Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Claas toob turule AXION 900 suurte traktorite uue põlvkonna

Claas toob turule AXION 900 suurte traktorite uue põlvkonna
Foto: CLAAS
Suurele põllumajandusettevõttele mõeldud CLAASi suurtraktorite sari AXION 900 lansseeriti esimest korda 2011. aastal ning ta kehtestas ennast turul kiiresti. See sari on erakordselt hinnatud oma tohutu veojõu, täiuslikult sobitatud mootori ja käigukasti, ainulaadse kasutusmugavuse ning kütusesäästu poolest. Nüüd esitleb CLAAS oma AXION 900 sarja uut põlvkonda, mis on läbi teinud süsteemse täiustamise ja pakub palju värskeid võimalusi.

Nende hulka kuuluvad näiteks võimsamad mootorid, millel on väiksema pöörlemiskiirusega lahendus, optimeeritud CMATICu käigukasti juhtimine, uus puutekuvariga CEBISe terminal ja CMOTIONi mitmefunktsiooniline juhthoob, samuti uus CIS+ varustusvalik koos mitmefunktsioonilise käetoega.

Võimsad mootorid ja uus, kuni 445 hj tippmudel

Kõigil uutel AXION 900 mudelitel on ennast tõestanud ja äärmiselt kõrgetasemeline kuuesilindriline mootor FPT Cursor 9, mille silindrimaht on 8,7 liitrit. See mootor vastab kõigile Stage IV (Tier 4) heitenormi nõuetele. Mootori standardvarustusse kuulub ka uus, muutgeomeetriaga turbo, mis pakub optimaalset ülelaadeõhu survet, lähtudes hetkekoormusest ja mootori pöörlemiskiirusest. Tänu sellele on 70% maksimaalsest pöördemomendist saadaval isegi tühikäigul töötades.

Mudelite AXION 920–960 maksimumvõimsus on kasvanud, olles nüüd 325–445 hj (kooskõlas ECE R 120-ga). Nagu tavaliselt, kannavad ka uued AXION 900 traktorid oma täisvõimsuse paigaltstardis ja kõigil edasiliikumiskiirustel üle ilma võimenduseta.

Suurem pöördemoment väiksemal pöörlemiskiirusel

Tänu edasi arendatud väikse pöörlemiskiirusega lahendusele saavutab AXION 900 mootor väiksel (kuni 200 p/min aeglasemal) pöörlemiskiirusel varasemast 18% suurema pöördemomendi. See kahandab kütusekulu ning tagab optimaalse sõidujõudluse mis tahes põllu- ja transporditööl. Selleks et saavutada täiendav kütusesääst (u 2 liitrit tunnis), kahandatakse paigale jäämisel tühikäigu pöörlemiskiirust automaatselt: kiiruselt 800 p/min kiirusele 650 p/min. Mootori vähendatud pöörlemiskiirusest hoolimata kandub jõuvõtuvõlli ECO režiimil jõuvõtuvõllile üle kuni 95% mootori maksimumvõimsusest, nii tekib võimalus kasutada raskeid seadmeid väiksemal mootori pöörlemiskiirusel.

Astmevaba CMATICu käigukast, millel on ajakohastatud riist- ja tarkvara

Kõigil uue AXION 900 sarja mudelitel on standardvarustuses ajakohastatud ja astmevaba ZF Terramaticu käigukast, mis on ennast AXION 800 puhul juba tõestanud. Seda käigukasti on kohandatud traktorite suurema võimsuse jaoks ning ta pakub silmapaistvat stabiilsust ja jõuülekannet koos kõrge mehaanilise komponendiga, hoolitsedes optimaalse tõhususe eest kõigis kiirusvahemikes, alates 0,05 kuni 50 km/h.

Astmevaba CLAAS CMATICu käigukasti juhtsüsteem kasutab uue põlvkonna tarkvara, mis täidab paljud reaaloludes tuvastatud kliendivajadused ning täiustab mootori ja käigukasti koostööd veelgi. Näiteks kiirushoidikut saab deaktiveerida gaasipedaaliga ja käigukast kohaneb käimasoleva töö järgi kiiremini, kuna juht saab valida kahe salvestatud mootori maksimaalpöörete piirkiiruse vähendamise väärtuse vahel lihtsalt ühe nupuvajutusega.

Esimest korda kuulub valikusse kaks versiooni

Uus AXION 900 on nüüd esimest korda saadaval kahe, CIS+ ja CEBISe versioonina.

Nagu CEBIS (CLAAS Electronic On-Board Information System), nii hiilgab ka CIS+ (CLAAS Information System) erakordse kasutuslihtsusega: CIS+ pakub suurepärast mugavust, olles CEBISest lihtsam. CIS+ võimalused hõlmavad A-piilaril asuvat seitsmetollist CISi värvikuvarit, ennast juba tõestanud mitmefunktsioonilist käetuge koos ELECTROPILOTi neljasuunalise juhthoovaga ja CMATICu käigukasti juhtimiseks kasutatavat DRIVESTICKi juhthooba.

