Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Appi, maja vajub! Pole hullu, tõstame tagasi

Appi, maja vajub! Pole hullu, tõstame tagasi
Foto: Uretek
Ära vajunud ehitis on tõeline õudusunenägu. Õnneks on loodud tehnoloogia, mis selle probleemi lahendab. Erinevaid võimalusi on olnud ka varem, need on ajamahukad ja igapäevaelu häirivad.

Ureteki tehnoloogia on ära vajunud pinnaste parandamise viinud täiesti uuele tasemele. Nende välja töötatud unikaalse geopolümeeriga saavad siinsed ehitised vajumise probleemile kiire lahenduse.

Buumiaegsete majade häda

“Väga palju probleeme on buumiaegsete, 2007.–2008. aastatel ehitatud majadega,” sõnab Uretek Balticu juht Roman Reiner-­Latõšev. Peamine põhjus seisneb aluspinnas­tes, mis on jäänud korralikult tihen­damata. Nüüd on tulemus vajuvate vundamentide, põrandate ning taristute kujul käes.“Kui põranda ja liistu vahele tekib vahe, on juba probleem,” selgitab Reiner-Latõšev, kelle sõnul viitab igasugune pragu sellele, et konstruktsioonis on tekkinud nihked või liikumised. Ja sellisel juhul peaks kohe ka spetsialisti poole pöörduma. Mida aeg edasi, seda suurem kahju tuleb.Reiner-Latõšev toob näiteks ühe korter­elamu, mille põrandad on ajapikku ligi4 cm vajunud. Selle tulemusel on mitmetel esimese korruse korteritel seinad rebenenud keskelt lahti nii, et magamistoast on võimalik näha otse suurde tuppa.

Ureteki tehnoloogia on ära vajunud pinnaste parandamise viinud täiesti uuele tasemele
Foto: Uretek

Mida teha?

Ureteki tehnoloogiaga saab need probleemid lihtsalt lahendada.Tulemus jääb püsima. Reiner-Latõsevi sõnul algab kõik materjalist – geopolümeerist. Ligi 40aastase töö ja arenduse tulemusena on jõutud täiesti unikaalse geopolümeervaikude seguni, mille paisumisomadust saab aluspinnaste kandevõime parandamiseks kasutada.Materjal on niivõrd püsiv, et ei lagune vees, kemikaalide toimel ega ka aja jooksul. Seetõttu pole ime, et mujal maailmas on see väga hinnatud ka tammide ja sildade aluspinnaste tihendamisel.Geopolümeeriga on pinnaseid võimalik parandada kuni 13 meetri sügavusele. “Kliendi jaoks on kogu tööprotsess muutunud väga mugavaks, saame aluspindu tihendada põrandaid lõhkumata ja nii, et ka kogu mööbel jääb omale kohale,” räägib Reiner-Latõsev.Geopolümeer süstitakse pinnasesse. Selle jaoks puuritakse 12–15 mm suurused augud. Sisetingimustes tehakse auk läbi parketi, plaaditud põrandal võimalusel vuugi vahele. Esmalt täituvad kõik tühimikud ja seejärel hakkab pinnas tihenema. Lõpuks liigub geopolümeer väiksemat vastupanuteed üles, mistõttu on välitingimustes võimalik ka üleliigne vesi pinnasest välja ajada.

Geopolümeeri käsitlemine nõuab erioskusi
Foto: Uretek

Ise katsetada pole mõtet

Geopolümeeri käsitlemine nõuab erioskusi. Et pinnasesse jõuaks õige kogus materjali, peab kogu tööprotsess toimuma kindlal intervallil. Kui midagi läheb valesti, siis hiljem ei ole seda enam võimalik parandada. Kogu protsessi kontrollitakse ka laseritega.

Vajunud ehitised tõstetakse ja stabiliseeritakse. Paljudel juhtudel tekitab aluspinnase vajumine väga suuri liikumisi ka ehitise konstruktsioonis. Seetõttu tuleb lisaks pinnase tihendamisele ehitist ennast (või põrandaid) tõsta ja stabiliseerida.Laohoonetes looditakse ja stabiliseeritakse põrandad nii, et ka riiulid koos kaubaga jäävad omale kohale. Parima tulemuse saavutamiseks on tõstetava pinnase koormamine raskusega hoopis vajalik. Ehk kogu loomulik raskus, mis antud kohas tavapäraselt asetseb, mitte ei või, vaid peabki jääma sinna kogu tööprotsessi ajaks.Reiner-Latõševi sõnul on tehnoloogia väga hästi vastu võetud ja 2,5 aasta jooksul saanud probleemidele lahenduse mitusada objekti.

Küsi lisa: www.uretek.ee

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960