Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 25. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võimalus võimendada talivilja puhtimissegu võimekust

Võimalus võimendada talivilja puhtimissegu võimekust
Foto: Postimees/Scanpix
Soovite tõsta oma talivilja haiguskindlust, kiirendada taime juurestiku arengut ja kasvu, valmistada taime ette talvitumiseks - Albiti lisamine puhtimisegusse võimendab puhtimissegu võimekust.

Tänapäeval paljud kasutavad juba eelnevalt puhitud seemet, aga nendel kes seda tööd ise teevad on hea võimalus suurendada oma saagikust väga lihtsalt. Lisa puhtimissegusse 100 ml/tonni seemne kohta Albiti preparaati ning suurendad oluliselt taime haiguskindlust, suurendad kasvuenergiat, kiirendad idanevust, valmistad taime paremin ette talvitumiseks - sa võimendad oma tavapärase puhise võimeid..

Loe sellest pikemalt lehelt: www.albit.ee

Eesti Taimekasvatuse Instituudis (ETKI) 2015. aastal taliviljadega tehtud katsetel kasutati teiste hulgas ka biostimulaatorit Albitit.Tuletame meelde, et Albitil on kolm põhiomadust:

ta on uue põlvkonna fungitsiid, mis tõstab taimede immuunsust; ta on kasvustimulaator, mis on eriti tähtis talivilja juurestiku arendamisel ja talveks ettevalmistamisel ning antistressant, mis aitab kõrvaldada keemilise puhise negatiivseid mõjusid.ETKI katses kasutati Albitit nii puhises, kui ka hilisemates suvistes pritsimistes lisana segudele. 

Spetsiaalne idanevuse kontrollimine ETKIs näitas,et Albitiga seemne töötlus suurendas odra juurestikku neli korda ja nisu juurestikku 2 korda. Kusjuures saagikust tõstis ka ainult seemne puhtimine päris tublisti.. Siit leiad ka vastuse Albiti mõjust teistele haigustele.

Tootja poolne soovitus on taliviljade puhul kasutada suurendatud Albiti doosi puhtimissegus -100 ml/tonni seemne kohta. See tõstab oluliselt seemne haiguskindlust. Tavapuhtimise käigus puhis hävitab seemnel haigustekitajad patogeenid, aga ka vähendab seemne immuunsust haigustekitajate vastu ning nende leidumisel mullas tekib kordusnakkuse oht. Albiti lisamine puhisesse aga aitab seda vältida, sest seemne immuunsus tõuseb. Juure mädaniku vastu on seemne puhtimine Albitiga kõige efektiivsem.Täpsemalt sellest loe SIIT

Juhul kui te teete sügisel pritsimisi herbitsiidiga, siis on mõtekas lisada ka sellesse segusse 30-40 ml/ha kohta Albitit. Väldite sellega herbitsiidi tekitavat stressi, mis oma korda pidurdab taime juurestiku arengut ja talveks ettevalmistust. Üksikasjalikumalt loe sellest teemast SIIT

Majanduslikult kõige efektiivsem on muidugi see variant, et Albitit kasutada seemne puhtimissegus ja kevadel kasutada teda pealtpritsimissegudes kaks korda. Selle illustreerimiseks sobib hästi ETKI s tehtud katse näide, mis kinnitab ainult tootja poolset infot. Talivilja kasvatamisel kasutatud Albit suurendab teravilja saagikust keskmiselt 400 – 500 kg/ha kohta.

ETKI katse tulemused
Foto: Arvi Villemson

Katse järeldused olid, et Albiti kasutamine andis usutava saagi suurenemise. Albiti kasutamise doos puhtimissegus oli 40 ml/tonni seemne kohta ja kaks korda pritsimisegus 40 ml/ha kohta.

Sarnaseid katseid on tehtud Albiti kasutamisel ka meie naabrite lätlaste ja leedukate poolt ning need on olnud väga positiivsed.Albiti kasutamine puhtimissegus annab seemnele korraliku stardipaketi - kiireneb seemne idanevus, kasvukiirus ja energia. Albiti toimeaine on põhilselt valmistatud bakteritest Bacillus megaterium, millele on lisatud mikroelemente (Mo, Fe, Co, Mn, Cu, Ni, Zn ), lämmastiku-, fosfori-ja magneesiumisooli ja sidus ning stabiliseerivaid lisandeid. Albit ei sisalda elusaid mikroorganisme ning tema omadused ja efektiivsus on lähedased keemilistele preparaatidele või ületavad neid.

Albiti põhiomadused

Albit on antistressant - teda kasutatakse reeglina koos pestitsiidega.Albit on kasvustimulaator - suureneb järsult juurestiku areng, paraneb taime võime toitaineid omastada, kiireneb taime idanevus, areng, kasvukiirus ja energia.Albit on uue põlvkonna fungitsiid - kasutades teda koos keemiliste fungitsiididega võimendab ta nende toimet. Albitil on võime tõsta taimede immuunsust haiguste vastu, juuremädaniku vastu aitab ta kuni 90%liselt.Albit tõstab mullas sisalduvate keemiliste elementide ja sinna viidavate väetiste omastatavust taimede poolt kuni 50%, suureneb taimede võime omastada toitaineid. Samas väheneb taimedes nitraatide sisaldus ca 20%.Albiti on ainuke vahend Venemaal, mis on sertifitseeritud kui vahend põuakindluse tõstmiseks - põuakindlus tõuseb kuni 60%, taimede veevajadus ühiku saagi kasvatamiseks väheneb ca 10%.Albit aktiveerib mikroobide tööd, mis suudavad fikseerida lämmastikku otse õhust - seda ca 40 kg/ha kohta.Albit aktiveerib mullastiku bakteriaalset elu ca 1,5 korda – toimub analoogne protsess kui orgaanilise väetise kasutamisel. Toimub mullaviljakuse tõus.

Kõigi nende omaduste realiseerumise tulemusel toimub saagikuse – ja saagi kvaliteedinäitajate tõus.

Loe juurde kodulehelt: www.albit.eeInfo ja müük: [email protected]

Arvi Villemson

tel. 51 64 640

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960