Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taanlase revolutsiooniline idee tõstab piimatoodangu maksimumini

Cow-Welfare asutaja ja väljatöötaja Tommy Wollesen FLEX FEED™ söödapiirde taustal Kõljala POÜ farmis Saaremaal.
Foto: erakogu
Taanis välja töötatud uuenduslikud lahendused tootlikkuse suurendamiseks piimafarmides lähtuvad eelkõige põhimõttest tagada loomade heaolu. Veised on sarnased inimestele, sest mida paremini nad puhkavad, seda suurem on nende produktiivsus.

Cow-Welfare tootevalikus on revolutsioonilised asemepiirded, söödapiirded ja aseme madratsid.

Cow-Welfare Flex Stalls asemepiirded on ülemaailmselt tuntud rohelise värvuse ja mugavuse poolest, tänu millele lamavad loomad õiges asendis, ei pea tundma ebamugavust ja kannatama valest asendist tingitud terviseprobleemide käes. Boonuseks saab keskmiselt 2,2 liitrit lisapiima päevas iga lehma kohta, mis on tingitud puhkeaja pikenemisest ja stressivabast söömisprotsessist. Lisaks pakub Cow-Welfare Flex Feed revolutsioonilist lahendust, võimaldades loomadele loomupärasemat söömisprotsessi.

Söötmisel tuleb silmas pidada, et loomad tõstavad sööda kõhtu suunamiseks tihti pead (nagu karjamaal), mistõttu peab veise pea kohale jääma piisavalt vaba ruumi.

Asemepiirete patenteeritud paindlikkus järgneb lehmade söögilauale, kus loomad pole piiratud jäikade tugedega, nad saavad pead tõsta ja neil on piisavalt ruumi liikumiseks. Lisaks ulatub loom söödalaval märkimisväärselt kaugemale. Sel moel söötes on välistatud muljumisjäljed või vigastused kaelal – piirikud jälgivad lehma liigutusi ja annavad loomale vabaduse. Samas puudub oht, et lehm võiks piirde vahelt välja pääseda.

Saaremaa suurim põllumajandustootja, Kõljala POÜ  juht Tõnu Post otsustas oma loomade heaolu kasuks tänavu veebruaris, mil uudset tehnoloogiat Taanis uudistamas käidi. Ühtlasi on kogenud põllumees Tõnu Post esimene siinmail, kes sellist sööda- ja lamamislahendust juba kasutama on asunud, nii olemasolevas laudas, kui ka peatselt ehitatama hakatavas uues laudakompleksis.

1,7 miljonit veist üle maailma Flex Stalls asemetel;

2,5 kg lehma piimatoodangu tõus keskmiselt lehma kohta (Flex Stalls asemed);

Esimesed paigaldused aastal 2006, praeguseks rohkem kui neljakümnes riigis;

Karja väljapraakimise määr keskmiselt 4-6% madalam;

Flex Feed söödapiirde puhul keskmine piimatoodangu kasv 2-3 kg.

Investeeringute tagasiteenimise aeg 3-6 kuud

Ettevõtte Cow Welfare A/S omanik ja väljatöötaja Tommy Wollesen tõdes, et võttes arvesse firma seniseid arengusuundasid ei tundunud Balti riikidesse laienemine esialgu ülearu ahvatlevana, aga nähes, kui kõrgel tasemel on siinne loomakasvatus, muudeti Eestisse tuleku suhtes üsna kiirelt meelt.

Cow-Welfare toodete kohalik edasimüüja, Eesti Agritehnika OÜ esindaja Joonas Laur ütles, et Kõljala POÜ Haeska farmi paigaldati uuel tehnoloogial põhinevad söödapiirded ja painduvad lamamisasemed tänavu märtsis ning tulemused kajastuvad juba arvudes.

Lehma heaolu on kinni pisiasjades. Cow-Welfare näitel on võimalik kõrgem piimatoodang koos pikenenud loomade eluea ja märgatavalt väiksema väljaprakeerimise määraga.

Haeskasse planeeritav uus laut paistab lisaks sööda-ja asemepiiretele silma veel mitmete uuenduste poolest nagu läga separeerimine lehmadele allapanuks ning Smartbow karjahaldussüsteem hõlbustamaks farmis toimuva haldamist.

Eesti Agritehnika on kaasanud protsessi ka ettevõtte Fesma Alu, kes on samuti „rohelistele“ oma heakskiidu andnud ning osaleb aktiivselt paigalduspartnerina, omades farminduses enam kui 25 aasta pikkust kogemust.

530-pealises Haeska piimalaudas läbi viidud aprillikuise kontroll-lüpsi tulemused eliitgrupis näitasid, et pelgalt loomadele söömisprotsessi mugavamaks muutmine tõi kaasa kaks liitrit piimatõusu veise kohta – 47 kilolt 49-le.

Kui uusi söödapiirdeid katsetati siiani vaid eliitgrupi lehmade peal, siis tänu silmnähtavatele muutustele toodangus paigaldatakse uuendused lähinädalatel juba tervesse farmi.

„Veiste heaolu on kahtlemata tõusnud ja tänu sellele annab lehm ka rohkem piima,“ märkis Tõnu Post, kes moodsa lahenduse tõhusust veel selgi nädalal mitmele temaga ühendust võtnud loomakasvatajale kinnitada sai. “Võin öelda, et vastab tõele,“ rõõmustas ta.

Posti hinnangul teenib tema ettevõte seadmetesse investeeritud summa tõenäoliselt tagasi umbes kolme kuuga.

Kas võrdväärselt loomadega võiks aga kasvada ka töötajate heaolu? „Kui loomad hakkavad rohkem toodangut andma, saavad sellest ühel hetkel kasu ka töötajad,“ on Post tuleviku suhtes igati optimistlik.

Uuri lisa:Eesti Agritehnika OÜwww.facebook.com/agritehnika/?fref=ts

www.agritehnika.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960