CEBISe versioonil on uus 12-tollise puuteekraaniga CEBISe terminal ja ennast juba tõestanud ergonoomiline käetugi koos CMOTIONi mitmefunktsioonilise juhthoovaga, mis võimaldab kõiki põhifunktsioone hallata mugavalt pöidla ja kahe esimese sõrmega. Uus CEBIS pakub palju värskeid funktsioone, mida saab kasutada väga kiiresti ja lihtsalt. CEBISe vaistlik juhtimisstruktuur põhineb tuntud CEBISe põlvkonnal ja seda on optimeeritud puuteekraani kasutamiseks. Üks erakordselt mugav lahendus on sageli kasutatavate traktori funktsioonide kiire reguleerimine; selleks rakendatakse DIRECT ACCESSi, koputades lihtsalt CEBISe puutekuvaril olevale masinasiluetile.

Täpsed CLAASi GPS-roolimissüsteemid on tehasepaigaldusena saadaval CIS+ ja CEBISe versioonile kõigi konfiguratsioonitasemete puhul. CLAAS TELEMATICSi telemeetrialahendus kuulub AXION 900 traktorite standardvarustusse.

Lisamugavustega hüdraulika

AXION 900 traktoritel on koormustundlik hüdraulika võimsusega 150 või 220 l/min ja vabastushoob kõigile tagumistele hüdroliitmikele. CIS+ versioonile on saadaval kuni kuus ja CEBISe versioonile kuni kaheksa hüdrojagajat. Mõlema versiooni puhul juhitakse neid elektrooniliselt, kasutades käsitoel olevaid klahvlüliteid ja ELECTROPILOTi neljasuunalist juhthooba.

Lisaks saab käetoel ja mitmefunktsioonilisel juhthooval asuvaid funktsiooninuppe konfigureerida mis tahes hüdrojagaja jaoks. See kahandab juhi töökoormust (eriti kombineeritud tööde puhul), kuna käeasendit tuleb vähem muuta.

Hüdrojagaja prioriseerimine kindlale õlimahule

CEBISe versiooni puhul saab juht prioriseerida mis tahes hüdrojagaja. Prioriseeritud hüdrojagaja eelseatud õlimaht jääb sel juhul peaaegu muutumatuks isegi juhul, kui teised hüdrojagajad on kasutuses. Sellest prioriseerimise võimalusest on kasu pidevalt töötava seadme (näiteks hüdromootori või pneumaatilise täppiskülviku) puhul, mis vajab töö ajal muutumatut õlivoolu.

CEBISe uues terminalis on võimalik seadistada ka iga hüdrojagaja rambi avamist ja sulgemist. Juht saab seega täpsemalt määrata, kui kiiresti pärast käivitamist peab hüdrojagaja saavutama maksimaalse eelseatud õlivoolu. See võimaldab hüdromootorit või väiksemat hüdrosilindrit (näiteks rajamärkijat) juhtida õrnemalt ja vähesema materjalikuluga.

Universaalne veokonksutugi laiale seadmevalikule

Uuel AXION 900-l on universaalne veokonksutugi, mille standardvarustusse kuuluvad pikk seadistuslatt ja veotiislis olev haakeseadise pilu. Tänu sellele on võimalik kasutada kuni kuut eri veoseadet. Tiisliversioonides võimaldavad pilus olevad augud reguleerida tagasilla ja ühenduspunkti vahelist kaugust, nii saab juht muuta seadme ühenduspunkti konkreetse töö järgi:

sisse lükatud: suurem sõidumugavus (näiteks maanteetranspordil, kui veotiisli koormus on suurem), kuna veotiisli koormus nihkub tagasilla poole;välja tõmmatud: väiksem traktori ja seadme kombinatsiooni pöörderaadius (näiteks põllutööl), kuna pöördepunkt nihkub tahapoole.

Uue AXION 900 veokonksutugi on kooskõlas standardiga ISO 500, võimaldades lihtsalt kasutada eri tootjate haakeseadiseid, mis vastavad samale standardile. Alternatiivina on saadaval pikaphaak.

Uus valgustuspakett ja kasulikud praktilised detailid

Kõigile uutele AXION 900 traktoritele on lisavarustusena saadaval mitmesugused leedvalgustuse paketid. Nendesse kuulub kuni 20 leedlambiga töötuld ja sõidutuld, sealhulgas päevased sõidutuled.

Lisaks sellele saab igale mudelile paigaldada eemaldatava teleskoopsiinidega tööriistasahtli, mis on muutunud AXION 800 sarja puhul väga populaarseks. Sahtel on piisavalt suur, et mahutada tavalist tööriistakasti. Tänu sellele on võimalik kaasaskantavat tööriistakomplekti eri tüüpi ülesannete jaoks vahetada.

Teiseks on kõigi mudelite puhul igapäevatöös kasulikuks lahenduseks lihtsasti ligipääsetav, väline akuterminal. Tänu sellele saab traktorit väga vähese vaevaga kasutada energiaallikana (näiteks põllul toimuva tankimise puhul). Uue AXION 900 standardvarustusse kuuluvad ka lainurkpeeglid, millel on kaks eraldi reguleeritavat vaateala, ja kabiini vasakpoolse sissepääsutrepi juures asuv suruõhuühendus.

Uued AXION 900 traktorid tulevad müügile 2017. aasta lõpus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960