Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 8. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas saavutada kombainiga LEXION 760 parim tulemus?

LEXION 760
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Kombain on juba oma esimestest mudelitest alates olnud põllumajanduse ikoon. Põhjuseid selleks on mitu: ta on kõige suurem ja kõige kallim põllumajandusmasin ning samuti vahend, mis korjab raha põllult saagi kujul kokku.

Tehnika arengu käigus on kombainid muutunud järjest moodsamaks, mugavamaks ja automaatsemaks. Kuid läbi aastate on üks tuliseid diskussioone tekitanud teema jäänud samaks: kui kiirelt, kui palju ja milliste kadudega kombain koristab?

Vaatame lähemalt CLAAS HYBRIDi peksusüsteemiga kombaini LEXION 760, mis on koristusvõimsuselt võrdväärne üherootoriliste konkurentide kõige võimsamate lipulaevadega. Sellise kombainiga saavutatakse edu juhul, kui kombaineril on täielik arusaam masina eri süsteemide toimimisest ja koostööst.

Kõik saab alguse heedrist

Ühtlane heedri töö tagab kõigi ülejäänud süsteemide usaldusväärse toimimise. LEXION 760 puhul peab heedri valikul arvestama asjaoluga, et kombain vajab piisavat viljamassi koos ühtlase ja pideva söötmisega. Seepärast sobivad LEXION 760-le olenevalt saagikusest heedrid VARIO 930 ja VARIO 1080.

Selles, et heeder saaks tööga võimalikult hästi hakkama, on kõige suurem osa põlluharimisviisidel. Põld tuleb harida siledaks ning kasvav vili peab olema umbrohuvaba ja ühtlane. Kui eeltingimused on täidetud, siis on ülejäänu juba kombaineri teha. Tema valib sobiva lõikekõrguse, haspli asendi ja kiiruse ning variolava pikkuse, et viljamass suunduks kaksikteo alla ühtlase ja pideva vooluna.

Pärast seda, kui materjal jõuab kombaini sisse, läheb kombaineri töö tänu LEXIONi automaatfunktsioonidele lihtsamaks. Tänapäevane CLAAS LEXION 760 tagab ise optimaalse koristuskiiruse. Ootamatu ummistuse ohu korral võtab masin liikumiskiiruse maha ning peatab heedri ja söötekallaku töö. Lisaks korrigeerib kombain automaatselt oma seadistusi, lähtudes anduritelt saadavast infost.

Kombainer ei jää tööta

Kõik kombaini elektroonilised süsteemid vajavad parimaks toimimiseks hooldajat ja kõik hooldustööd tuleb teha ettenähtud intervalli tagant. Kombainer tühjendab igal hommikul kivitasku ning hoolitseb selle eest, et enne töö alustamist oleks mehaanilised elemendid, mootoriruum ja tööpinnad (sarjad, sõelad, peksukorvid jne) korras ning puhtad. Tolm, mustus ja koristusjäägid võivad kuumade masinaosade tõttu süttida ning põhjustada tulekahju.

Kui kombaini hommikune hooldus on tehtud, siis jäävad juhi valida koristatava kultuuri seaded. Kõige parema tulemuse saate juhul, kui juht lülitab koristamise alguses seadistusautomaatika välja ja seadistab kombaini korralikult ise. Seejärel võib ta juhtimise üle anda automaatikale, kuna sellel on olemas hea alus, kust seadistamist jätkata.

Seadistamise põhimõtted

Selleks, et kombainer saaks CLAAS HYBRIDi peksusüsteemiga kombaini kõige paremini seadistatud, jagame mõne näpunäite.

Kui kombain on koristama asunud, jääb kombaineri kohustuseks kalibreerida saagikuse- ja niiskusemõõtur, et mõõdetud väärtused vastaksid tegelikkusele.Peksutrumli pöörded peavad olema piisavad, et trummel suudaks ilma pöörete liigse kõikumiseta materjali ära peksta. Samas võiksid trumli pöörded olla küllalt aeglased, et mitte tekitada lisaks teradele peenikest materjali, mis koormab sõelad üle ja ei lase puhastussüsteemil efektiivselt toimida.Rootori pöörded peavad trumli pöördeid 150–200 p/min võrra ületama: on oluline, et rootorid tõmbaksid materjali aegsasti peksumasinast välja, vastasel juhul teeb peksumasin asjatut tööd ja tarbib üleliia energiat.Masin peab olema viljamassiga täidetud: CLAAS HYBRIDi peksusüsteemiga kombain saavutab maksimaalse tootlikkuse üksnes juhul, kui masinas on piisavalt materjali. Kui heedrist suudetakse puhast viljamassi kombaini ühtlaselt sisse sööta, siis võib juht koristuskiirust lisada. See suurendab kombaini tootlikkust ja samas vähendab kadusid.

Kombain vajab koristuse järel korralikku hooldust

Ettevõte, kes peale koristushooaega tellib margiesinduse hoolduse koos vigade tuvastamise ja kõrvaldamisega, ei pea kombaini ilmtingimata vahetama peale viiendat hooaega. Kogemus on näidanud, et korralikult hooldatud CLAASi kombain töötab aastaid kauem, mis kokkuvõttes hoiab Teie koristuskulud väiksed.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960