Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pro Farm Technologies bioaktiivne leheväetis UBP-110™ - uudne tehnoloogia saagitaseme tõstmiseks

Pro Farm Technologies bioaktiivne leheväetis UBP-110™ on ennast katsetes tõestanud
Foto: Pro Farm
UBP-110 on uut tüüpi orgaanilis-mineraalne väetis, mis lisaks taime toitainetega varustamisele suurendab taime stressitaluvust, ainevahetusaktiivsust ning energia ökonoomset kasutust.

Tänu sellele suudab taim moodustada rohkem saaki ja parandada saagi kvaliteedi omadusi.

Arendus- ja teadustegevus UBP-110 loomiseks algas 1970-datel, mil riiklik kosmoseprogramm alustas katseid taimede kasvatamiseks kosmosejaamas. Esialgsed püüdlused taimede kasvatamisel kosmosejaamas ei andnud häid tulemusi: 40% külvatud seemnetest ei hakanud kunagi idanema ja 60% kasvama hakanud taimedest surid kiiresti. Lisaks ei moodustunud ellujäänud taimedel seemneid või kui moodustus, siis olid need steriilsed.

Seejärel alustas rühm teadlasi, eesotsas dr. Igor Taganoviga, otsima agrokemikaali, mis võimaldaks taimede kasvatamist kosmosejaamas. Teadaolevalt on kosmos kõige vaenulikum keskkond põllukultuuride kasvatamiseks, sest puudub gravitatsioon ja sobiv atmosfäär - see põhjustab taimedes tugevat stressi.Tänu UBP kasutuselevõtmisele suudeti kosmosejaamas parandada oluliselt seemnete idanevust. Ellujäänud taimed kasvasid normaalselt ning olid võimelised moodustama biomassi, mis oli peaaegu sama suur kui maapeal kasvanud taimedel. Lisaks sellele suutsid taimed hakata tootma viljakaid seemneid ning tänu sellele suudeti 1980-nendatel tuua esimesed kosmoses kasvanud seemned Maale.

Taimede kasvatamine kosmosejaamas.
Foto: Pro Farm

Pärast aastakümneid kestnud teadus- ja arendustegevust on Pro Farm Tecnologies valmis pakkuma põllumeestele bioaktiivset leheväetist UBP-110. UBP-110 on edasiarendus formulatsioonist, mida katsetati kosmosejaamas.

Millest koosneb UBP-110™ ja mis teeb selle toote eriliseks?

UBP-110 põhistruktuuriks on humiin- ja fulvohapete kompleks, millele on lisatud kuni 16 erinevat mikroelementi. Peamine aine, mis huumusainetes (humiin- ja fulvohapetes) sisaldub, on looduses esinev biopolümeer ligniin. Ligniin tekib taimerakkudesse aja jooksul järk-järgult ning annab rakukestadele tugevust, tagades taimerakkudele vajaliku mehaanilise kaitse. UBP-110 valmistamisel kasutataksegi puittaimedest saadud ligniini puhastatud derivaati lignosulfonaati.

Tavapäraselt on paljud taimetoitained ebaefektiivses vormis (taimele raskesti omastatavana või omastamatul kujul) ja nende liikuvus on taimes piiratud. UBP-110 puhul on võtmesõnaks orgaanilise aine ja mikroelementide viimine õigesse formulatsiooni. Tootes olevad mikrotoitained ühendatakse patenteeritud tehnoloogia teel üheks molekuliks, mille tugistruktuuri moodustab huumusainete kompleks.

Huumusained on taimele kergesti äratuntavad ja taim omastab need läbi lehe kiiresti koos mikrotoitainetega.

Pro Farmi tehnoloogia tagab selle, et taim suudab omastada UBP-110-ga annustatud toitained täielikult ning need toitained on taimes kiiresti liikuvad. Iga UBP-110 molekul sisaldab lämmastikku, vees lahustuvat fosforit, kaaliumoksiidi, väävlit, boori, koobaltit, vaske, rauda, mangaani, molübdeeni, tsinki, magneesiumi, kaltsiumi, seleeni, niklit ja vanaadiumi. UBP-110 puhul pole koostisosad omavahel lihtsalt mehaaniliselt kokku segatud, vaid orgaaniline aine on molekulaarsel tasandil ühendatud mikroelementidega.

UBP-110 molekulis on toiteelemendid efektiivsemad tavalistes väetistes ja efektiivsemad kui kelaaditud toiteelemendid. UBP-110 puhul ei kasutata toitainete viimiseks taime ainevahetusse keemilisi lisaaineid, mida taim tegelikult oma elutegevuseks ei vaja ning tänu sellele välditakse taimele stressi tekitamist.

Kuidas UBP-110™ kasutada?

