Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SPECAGRA avab Eesti farmeritele võimaluse töötada maailmatasemel heinatehnikaga

SPECAGRA avab Eesti farmeritele võimaluse töötada maailmatasemel heinatehnikaga
Foto: SPECAGRA OÜ
Põllumajandus- ja farmitehnika ning traktorite müügi ja hooldusega tegelev SPECAGRA korraldas juulis Järtsaares demopäeva, kus esitleti üle maailma tuntud tootjate Rozmitali ja Unia heinamasinaid. Väljas olid 8,2-meetrine liblikniiduk, 7,7-meetrine kaaruti, 6,8-meetrine külgvaaluti ning universaalne press-kiletaja.

„Tegemist oli meie kõige esimese demopäevaga, mille eesmärgiks oli esitleda Tšehhi tuntud heintehnika tootja Rozmitali masinaid. Päev läks suurepäraselt: tutvustasime erinevaid niidumasinaid, viisime läbi masinate demonstratsioonid ning saime huvilistele jagada infot nii meie ettevõtte, tootjate kui ka masinate eeliste kohta,“ räägib SPECAGRA müügijuht Kristjan Anderson.

Rozmital on üle maailma tuntud ettevõte, mis tegeleb spetsiifiliselt ainult niidukite, kaarutite ja vaalutite tootmisega. Selle tõttu on kõik masinad viimase detailini läbimõeldud ning kasutajad mõistavad sageli juba pärast esimest kasutamist, kui efektiivsed ja kergelt juhitavad need on.

Esimesena tutvustati liblikniidumasinat Rozmital SM-820, mis paistab silma oma lihtsa ehituse ning niidulaiuse poolest – masina tagumine niiduk on 8,2 meetrit lai. „Rozmitali eelisteks on lihtsus, jäik ning tugev konstruktsioon ja spetsiaalsest materjalist kivikaitse, millega on tagatud pikem eluiga. Niiduk kinnitub traktori külge standardse kolmpunkt-kinnitusega ja kuna masinat on võimalik asetada neljale jalale, on seda lihtne talveperioodil hoiustada. Lisaks saab vajadusel tõsta ükshaaval niiduki tiibu, näiteks, kui ühel pool traktorit on takistus,“ selgitab Anderson.

Rozmitali uue rippes kaaruti töölaius on 7,7 meetrit ning jõudlus 8,8 hektarit tunnis. Seejuures saab kaarutaja rataste asendit muuta nii, et põlluääri oleks eriti lihtne kaarutada. Konkreetse kaaruti käibemaksuta hind on 6400 eurot.

Demopäeval esitletud Rozmitali külgvaaluti töölaius on 6,7 meetrit või 13,5 meetrit edasi-tagasi ehk sellega saab korraga vaalutada kas ühte suurt vaalu või kahte väikest. Töölaius on reguleeritav vastavalt tagumisele rootorile ning transpordiasendisse käib vaaluti mugavalt ja lihtsalt tänu hüdraulikale. Vaalutil on kiirliitega käppade kinnitus ning eriti tugev raam ja konstruktsioon.

Viimase masinana demonstreeriti Poolas toodetud ruloonpress-kiletajat Unia Master D. Ettevõttel on Poolas neli tehast, mis valmistavad põlluharimise, väetise- ja külvimasinaid, heinatehnikat ja teraviljahoidlaid. Unia Master ehk ruloonipress-kiletaja eelisteks on eriti tugevad ketid ja laagrid ning keskne ketimäärdesüsteem, lisaks on masinal Hardoxi kulumiskindlast terasest rootor, mis väldib efektiivselt kividest ja ummistustest tulenevaid defekte. Koguri laius on 2,1 meetrit, palli suurus 1,2x1,2 meetrit. Unia Master on vastustatud 21 anduri ning USB-sisendiga juhtpuldiga ning seda saab juhtida nii manuaalselt kui ka automaatselt. Samuti on kabiinis kaamera, kust juhil on täpselt näha, mis etapis kiletamistöö on. Masin on võimeline heina koguma ja palli kiletama üheaegselt.

SPECAGRA sai alguse 1999. aastal Leedust, Panevežise linna varuosapoest. Tänaseks on ettevõttel kolm filiaali Leedus ja üks Eestis ning kokku üle 70 töötaja. Eestis Järtsaarel on SPECAGRA tegutsenud juba veidi üle viie aasta, esindades Tšehhi ja Poola parimate põllumajandusmasinatootjate toodangut.

Lisaks parimate heinatöömasinate esindamisele paistab SPECAGRA silma ka sooviga põllumajandussektoris erinevate Guinnessi rekordite püstitamisega. Näiteks ettevõtte 15. sünnipäeva puhul korraldati Zetori traktorite paraad, kus osales 115 traktorit. 2016. aastal pälviti Guinnessi rekord, pritsides Unia taimekaitsepritsi abil kahe tunniga põllule 20,7 hektari suurune Leedu vapi kujutis.

Järgmine SPECAGRA demopäev on plaanis korraldada juba sel sügisel, et tutvustada taas uuemaid masinaid ning läbi selle Eesti põllumeeste töö lihtsamaks muuta.

Vaata lisaks: www.specagra.ee

SPECAGRA demopäev
Foto: SPECAGRA OÜ
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960