Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

He-Va põllurull – multifunktsionaalne tööriist professionaalidele

He-Va põllurull – multifunktsionaalne tööriist professionaalidele
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Konekesko Eesti AS on 2003. aastast maale toonud Taani tootja He-Va Aps põllurulle, mida on aastate jooksul Eesti põllumeeste käsutusse antud juba üle 200. Meie kivine maa on tõsine väljakutse igale masinatootjale, mistõttu on aeg välja praakinud enamuse tehnikast, mis meie tingimustes ei kesta. He-Va põllurullid on aga jäänud ja sellega ennast tõestanud.

Kogemused on Eesti põllumeestele näidanud, et kündi täielikult kaotada ei ole otstarbekas. Nii kulub ka tänapäevase mullaharimise tehnika arsenali muu hulgas ader, kuigi kogu haritavat pinda iga aasta ei künta. Meie igipõline peavalu: kivi tuleb maapõuest välja nii künni- kui ka mis tahes muu mullaharimismasinaga, millel on passiivne tööorgan, lisaks surub kive ülespoole pindmise põllukihi külmumine talvel. Kivikoristusmasin aga töötab aeglaselt ja kogu põllupinna puhastamine ühel aastal on ajanappuse tõttu mõeldamatu. Siinkohal on hea lahendus põllurull, millega vajutatakse kuni 20 cm läbimõõduga kivid edukalt mulda tagasi.

Põllurulli töökiirus jääb vahemikku 6-10 km/h mis teeb näiteks 8,2-meetrise töölaiuse korral tootlikkuseks 4,8-8,2 ha/h. Eriti oluline on nende kivide kaotamine põllu pinnalt selliste madalalt koristust nõudvate kultuuride korral nagu hernes ja oder, samuti silokultuurid. Kivideta põld vähendab nii kombaineri kui ka niidumehe närvipinget ja vähendab koristusmasinate remondikulusid. Lisaks on väga oluline faktor aeg. Kes soovib remontida kividest tingitud riket koristusajal, mil iga tund on arvel?

He-Va põllurullid on kasutusel nii Sadala Agros, kui Puide talus.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Kivide põllupinnalt peitmine on vaid üks rulli funktsioonidest. Põllu rullimisel enne külvi valmistatakse ette ka ühtlase tihedusega külvialus, mis on eriti oluline põuasel külviperioodil. Enamik kasutatavaid külvikuid on ketasseemendi ja sügavusrattaga, seetõttu satub seeme kohevamas mullas sügavamale, mille tulemusena on tärkamine ebaühtlane. Mõnevõrra kompenseerib seda küll terve külviku laiune rataspakker, kuid rullimist raudrulliga see siiski ei asenda.

Põllumassiivi mullastik võib samuti olla väga varieeruv, ulatudes savist kuni turbani ja seda olulisem on ühtlaselt tihendatud pinnas külvi eel. Rullida võib ka pärast külvi. Eriti oluline on see jällegi põuase kevade korral, sest rull vajutab seemned paremini niiske mullaga kontakti. Lisaks on põllurull lausa asendamatu tööriist rohumaade ülerullimisel varakevadel. Tasandatud saavad võimalikud sügisest jäänud rööpad, metsloomade tekitatud kahjustused, mutimullahunnikud ja külma kergitatud kivid – kõik see, mis mõjutab hiljem märkimisväärselt silo kvaliteeti ja silomasinate kulumist.

Kuna Eesti keskmise põllumajandusettevõtte suurus ja professionaalsus pidevalt kasvab, vajatakse järjest tootlikumaid masinaid. Nii tarnisime eelmisel kevadel Eestisse He-Va kõige laiema põllurulli King-Roller, mille töölaius on 20,3 meetrit. Tööd tehakse sellega Sadala Agros. Tänavu otsustas 15,3-meetrise He-Va King-Rolleri kasuks Puide Talu. Näiteks töökiirusel 8 km/h on 20,3 m laiuse rulli arvutuslik tootlikkus 16,2 ha/h ja vedada jõuab seda vähemalt 220 hj traktoriga.

He-Va põllurullide eripäraks on patenteeritud SAT-süsteem, mis lubab rulli eri sektsioonidel kopeerida maapinda ühtlase survega. 4,5- kuni 10,2-meetrised rullid koosnevad kolmest sektsioonist ja laiemad rullid viiest. Kui mõne sektsiooni alla juhtub jääma kõrgem koht, ei siirdu kogu rulli raskus sellesse punkti, vaid kõrgemal asuv sektsioon saab nihkuda ülespoole, kandes vaid oma raskusjõudu. Nii on kogu aeg tagatud kõikide sektsioonide ühtlane surve maapinnale, mis omakorda tähendab ühtlasemat mulla tihendamist sektsioonide all. Lisaks välistatakse sellega, et pöörevaid kettaid kandva võlli üks sektsioon on liiga koormatud.

He-Va põllurullid on projekteeritud nii, et kolmesektsiooniliste rullide transportlaius on 2,55 meetrit ja viiesektsiooniliste oma ei ületa 3 meetrit. Transportasendist tööasendisse lappamisel ja vastupidi seisab traktor paigal ehk masinaga ei ole vaja edasi-tagasi liikuda. Eesti tingimustesse sobivad enamasti kolme tüüpi kettad: Crosskill, Star ja Cambridge. Neist esimene on kõige agressiivsem ja suure isepuhastusvõimega, sobides rasketele savimuldadele. Stari ketta näol on tegemist universaalse valikuga, mis sobib kõikidele muldadele ja ka rohumaale. Cambridge’i ketas on leebem ja sobib hästi ka külvijärgseks rullimiseks. Lisavarustusena saab kuni 15,3-meetrise rulli ette paigaldada lehtvedru-libisti, mille töönurk on hüdrauliliselt muudetav. He-Va Aps annab oma toodetele 2-aastase garantii.

He-Va põllurullide tehasekampaania aasta lõpuni.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Mart Kiisküla

põllumajandusmasinate tootejuhtKonekesko Eesti AS

Vaata lisa: www.konekesko.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960