Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 16. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CLAAS toob turule seitse uut laadurit

TORIONi kolm keskmise seeria mudelit P-kinemaatikaga on parim valik põllupidajatele
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Koostöös Liebherriga on CLAAS välja töötanud TORIONI – esimese rataslaaduri seeria, mis on mõeldud üksnes põllumajanduses kasutamiseks.

Selle masinaga tuleb CLAAS vastu kasvavale nõudlusele suure jõudlusega põllumajandusvedude ja materjalikäitluse masinate järele.Nii toobki CLAAS turule seitse uut laadurit, et täiendada olemasolevat teleskooplaadurite, veohaagiste ja esilaaduritega traktorite valikut. Uus TORION hõlmab kolme erinevat suuruskategooriat ning väga suurt jõudlusvahemikku. Kõiki uusi mudeleid saab osta CLAASi müügivõrgustiku kaudu – see sisaldab ka CLAASi garanteeritud teenindust, mis tagab varuosade tarne 24 tunni jooksul.

Meie uue koostööpartneri – Liebherri – kogemused

TORIONi põllundusmudelite arendamisel võtsime kasutusele perefirma Liebherri pikaajalise kogemuse. Ehitusmasinate tootja Liebherr teeb CLAASiga edaspidi koostööd kõigi TORIONi mudelite ning ka SCORPIONi seeria arendamisel. Kõigil uutel mudelitel on juba teada-tuntud CLAASi ajam POWER SYSTEM, milles ühinevad erakordne töökindlus ja muljetavaldav tõhusus. TORIONi seeria saab ka uhkeldada mugavalt ruumika kabiiniga, kus on igas suunas hea vaade ja kasutajasõbralikud funktsioonid.

Mudelite ülevaade
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Nobe universaalmasin

TORIONi kõige väiksemad mudelid 639 ja 535 on CLAASi nobedad universaalmasinad, mis on välja arendatud spetsiaalselt loomapidamishoonetele ja teatud põllukultuuridele mõeldes. Mõlema mudeli Yanmari mootorid on maksimaalse võimsusega 68 hj (50 kW) ning vastavad IIIB kategooria heitgaasistandardile. Need mudelid on eriti tugeva konstruktsiooniga ja töökindlad. Sujuvalt reguleeritaval hüdrostaatilisel ajamil on kaks töörežiimi: F1: 0–6 km/h, ning F2: 0–20 km/h. Olenevalt käsilolevast tööst saab juht ühelt režiimilt teisele lülituda lihtsa nupuvajutusega. Väikest kiirust nõudvate tööde juures (nt söödamõõtekopaga) saab hüdraulikaõli kogust reguleerida roomekiiruse juhtseadistega. Kuna TORIONi mudelid 639 ja 535 on uskumatult mugavalt juhitavad, saavad neid vaheldumisi kasutada ka erinevad juhid, ilma et töökindlus kannataks.

Optimaalse raskuskeskme tõttu väga stabiilne

Nende kahe mudeli Kallutuskoormus (lõpuni lahtise hoovaga) on vastavalt 3,45 tonni ja 3,85 tonni. Madal kere ja optimaalne raskuskese, mis olenemata rehvitüübist tähendab alla 2,5-meetrist kõrgust maapinnast, tagavad optimaalse stabiilsuse ka ebaühtlasel pinnasel. Tsentraalne liigend-/pöördühendus annab lisaohutust ja -mugavust, aidates ühtlustada tööd ka ebatasasel pinnal.

Maksimaalne nähtavus

Mõlema mudeli kabin ja poom on paigutatud maksimaalset nähtavust silmas pidades. Suur eesmine tuuleklaas ulatub külgedel kabiini põrandani ning tagab optimaalse nähtavuse ka üles, nii et juht saab lisaseadet jälgida selle kõigis asendites. Ümardatud tagaaken annab juhile sõidu ajal optimaalse nähtavuse ka tagasuunas. Poom on kabiini juures kitsam, mis tagab koorma ja lisaseadme pideva optimaalse nähtavuse.

TORIONi keskmine seeria nüüd parema varustusega

Uute TORIONi laadurite keskmise seeria mudelid 1511, 1410 ja 1177 on varustatud kütusesäästlike DPS-mootoritega, mis on oma väärtust tõestanud juba CLAASi ARION 500 traktorite seerias. Need vastavad IV etapi heitgaasistandarditele ning on võimsusega kuni 167 hj (123 kW). Mugav hüdrostaatiline ülekanne VARIPOWER pakub kolme sõidurežiimi: 0–6 km/h, 0–16 km/h ja 0–40 km/h, et oleks võimalik leida sobiv igasuguste tingimuste jaoks. TORIONi keskmise seeria mudelid sobivad seetõttu ideaalselt põllupidajatele ja alltöövõtjatele, kes vajavad piisavat võimsust silopakkimiseks või teravilja, väetise ja muu mahtlasti käitlemiseks.

Mootori ainulaadne asend

Kõigi TORIONi laadurite, sealhulgas ka keskmise seeria mudelite raskus on jaotatud optimaalselt. Mootori ainulaadne paigutus – väga madalal ja kaugel tagaotsas – loob tõstmisalale vasturaskuse. See tähendab, et on vaja vähem lisaballasti, mis omakorda kulutab vähem rehve ja kütust. Samuti tähendab see, et väikesel töökõrgusel on võimalik suur kallutuskoormus: 7,75–9,75 tonni. 

