Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hooajaeelne kampaania: räägime Väderstad Carrier L/XL-st

Minimeeritud mullaharimissüsteemis ja pindharimisel töötatakse täna kõige enam Carrieri-tüüpi ketaskoorlitega, mis sobivad hästi ka künniga süsteemi.

Kui koristusjääke on rohkelt, on sobivamaks valikuks suurekettaline Carrier L (51 cm läbimõõduga ketas) või XL (61 cm-se läbimõõduga ketas).

Siinkohal toome välja mõned masina olulisemad eelised:

• Kiire töö – liikumiskiirus kuni 15 km/h ning põllupind saab 1-2 ülesõiduga homogeenseks;

• Saab edukalt hakkama ka suures koguses koristusjääkidega, rohkete koristusjääkide korral saab 51 cm ketta vahetada 61 cm-se vastu ja vastupidi. Ketaste vahetamine on lihtne ja seda saab põllumees vajadusel ise teha.

• Uued töölaiused – 4,25, 5,25, 6,25 ja 8,25 meetrit.

• Valikus erinevad eesriistad ning 3 erinevat tihendusrulli - sh ujuvasendis topeltrull märgadesse tingimustesse. Teisisõnu -  masin on kergesti kohandatav piirkonna eripära ja mullastikku tingimusi arvestades.

• Hea põllutööde maksumuse optimeerija – nt tõstes 5-meetrise Carrieriga töötamise kiirust 8-lt 15 km/h, suureneb tootlikkus tunnis 3-4,5 ha. 180 ha põllu harimisel on kokkuhoid ajas 1 töönädal!

• Optimaalne töösügavus 5-7 cm tagab koristusjääkide kiire lagunemise ja umbrohuseemnete kiire tärkamise.

• Mulla struktuuri parandaja: suure eelisena just rasketel muldadel tagab hea pinnase läbilaskvuse ning soodustab mullaorganismide elutegevust. Mullatihese tekke vältimiseks kombineerige mõne aasta tagant sügavama mullaharimisega.

• Efektiivsem umbrohutõrje – kui umbrohuseemned ja kultuuri varis idanevad kiiresti, on sügisene keemiline umbrohutõrje efektiivsem. Nt glüfosaadi sügisesel kasutamisel on soovitatav põld esmalt Carrieriga üle töödelda, seejärel 2 nädalaks seisma jätta ning alles siis keemiline tõrje teha. Võrdluseks - kui koristusjääke pole korralikult mullaga segatud, jääb osa tärganud umbrohtudest koristusjääkide alla ning on taimekaitsevahendi eest kaitstud.

• Haiguste ja kahjurite tõrje: vähendab kõrretüül talvituvate haiguste hulka ning on otsene mehaaniline tõrjeviis viljakukkede, kõrsvilja-maakirbu,  lehetäide, nälkjate, eriti aga kõrrevaablase vastu.

 

 

1. Mitmekülgne eesriistCarrier L / XL-le on saadaval valik eesriistu, mis teevad masina mitmekülgsemaks. Tänu ühisele vannasele on CrossBoard libisti vahetamine CrossCutteri Knife noa vastu väga lihtne.Laotab koristusjäägid ühtlaselt põllule laiali, mis on väga oluline! Koristusjääkide lagunemise käigus seotakse mullast hapnikku ja lämmastikku ning koristusjääkide ebaühtlane jaotumine põllul annab tulemuseks ka kultuurtaime ebaühtlase tärkamise. Ketas üksinda ei suuda koristusjääke külg- või pikisuunas laiali visata, kuid töö põhuäkkega loob kõikidele taimedele ühtlased kasvutingimused.CrossBoard Heavy, mis on varustatud stabilisaatorivardaga, tasandab põllu väga korralikult juba ühe töökorraga. Mullakamakad lõhutakse efektiivselt kobedaks mullaks ja seetõttu on see eesriist heaks valikuks küntud põllu töötlemisel.

Põhuäke

CrossCutter Knife nuga

CrossCutter nuga lõikab koristusjäägid sõidusuunas 90-kraadise nurga alt läbi. See annab masinale intensiivsema pinnase läbitöötlemise ning aitab kiirendada koristusjääkide lagunemist. Ideaalne lahendus nii vahekultuuride kui koristusjääkide muldasegamiseks.CrossBoard Heavy

2. Tükeldamine ja segamine51 või 61 cm-se läbimõõduga koonilised kettad on valmistatud spetsiaalsest Rootsi karastatud terasest tugevusega HRC 55. Ketaste kooniline kuju tagab korraliku purustusvõimsuse, mis on oluline korraliku külvipinna loomiseks. 61 cm-ste ketaste suuremad sälgud võimaldavad läbi töödelda rohkem koristusjääke. Kettad säilitavad oma kuju tänu oma servale, mis on kogu ulatuses faasitud. Ketaste X-kujuline asetus tasakaalustab neile mõjuvad külgjõud, mistõttu liigub masin traktori taga otse ja väheneb ülekatete arv.

3. TihendamineTihendamine tagab taimejääkide hea kontakti mullaga ja sellega koos nende kiirema lagunemise. See kiirendab ka umbrohuseemnete ning kultuuri varise idanemist ja see omakorda muudab sügisese umbrohutõrje efektiivsemaks. Olenevalt mullastiku tingimustest on saadaval erinevad tihendusrullid.

Uuri lisaks:..

Vaata Carrier L/XL-i tutvustavat videot SIIT

Loe lähemalt hooajaeelse kampaania kohta SIIT

Lisainfo: http://www.vaderstad.com/ee

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960