotud eesmise CrossBoard`ga ning seetõttu juhitakse neid paralleelselt. Sellise variandi puhul saavutatakse veelgi täpsem sügavuskontroll ning tasasem tulemus.

4. Järeläke

Järeläke kobestab ja loob sellega kaitsekihi vee liigse aurustumise vastu, samuti kaitseb mulla paatumise eest peale tugevaid vihmasadusid. Järeläkke mõjul liigutatakse suuremad mullakamakad veelgi efektiivsemalt ülespoole ning peenema struktuuriga muld sügavamale.

Uuri lisaks: Vaata NZA-d tutvustavat videot SIIT..

Loe lähemalt hooajaeelse kampaania kohta SIIT

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960