UBP-110 kasutamisel annab kõige paremaid tulemusi seemnetöötlus kombinatsioonis kasvuaegse pritsimisega. Pritsimiskordade arv sõltub kultuurist - teraviljadel kuni 3 pritsimist, kaunviljadel ja rapsil 3 pritsimist, köögiviljadel ja aianduskultuuridel 4 pritsimist kasvuaja vältel. Täpsemaid kasutuskoguseid ja -aegu vaata meie kodulehelt.

UBP-110 sobib kasutada paagisegus koos taimekaitsevahendite ja leheväetistega. Kasutusajad ühtivad erinevate taimekaitsetööde aegadega ning UBP-110 kasutamine ei nõua eraldi pritsimiskorda. UBP-110 pH on lahustunult neutraalne ning seetõttu ei mõjuta paagisegupartnerite omadusi, lahustuvust ega efektiivsust negatiivselt.

UBP-110 on pulbriline preparaat. Mugavamaks kasutamiseks võib UBP-110 pulbri lahustada ette kontsentreeritud lahuseks. Täpsema kasutusjuhendi UBP-110 kasutamiseks ja ette lahustamiseks leiad SIIT.

Arvestada tuleb ka tavapäraste taimekaitsetööde reeglitega (mitte pritsida (kaste) märgi taimi; pritsimisel jälgida, et temperatuur ei oleks üle 26°C; tuulekiirus taimekaitsetöödel kuni 4 m/s, jne).UBP-110™ katsete tulemused kinnitavad lubadusi:

Lisaks edukatele katsetele Ameerika Ühendriikides tehti 2017. aasta taimekasvatushoojal mitmeid katseid ka Eesti tootmispõldudel ja teadusasutustes.. Esimene pritsimine tehti UBP-110-ga odra 4-6 lehe faasis koos herbitsiidi, kasvuregulaatori ja leheväetisega. Teine pritsimine tehti kõrsumise alguses koos fungitsiidiga. Pritsimisintervall oli 17 päeva.

Lääne-Virumaal läbi viidud katses, kus UBP-110 lisati tavapärasele väetus- ja taimekaitseprogrammile, oli saadav lisasaak 12%

Põldkatsed Lääne-Virumaal 2017.a.
Foto: Pro Farm

Häid tulemusi andis ka talirapsiga läbiviidud põldkatse Kesk-Eestis. Talirapsi katse rajati juba 2016. aasta sügisel, mil tehti esimene pritsimine sügisel roseti faasis koos kasvuregulaatori ja leheväetistega. Pika ja jaheda kevade tõttu tehti esimene talvitumisjärgne pritsimine vegetatsiooni alguses ning järgmine pritsimine varsumise faasis koos kasvuregulaatori ja leheväetistega. Viimane UBP-110 pritsimine tehti õitsemise alguses koos fungitsiidiga. UBP-110-ga saadav lisasaak antud katses oli 13%.

Põldkatse Kesk-Eestis 2017.a
Foto: Pro Farm

Eesti Taimekasvatuse Instituudis korraldatud suvinisukatse oli samuti väga positiivne. UBP-110-ga saadav lisasaak antud katses oli 21%.

Katse Jõgeval, Eesti Taimekasvatuse Instituudis 2017.a.
Foto: Pro Farm

Eesti Maaülikooli poolt tehtud katses suurendas UBP-110 küüslaugu kaubandusliku saagi osakaalu 34%. Katse rajamise aastal töödeldi küüslaugu küüsi enne istutamist UBP-110 lahusega. Kevadel tehti esimene pritsimine 2-3 lehe faasis ning pärast seda töödeldi küüslaugu lehti veel kaks korda UBP-110 lahusega 2-nädalase intervalliga. Lisaks saagitõusule parandas UBP-110 kasutamine ka oluliselt taimede talvitumist.

Eesti Maaülikooli katse, 2017.a
Foto: Pro Farm

Pro Farmi toode UBP-110 on olnud Eesti põllumehele kättesaadav juba 2 hooaega. Selle lühikese aja jooksul on paljud põllumehed avastanud enda jaoks UBP-110 positiivse mõju saagi suurendamisele.

Üks nende seas on Tõnis Riisk Essi Agrost:

"Olles aastate jooksul katsetanud paljusid taoliste lubadustega taimede edendamise vahendeid, olen lõpuks UBP-110 näol leidnud toote, mis andis tehtud katses teraviljaga usutava enamsaagi ja kattis kuhjaga tehtud kulutuse. Veendunud tasuvuses, kavatsen toodet ka edaspidi suuremas mahus kasutada.

, kellele kuulub toote ainumüügiõigus Eestis.

Alates 2018 aastast on Pro Farmi koostööpartner Scandagra Eesti AS

Lisainfot saad Scandagra piirkondlikelt müügiesindajalt ja nõustajatel või Pro Farmi esindajatelt.

Liis Köörna

agronoom

Virge Vasar

tehniline juhtPro Farm Technologies

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960