P- või Z-kinemaatikaga tõsteseadmed

TORIONi keskmise seeria mudelite poom on saadaval kas P- või Z-kinemaatikaga. Enamikul põllumajandustöödel on parim P-kinemaatika, kuna koormus jaotub kogu tõstealal ühtlaselt ning ülemises töötsoonis on kandejõud suurem. Z-kinemaatikal on väga suur lahtihaakimisjõud ning koppa saab kallutada kiiresti.

SMART LOADING – mugavam ja tõhusam

Täiustatud juhti abistav süsteem SMART LOADING koondab kõik masina süsteemid, et tulemus oleks optimaalne. Praktilised lisaomadused vähendavad juhi töökoormust ning aitavad tõhusust suurendada. Lisaomaduste hulgas on programmeeritav kopatagastuse funktsioon, määratud tõste- ja langetuspiirid, mis võimaldavad juhil juhtkangi abil poomi juhtida automaatselt teatud eelseadistatud asenditesse. Samuti on saadaval kaalumissüsteem, mida on mugav juhtida puutekraanilt. Kõige suurematel mudelitel 1914 ja 1812 on kopa tagastusfunktsioon ning määratud tõste- ja langetuspiirid standardvarustuses; mudelitel 1511–1177 on need saadaval lisavarustusena. Kaalumissüsteem on lisavarustusena saadaval kõigile mudelitele.

Kasutajasõbralik puutekraan

Kõigil TORIONi keskmise seeria mudelitel on 7-tolline puutekraan, mis töötab masina keskse infonäidikuna ning mida on äärmiselt lihtne kasutada. TORIONi mugavaks ja tundlikuks juhtimiseks on kaks erinevat juhtkangi. Ergonoomilise disainiga juhtkangi abil saab kõiki poomi funktsioone juhtida lihtsalt ja täpselt. Pideme kipplülitiga saab mugavalt muuta ka liikumissuunda. Mitmeotstarbelisel hooval, mis on saadaval lisavarustusena, on veel üks neljasuunaline kang, millega saab juhtida kolmandat ja neljandat hüdraulikaahelat, kõrge kopa täitmist ja tühjendamist või silohaaratsi avanemist ja sulgumist.

TORIONi mudelid 535 ja 639 on parim valik loomapidajale
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Vajaduspõhine jahutus DYNAMIC COOLING

Uus süsteem DYNAMIC COOLING reguleerib ventilaatori kiirust elektrooniliselt, tagades nõnda mootori vajaduspõhise jahutuse, olenemata töötingimustest. Saadaval on ka integreeritud ventilaatori suunavahetuse süsteem. Olenevalt juhi valitud seadistusest võib kahtpidise ventilaatori süsteem töötada ka täisautomaatselt, et eemaldada radiaatorivõrele kogunenud mustust.

Tippmudelid: TORION 1914 ja 1812

TORIONi seeria suurimate mudelitega 1914 ja 1812 pöörab CLAAS tähelepanu töövõtjatele ja suurtele põllumajandusfirmadele, kes vajavad kõige rohkem võimsust, jõudlust ja juhimugavusi. Need tõhusate Liebherri mootoritega masinad on võimsusega vastavalt 195 hj ja 228 hj (143 kW ja 168 kW) ning vastavad IV etapi heitgaasistandarditele ega vaja eraldi diisliosakeste filtrit (saadaval lisavarustusena). Nende mudelite kallutuskoormus on vastavalt 11,1 ja 12,4 tonni. Mõlemal suurel mudelil on standardvarustuses jahutussüsteem DYNAMIC COOLING ning lisavõimalusena automaatne kahtpidise ventilaatori süsteem juhuks, kui tuleb töötada väga mudastes tingimustes.

TORIONi mudelid 1914 ja 1812 on parim lahendus suurfarmidele ja töövõtjatele
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht

Mugav ülekanne CMATIC

Sujuvalt reguleeritav võimsust jaotav ülekanne CMATIC töötab hüdrostaatilise ja mehaanilise ajami koostöös, et kõik laadimis- ja mahalaadimistööd sujuksid optimaalse jõudlusega. Väikeste kiiruste (kuni 10 km/h) juures ja tippkiirusel on ülekanne suures osas mehaaniline, mis tagab väiksema kütusekulu juures suurema võimsuse.

Kõrge poom tagab suure laadimiskõrguse

Nagu ka keskmise seeria mudelitel on ka kahel suurimal TORIONil raskus jaotatud optimaalselt, nii et mootor paikneb tagaotsas. See tähendab, et mootorile pääseb kergesti ligi, nii et hooldamine käib muretult. Saadaval on kas põllunduskinemaatikaga või Z-kinemaatikaga poom, põllunduskinemaatika sobib mõistagi ideaalselt kõigiks põllundusrakendusteks. Mõlemale masinale on võimalik paigaldada ka kõrgtõstepoom tingimusel, et masin töötab põllunduskinemaatikaga. Poom on 3-meetrine, s.t tavapoomist 40 cm pikem, ning suudab koormat tõsta kuni 4,64 m kõrgusele (pöördetelje juurest). Kõrgtõstepoom on saadaval ka kõigile keskmise seeria mudelitele. CLAAS TORIONi mudelid on juba saadaval.

Uuri lisa: www.konekesko.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960