Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 6. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väderstad Ferox – asendamatu abimees mullaharimiseks märgades tingimustes

Väderstad Ferox – asendamatu abimees mullaharimiseks märgades tingimustes
Foto: Väderstad OÜ
Mullaharimistehnoloogia on viimastel kümnenditel paljuski muutunud. Künni osakaal on vähenenud ja minimeeritud harimine rohkem populaarsust kogunud. Sellest tulenevalt on vaja sügisel minimeeritud harimise teel ettevalmistatud põld kevadel nö. “õhutada”.

Enamus turul olevatest kultivaatoritest on mõeldud küntud maa tasandamiseks, kuid küntud mullapinnal puuduvad eelkultuuri jäägid (põhk, kõrretüü). Minimeeritud mullaharimise puhul on koristusjäägid ühtlaselt mulda segatud ja osa neist jääkidest on ka mulla pinnal. See omakorda muudab keeruliseks sellise mullapinna ettevalmistamise tavakultivaatoritega, kus piidevahe on väike, lisaks puuduvad paljudel tavakultivaatoritel mullapinna tasandmiseks mõeldud libistid.

Viimastel aastatel on kevadised mullaharimisperioodid olnud ka kaunis märjad, mis raskendab randaalide ja libistitega põllule pääsemist. See räägib kergemate ja laiemate kultivaatorite kasuks, kuna need ei vaja töötamisel nii suurt veojõutarvet ning töötada saab väiksemate traktoritega, mis on samuti kergemad.

Eelpool kirjeldatud tingimustes töötamiseks sobib hästi uus Väderstad Ferox -  kerge lauskultivaator, mis on tehtud juba kaua turul olnud Väderstadi NZA põhjal. Masin on mõeldud mullaharimiseks keskmisel töösügavusel ning külvipinna ettevalmistamiseks koos tasandavate libistiridadega. Libistiread saab paigaldada nii ette kui taha, need on hüdrauliliselt juhitavad ning samuti saab libistiridade omavahelist agressiivsuse suhet muuta. Stabilisaatorivarras tagab libistipiide ühtse seotuse, vältides üksikute piide eraldi liikumist ette või taha.

Erinevlt NZA-st pole Feroxi vibreerivad piid mitte S, vaid C-kujulised, millega saab töötada kuni 12 cm sügavuselt. Olenevalt seadistusest asetsevad piid 11 või 12,3 cm reavahega, võimaldades suurt pinnase läbivoolu ja tootlikkust, mis annab olulise eelise märgades tingimustes. Piide vibreerimine aitab mulda kobestada ning taimejääke laiali laotada. Sarnaselt teistele Väderstadi masinatele on standardvarustuses amortisaatoritega veermik, mis tugevate löökide mõju vähendades kaitseb masina raami ning võimaldab masina stabiilsemat liikumist suurematel kiirustel. Feroxi  tugirattad asetsevad balanssiiridel ja nende kinnitused raamile on nö. malekorras (vaheliti), andes masina raamile kaks kandvat telge. See annab Ferox`ile pikistabiilsuse ning tagab, et esimese rea piid töötavad samal sügavusel viimase rea piidega. Raskusest 40% langeb esimesele ning 60% tagumisele tugiratastele, nii järgib masinal korralikult pinnakontuuri ning on ebatasastel põldudel   piisavalt tundlik.

Feroxi kõige suuremaks eeliseks on selle universaalsus ja võimalus kasutada kultivaatorit mitte ainult küntud maa tasandamiseks, vaid ka minimeeritult haritud põldudel. Samuti on masinaga  võimalik töötada peale kombainimist, et põhk ühtlaselt mullapinnale laiali laotada ja ärgitada umbrohtusid kiiresti tärkama. Väderstad Ferox on saadaval 5, 6 ,7 ja 9 meetrisena. Veojõu vajadus 9-meetrisel masinal on alates 180 hj. Lisavalikuna saab masinale lisada 5. või 6. telje ning olenevalt vajadusest kas põhuäkke või kobestusrulli.

Uuri lisaks Väderstad OÜ kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960