Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ST: John Deere'i kombainid teevad  väiketeraviljakasvatajad sõltumatuks

John Deere W330/W440 kombainid on valmistatud silmas pidades väiksemaid teraviljakasvatajaid, kellel koristuspinda 100-300 ha. 

Paljudel väiksematel teraviljakasvatajatel on kombain vanaks jäänud või puudub see sootuks. Kuna saagi koristuse päevi ei ole igal aastal antud sama palju, siis selline lahendus peaks võimaldama piisavalt paindlikkust. Nõnda ei pea sa arvestama teenusepakkujaga, vaid saad reageerida saagi koristusega koheselt.

Masina tööpõhimõte

John Deere väikekombainides kasutatakse 5 või 6. klahvilist puisturit, mille ees teeb tööd eelpeksu trumliga väljapeksu organ. 400mm läbimõõduga eelpeksutrummel aitab kaasa peksutrumlile. Kusjuures eelpeksu trumli ja peamise peksukorvi põhjad on eraldi elektriliselt reguleeritavad.  Märkimist väärib ka antud masinate järelpeksusüsteem. Mõlema kombaini standardvarustuses on aktiivne järelpeksusüsteem, mis tähendab, et prahti ei suunata tagasi peksutrumlile. Selle jaoks on eraldi järelpeksu süsteem, mis töötleb iseseisvalt läbi kogu prahi ja materjal suunatakse puhastussüsteemi etteande sarjale. Puhastussüsteem on samuti lihtne ja sõelapind on suurim oma klassis (3,5 või 4,5m2). Sõelu on võimalik saada nii käsitsi- kui ka elektriliselt reguleeritavatena. Ventilaatoril on olemas spetsiaalsed labad, mille abil saab muuta nurka ja valida, millise nurga alt tuul sõelale kõige paremini puhub.

 

Parem ligipääs - lihtne hooldada

John Deere  W330 ja W440 kombainid on oma olemuselt lihtsa ülesehitusega. Kõik keerulisemad sõlmed ja ajamid on valmistatud  lihtsalt ja robustselt, et maksimaalselt maandada masina purunemise riske. Igapäevased hooldused on tehtud võimalikult arusaadavaks ja määrdeniplid on välja toodud selliselt, et ei peaks liialt palju vaeva nägema, et masin saaks määritud. Puhastamisel on pööratud tähelepanu sellele, et see saaks tehtud võimalikult kiiresti. Näiteks on võimalik punkri põhjatigu eemaldada nii, et kasutama ei pea ühtegi tööriista. Kergesti saab avada puhastusssüsteemi põhja tigude katteid ja välja võtta puisturi põhjasid või sarja elemente. Kõik selleks, et ühelt kultuurilt teisele üle minnes oleks masin maksimaalselt puhas ja seda võimalikult lühikese ajaga.

 

Tööks valmis

Jõuallikatena kasutatakse antud masinatel 6,6 ja 7,4l Tier 4 Agco mootoreid. Hobujõude on masinatel 213 või 249. Heedrite valikusse kuuluvad lõikeplatvormid alates 3,9-st kuni 6,3 meetrini. Terapunkri mahud on samuti korralikud. W330 punker mahutab 5200l ja W440 7600l vilja. Samas on masinad oma mõõtude poolest küllalti kompaktsed. Laius jääb masinatel 3,2 ja 3,7 meetri  vahele. Kõrguseks nimetatakse W330 puhul 3,65m ja W440 puhul 3,97m. Kaalu poolest on masinad mõõtudele kohased. Maksimaalne tühimass W330 puhul on 10 500kg ja W440 puhul 14 200 kg.

Operaatori töökoht on kujundatud lihtsa ja arusaadavana.  Nurgapostis on „7“ puutetundlik ekraan, mis kuvab operaatorile vajalikud andmed koristuse kohta, näitab mootori andmeid, võimaldab teha kalibreerimisi ja diagnostikat ning näitab ära erinevate sõlmede pöörlemiskiirused.  Valikvarustusena on võimalik tehasest tellida kaamerat, mis näitab masina taha, et oleks mugavam manööverdada. Juhthoovale on ära toodud kõik vajalik juhtimaks väljalaadimist, heedri kõrgust või haspli asendit. W440 kombaini puhul on lisavarustusena võimalik tellida ka automaatset heedri kopeerimist, mis teeb töö tegemise veelgi mugavamaks.

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et John Deere W-seeria väikekombainid on tublid tegijad, mis on üles ehitatud võimalikult lihtsalt, pidades silmas tarbija vajadusi nii masina vastupidavusel, puhastamisel kui ka reguleerimisel ja seda kõike väikse kombaini suure tootlikkuse juures.

Kombain W440 on saadaval kampaaniahinnaga 157 000 € +km.Kampaania kestab kuni kaupa jätkub. Lisainfot leiab www.balticagromachinery.com

 

 

 

 

 

Foto: Baltic Agro

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960