26. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Parim aeg põllumasina hoolduseks

Saak on selleks korraks salves ja põld ootab uut kevadet. Nüüd on käes sobivaim hetk üle vaadata kõik need väärt masinad ja haakeriistad, mis põllumehe tööd hõlbustavad.

Teadupärast elab hooldatud masin talve üle palju kergemini. Pealegi võimaldab põllumasinate sügisene kontroll ja hooldus korraldada tööd rahulikult, kahandab kulusid ning optimeerib rahavoogu.

Korralda töö läbimõeldult

Sügisel ja talvel seisab enamik põllutöömasinaid ning haakeriistu nagunii rakenduseta, seepärast ei jää külmal ajal nende hoolduse tõttu ükski tarvilik töö tegemata. Pealegi on vahetult pärast hooaja lõppu igal põllumehel masinaga ette tulnud mured värskelt meeles. Pluss on seegi, et praegu on hooldusjärjekord lühem ja mehaanikud saavad iga probleemiga põhjalikult tegeleda.

                                                                                        

Hea lisaboonus on see, et enne talve korda tehtud põllutöömasinaid (näiteks kombaini) pole vaja kevadel hooldusse viimiseks välja manööverdada. Seega võid paigutada nad uut hooaega ootama hoone kaugeimasse nurka, jättes ettepoole ruumi talvel kasutatavatele masinatele.

Säästa raha ja hajuta kulusid

Varuosade kättesaamisega pole sügisel ja talvel tulist kiiret. Seega võid leppida pikema tellimistähtajaga, mis ühtlasi tähendab soodsamat hinda.

Tõenäoliselt on Sul praegu ka rohkem vaba aega, et toimetada masin suuremaks hoolduseks või remondiks töökotta. Nimelt on töökojas tehtav remont alati odavam kui kohale kutsutud mehaanikute teenus.

Sügishoolduse kasuks räägib veel asjaolu, et kevadel on põllumehel väljaminekuid niigi. Hooajaväline masinahooldus võimaldab aga kulusid eri perioodide vahel jagada.

Haakeriistad vajavad samuti hoolt

Tark põllumees suhtub ka haakeriistade hooldusse täie tõsidusega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enne kuiva ruumi hoiule paigutamist pese seadeldis kindlasti puhtaks. Seejärel tuleb haakeriist üle kontrollida, kulunud osad välja vahetada ja kogu seadeldis spetsiaalse vahendiga konserveerida.

Korraline kontroll ja hooldus nõuab oskusi

Selleks et ennetada suuremaid probleeme, on Konekesko Eesti (Claasi kaubamärgi Eesti esindaja) töötanud välja kindlad põllumasinate korralise kontrolli ja hoolduse nõuded.

Traktoril tuleb üle vaadata ja vajaduse korral korda teha

• tagumine ja eesmine rippsüsteem;

• 4WD-kardaan;

• roolisüsteem;

• esisillavedrustusega masina puksid, liigendid ja silindrid.

Lisaks on tarvis üle kontrollida, puhastada ja määrida kabiinialused juhtmed ning pistikud (vähemalt need, mis tavaliselt kipuvad korrodeeruma).

Kombaini korralise kontrolli ja hoolduse käigus tuleb

• üle vaadata ja vajaduse korral vahetada kuluosad (kallakuketid, elevaatorid, rihmad, peksutrummel, laagrid, rullikud jne). Mõni neist detailidest (näiteks peksutrumli laagrid ja osa pingutusrullikuid) on mõistlik vahetada juba ennetavalt;

• puhastada, määrida ja üle kontrollida juhtmestik ning pistikud.

Tee oma elu lihtsamaks

Põllumasinate ja haakeriistade hoolduseks on mitu võimalust:,.

• enamasti tulevad mehaanikud kliendi juurde kohale

• kuid suurema töö puhul on kliendile soodsam tuua masin töökotta

Kui sätid põllutöömasinad ja haakeriistad juba nüüd töökorda, siis ootavad Sind kevadel ainult head üllatused: seadmed on täiesti korras ning valmis esimesel võimalusel tööd alustama. Isegi kui korralise kontrolli ja hoolduse käigus peaks ilmnema mõni ootamatu probleem, lahendab hooldustiim selle talve jooksul kenasti ära.

Küsi lisa: http://www.konekesko.com/et-EE/

 

 

 

Autor: Georg Errapart

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960