Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 20. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mesilaste hukku saab ära hoida õige tehnoloogia abil

Mesilaste hukku saab ära hoida õige tehnoloogia abil
Foto: VitalFields
Viimasel ajal palju kajastatud mesilaste hukkumise juhtumid võivad viidata sellele, et põllumeestel ei ole täielikku ülevaadet, kui palju ja milliseid taimekaitsevahendeid nad oma põldudel kasutavad.

Põllumees peab jooksvalt kursis olema kõikide Eestis kehtivate taimekaitsevahenditele seatud nõuete ja regulatsioonidega, mis ka tihti muutuvad.Tanel Tang, VitalFieldsi esindaja

Eestis arendatava e-põlluraamatu VitalFields esindaja Tanel Tang usub, et kui põllumehed kasutaksid oma töös tehnoloogilisi lahendusi, mis aitaksid neil oma taimekaitsevahendite kasutamist paremini kontrollida, väheneks ka teadmatusest tekitatud korvamatu keskkonnakahju.

VitalFieldsi esindaja Tanel Tang ei usu, et põllumehed on pahatahtlikult enda tegevusega mesilaste hukku põhjustanud. „Põllumees peab jooksvalt kursis olema kõikide Eestis kehtivate taimekaitsevahenditele seatud nõuete ja regulatsioonidega, mis ka tihti muutuvad. Kui aga põllumehel pole sobivat automaatset lahendust, mis teda selles aitab, võibki juhtuda, et taimekaitsevahendeid kasutatakse enda teadmata mittenõuetekohaselt, mis võib omakorda kaasa tuua sellised kurvad tagajärjed keskkonnale nagu mesilaste hukk,” arvab Tang.

Põllumehe töö lihtsustamiseks töötati välja taimekaitsevahendite kasutamise kontrolli funktsioon
Foto: VitalFields

Põllumehe töö lihtsustamiseks töötati VitalFieldsis välja taimekaitsevahendite kasutamise kontrolli funktsioon, mis automaatselt ütleb kasutajale, kas põllul olevale kultuurile planeeritav taimekaitsevahend on Eestis registreeritud ning millisel määral võib seda kasutada.

“VitalFieldsi funktsioon annab põllumehele kindlustunde, et tema laos olev taimekaitsevahend on kehtiv ning planeeritud kasutada õige kultuuri puhul. Taimekaitsevahendite nõuetekohane kasutamine on põllumajandustootjatele tähtis, sest see aitab tagada planeeritud saaki ja hoida ära keskkonna saastamist. Kuna aga registris olevad preparaadid on pidevas muutuses, siis on põllumehel väga raske silma peal hoida kõikidel vajaminevatel vahenditel. Meie andmebaasi uuendatakse vähemalt kord kuus ja see tagab asjakohase info,” kinnitas Tang.

Ta lisas, et taimekaitsevahendite kasutamine on põllumajandustootjatele vajalik, et vähendada erinevate taimehaiguste ja -kahjurite mõju põllukultuuride kasvatamisele ja toiduvarude tagamisele. „Kuid iga põllumees teab, et soovitud tulemuse põllul tagab vaid kvaliteetne ja kontrollitud taimekaitsevahend, mida kasutatakse õigel kultuuril ja lubatud määral ning mis ei ohusta keskkonda.

Seetõttu soovibki VitalFields põllumehele ka selles küsimuses abiks olla. Teadmine, et taimekaitsevahendi kasutamine on nõuetekohane, annab põllumehele rahulolutunde ning vajaliku tõestuse, et tema tegevus ei ole keskkonnale kahju põhjustanud,” sõnas Tang.

2011. aastal Eestis asutatud e-põlluraamatut VitalFields kasutavad täna juba ka mitmed suured Euroopa põllumajandusettevõtted.

Tänu pidevalt arenevale ja tõhusale tarkvarale on Vital­Fields pälvinud nii kasutajate kui ka investorite tunnustuse üle maailma ning aitab igapäevaselt sadade põllumeeste tööd lihtsamaks muuta.

Rohkem infot:

www.vitalfields.com

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960