7. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millist väetist vajavad meie põllukultuurid?

Põllumehe poolt valitud agrotehnoloogia lähtub peamiselt mulla viljakusest ja kasvatatava kultuuri vajadustest. Leheväetiste kasutamine käib paralleelselt kogu üldise agrotehnoloogiaga.

Eesti põllumees on pigem konservatiivne ja majandab põllul kokkuhoidlikult, seda tõestab meie põldude keskmine negatiivne kaaliumibilanss ja magneesiumipuudus peaaegu kõikides maakondades. Viimaste aastate kiire keskmise saagikuse kasv Eestis ja kaunviljade populaarsus viitab sellele, et põllumeeste teadmised kasvavad. Pritsiga põllul käimise korrad suurenevad, kasutatakse rohkem fungitsiide ja nendega koos  ka leheväetiseid.

Sageli püütakse kehva teraviljahinna aastatel hoida kokku põllule antavates toiteelementides - selline lähenemine pole aga mõistlik. Pigem peaks hoolikalt läbimõeldud  agrotehniliste võtetega saavutama maksimaalse majandusliku kasumi ehk suurema ja kvaliteetsema saagi. Eriti tähtis on jälgida, et taimed ei jääks kogu kasvuperioodi jooksul kordagi nälga. Taimedel  tekkinud toitainete puudust on hiljem väga kulukas kompenseerida.

Uued trendid leheväetiste turul

Leheväetiste turu uueteks trendideks on lisaks kelaaditud vormile ka orgaanilised vormid. Näiteks orgaaniline lämmastik, humiin- ja fulvohapped ehk  huumuse ekstraktid. Väga populaarseks on muutunud aminohapete lisandid leheväetistes. Selle juures tuleb tähelepanu pöörata mitte aminohapete üldkogusele vaid sellest vabade amihohapete protsendile massist. Kõik need ja lisaks veel suurendatud makrotoitelemendi Mg  sisaldus viitavad sellele, et leheväetis pole  ainult toitelementide lahus, mis leevendab mikrotoitelementide puudust ning aitab mullas olevaid makroelemente  omastada vaid ka sellele, et tänapäevane leheväetis on kasvustimulaator, mis aitab taimel meie kliimas erinevaid stresse üle elada.

Võtame näiteks talinisu, mida kasvatakse intensiivse agrotehnoloogiaga ning millelt võib taime õige kohtlemise korral loota suurt saaki. Selleks, et talinisu meie kõikuva temperatuuriga talve üle elaks, on tarvis tugevat elujõulist juuresüsteemi – järelikult vajab taim fosforit ja kaaliumi.

Tugeva taimestiku ja hea saagi aluseks on elujõuline seeme.

Seemnete fungitsiididega puhtimisel tuleb lisada mitte ainult värvainet, et füüsiliselt eristada seeme tavaviljast vaid ka toiteelemente. Stim+ annab taime tõusmetele tärkamise ajaks kõik vajalikud mikroelemendid. Orgaanilised happed (humiin- ja fulvohapped) tagavad makro- ja mikroelementide kiire ja täieliku omastamise. Aminohapped suurendavad vastupidavust abiootilisele stressile. Stim+ soodustab juurestiku arengut, mis omakorda on eeldus heaks talvitumiseks.

Meie tänavune ebastabiilne talv on taliviljadele palju muret tekitanud.

Amino Power Anty-Stres Micro

Maximus Extra PKMg

Maximus Extra P

Maximus Extra PK

Toidunisu tootmisel on oluline jälgida, et taim suudaks moodustada kõrge proteiini sisaldusega saaki. Selleks tuleks anda lipulehe faasis ammooniumlämmastikku ja pea moodustamise ajal leheväetist, mis sisaldab rohkelt lämmastikku, näiteks Nitrospeed, Ekolist Macro 35+Mg.

Mugavad ja soodsad universaalväetised aitavad hädast välja

Kui tootmispinnad pole väga suured või keskendutakse mõne kultuuri kasvatamisele, valitakse sageli universaalseid tooteid nagu Ekolist Standart (tõstab suurendatud kulunormiga saaki ja sobib peaaegu kõikide  taimekaitsevahenditega segamisks) ja Ekolist Micro Universaal (väikese kulunormiga, aga samas suurendatud mikroelementide sisaldusega). Olemas on ka kristallilisel kujul universaalsed leheväetised, mis annavad leheväetise tootjale võimaluse suurendada toiteelementide sisaldust. Universaalse kristallilise leheväetise valem on näiteksMaximus NPK 20-20-20, kus lisaks magneesiumile ja väävlile on ka mikroelemente ja isegi aminohappeid.

Populaarne Maximuse sarja väetis on Maximus AminoMicro Universal, mis sobib kõikidele Eestis kasvatavatele põllukultuuridele. Olles kordades suurendatud mikroelementide sisaldusega, on selle kulunorm lähedane taimekaitsevahenditele ehk vaid ainult 0,5 kg/ha.

Lisaks nendele väetistele on põllumehele tarvilik kasutada ka spetsiifilist leheväetist nagu Ekolist Mono Boor rapsile, Amino-Power Anty-Stres talinisule ja talirapsile kevadise stressi vastu ja Stim+, mis on aminohapetega ja orgaaniliste hapetega puhtimisväetis. Samuti vedellämmastik UAN32 (karbamiidi ja ammooniumlämmastiku segu), mida pritsitakse nisu proteiini suurendamiseks.

Küsi lisainfotwww.oilseeds.ee.

Roman Šarin

Oilseeds Trade Lõuna-Eesti piirkondlik esindaja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960