Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea koostöö aluseks on usaldus ja teineteisemõistmine

Simuna Ivaxi masinapark
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Milline ettevõte ei sooviks, et kliendid püsivad nendega aastaid ja aastakümneid. Konekeskol on pikk ja usaldusväärne suhe nii mõnegi Eesti põllumajandustootjaga. Tutvume seekord Simuna Ivaxiga, mis on Konekeskoga koostööd teinud juba üle kahekümne aasta.

Aastast 1993 teravilja kasvatanud ettevõtet juhib Hans Kruusamägi, kes mäletab, et kui ta 90-ndate lõpus majapidamisse kombaini otsis, sai vaadatud paljusid masinaid. „Jõudisme Peterburi teele, kus Kesko Agrol oli väike müügiplats. Tõnu Kelder müüs mulle esimese CLAASi kombaini,“ jutustas Kruusamägi sellest, kuidas koostöö alguse sai.

Ostuga oli Simuna Ivax 1998. aastal üks esimestest ettevõtetest, mis sai endale värskelt müügile tulnud CLAASi kombaini. 

Kruusamägi selgitas, et sellega sai alguse Simuna Ivaxi kogu vana kombainipargi väljavahetamine: kõik vanad masinad asendati CLAASi kombainidega. „Kõigepealt tulid MEGAd ja siis LEXIONid. Praegu on meil kasutuses ainult CLAASi kombainid,“ sõnas ta ja lisas, et on  kombainidega väga rahul ega plaani neid lähiajal välja vahetada.

Pisut pärast esimese CLAASi kombaini ostmist soetas Simuna Ivax järgemööda  ka mõne CLAASi traktori, proovides nii selle tootja eri mudeleid kui ka tollal samuti Kesko Agro müüdavaid Massey Fergusoni traktoreid. „Eks me kõik teame, et igal traktori kaubamärgil on oma head küljed ja igaühel esineb ka vigu. Nüüdseks oleme ka Massey Fergusonid välja vahetanud ja kogu traktoripark koosneb ainult CLAASi suurematest ja võimsamatest traktoritest.“

Kõik mis kulub, vajab hooldust

Hans Kruusamägi hinnangul on põllumajandusmasinate juures väga oluline ka oskuslik hooldus. „Konekesko hoolduses asjad sujuvad. Mehed on tublid, sest vahel tuleb neil tegeleda tehase tekitatud probleemidega. Tehnika on läinud keerulisemaks ning eks masinatel esineb vahel probleeme, mida on ka hooldusmeestel raske avastada, kuid lõpuks saavad ka sellised probleemid lahendatud,“ kiitis ta. „Eks mõni viga jääbki kummitama, kuid see tuleneb vast pigem margi spetsiifikast. Samamoodi esineb kõiksugu probleeme ka teistel kaubamärkidel. On selge, et kõik, mis liigub, see kulub ja vajab hooldust. Hea koostöö vajab usaldust ja teineteisemõistmist.”

Selle aasta saak on veel suur küsimärk

Tänavuse saagi kohta lausus põllukultuuridest peaaegu kõike kasvatava Simuna Ivaxi juht, et praegu on veel raske täpselt ennustada, kuigi näha on, et tuleb suur langus.

Eelmise aasta rukki keskmine saak oli 7,6 tonni hektarilt, tänavu võib juhtuda, et ei saada sellest pooltki. Hiljuti võetud jupist talirüpsist saadi alla tonni hektarilt, kuid praegu ei ole siiski veel võimalik midagi prognoosida. Kruusamägi sõnul võib end tänavu olla enim õigustanud rukis, mis ajab juured sügavale. Pisut on olukorda parandanud ka otsus külvata sel aastal senise põhikultuuri kaera asemel rapsi. „Vanajumal vist ütles, et ära tänavu kaera külva. Panin rapsi maha,  enamus sellest jäi põua kätte, aga loodame, et midagi sealt ikkagi saame. Kaera ei oleks me kindlasti saanud. Nii et tibusid on veel praegu vara lugeda,“ selgitas Kruusamägi.

Ka kala ei talu kuumust

Peale põlluharimise ehitas Simuna Ivax aastaid ümber ka ettevõtte teist tegevusharu, kalakasvatust. Sel aastal pidanuks maht jõudma tagasi varasemale tasemele, kus oleks saanud taas ka kala müüa. Paraku aga istuti selle suve suure kuumuse käes nn pommi otsas. Temperatuur oli väga kõrge ja kaladel võis tekkida hapnikupuudus. Ometi on Hans Kruusamägi optimist ning kauaoodatud temperatuuri langus ja vihm on tagasi. Õnnestumisi ja head koostöö jätku Konekeskoga soovime väärt kliendile meiegi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960