Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus söödakombain ei talla pinnast

JAGUAR 960 TERRA TRAC
Foto: CLAAS
JAGUAR 960 TERRA TRAC mudeli turuletoomine tegi CLAASist esimese põllumajandusmasinate tootja, kes pakub tehases paigaldatud roomiksüsteemiga söödakombaini. Uus lahendus tagab pinnase optimaalse kaitse kõigis tingimustes. Intelligentne põllumaad kaitsev süsteem hoiab ära rohukatte kahjustamise ja võimaldab töötada aastaringselt.

Kohtleb pinnast õrnalt – isegi rohumaal

Uus JAGUAR 960 TERRA TRAC kehtestab pinnase kaitsmisel uue standardi. Kieli rakendusteaduste ülikooli poolt läbiviidud katsed on kinnitanud, et isegi roomiksüsteemi kitsaima versiooniga, so 635 mm laiuste roomikutega tekkiv kontaktpindala (üle 1,3 m2) on enam kui kaks korda suurem kui 800 mm rehvide puhul. Kombineerituna rehvirõhu reguleerimissüsteemiga, mis on tagatelje jaoks saadaval ka eraldi osana, tagab JAGUAR 960 TERRA TRAC pinnase optimaalse kaitse. Üks olulisemaid eeliseid on see, et rasketes poristes tingimustes ei vaju masin nii sügavale pinnasesse. See muudab kombaini järel sõitvate veomasinate töö tunduvalt lihtsamaks. Roomikud on saadaval ka 735 mm ja 890 mm laiustena.

TERRA TRAC roomiksüsteemi pinnast kaitsvad omadused avalduvad kõige paremini rohumaal töötades. Pööramise ajal lükatakse roomikutes olevad tugirullikud hüdrauliliselt alla, eesmine veorullik tõstetakse üles ja kontaktpindala väheneb ligikaudu kolmandiku võrra. Pööramisel tekkiva nihkedeformatsiooni abil hoitakse ära rohumaa kahjustamine. Kieli ülikooli mõõtmised on näidanud, et allalastud tugirullikutega kombaini surve pinnasele on väiksem kui ratastega masina poolt osutatav surve.

JAGUAR 960 TERRA TRAC
Foto: CLAAS

Täiuslikult integreeritud ja mahub maanteele

CLAAS on kasutanud TERRA TRAC tehnoloogiat juba aastakümneid ja nüüd on see täiuslikult integreeritud uuele JAGUAR mudelile, mille šassiid on ligi meetri võrra pikendatud, et roomikud ära mahuksid. Pöörlev paigaldussüsteem võimaldab masinaga töötada ka kõige raskemates tingimustes. Roomiksüsteemi osad saavad võnkuda 10° ülespoole ja 13° allapoole ning seejuures piiravad tugevad otsapiirikud nende vertikaalset liikumist.

Ka maanteel sõitmises seab JAGUAR 960 TERRA TRAC uued standardid. 635 mm laiuste roomikutega varustatud masina välislaius jääb 3 meetri vahemikku ning tänu sellele on lihtne saada masinale üldkasutatavatel teedel sõitmise luba. 890 mm laiuste roomikutega varustatud masina välislaius jääb 3,5 meetri vahemikku. Transpordiasendis šassii võimaldab sõita kuni 40 km/h ja tagab optimaalse sõidumugavuse.

Pikem teljevahe jätab märkimisväärselt rohkem ruumi hooldustööde tegemiseks ja tagab parema ligipääsetavuse hoolduspaneelide abil, mis asuvad roomikute kohal. Näiteks saab maisihekseldi hõlpsasti eemaldada parempoolse roomiku kohalt.

Optimaalne materjalivoog ja uuenduslikud automaatfunktsioonid

JAGUAR 960 TERRA TRAC kasutab 900 seeria mudelite äraproovitud hekseldamistehnoloogiat. Täishüdrauliline heedri variaatorajam tagab tõhusa jõuülekande erinevatel kiirustel. Kui lõikepikkus muutub, reguleerib süsteem automaatselt vastavalt heedri kiirust. Tulemuseks on väga ühtlane saagivoog ja järjepidevalt hea hekselduskvaliteet.

Pärast reguleerimist klammerdub lõikurlatt hüdrauliliselt oma kohale ja jääb kindlalt ettenähtud asendisse. See tagab ühtlaselt hea hekselduskvaliteedi.

Masin on varustatud ka automaatselt reguleeritava trumliga. Trummel kinnitatakse vahetult monteerimisplokile ja teise pöörleva punkti külge ning see liigub automaatselt lõikurlati mõjul, kui viimane on reguleeritud. See tähendab, et vahemaa trumli ja lõikuri nugade vahel jääb kogu trumli pikkuse ulatuses samaks, tagades niimoodi ühtlase materjalivoo nugade seisukorrast sõltumata. Lisaks sellele säästab selline paigutus kütust ja vähendab kulumist.

CLAASi AUTO FILL süsteem materjalivoo küljele väljalaadimiseks hoiab materjalikaod minimaalsed, vähendades samal ajal oluliselt söödaveo ja söödakombaini operaatorite töökoormust. Väljalasketorul asetsev kõrglahutusvõimega kaamera määrab sööda mahalaadimise ajal jooksvalt kindlaks söödakasti välised servad ning reguleerib kasti paisatava materjalivoo suunda automaatselt vastavalt kasti servadele ja täituvuse tasemele. Uus funktsioon on tagant väljalaadimise tugi, mida kasutatakse lõikamise alustamisel või koristatavate alade osadeks jagamisel.

 

TERRA TRAC – kaitsnud põlde 30 aastat

Pinnase tihenemine vähendab saagikust ja tihenenud pinnase parandamine on suur töö. Seepärast peab CLAAS pinnase kaitsmist äärmiselt oluliseks, pöörates sellele tähelepanu juba masina väljatöötamise käigus. Ettevõtte esimene kummiroomikutega kombain tuli seeriatootmisesse juba 30 aastat tagasi. TERRA TRAC lahendus, peaaegu sellisena nagu see tänapäeval on, tuli turule vaid mõni aasta hiljem. Sellest ajast alates on CLAAS tegelenud roomikute tehnoloogia süstemaatilise arendamisega suurte LEXION kombainide tarbeks.

Selle süsteemi eelised kombainidel kasutamisel on järgmised:

66% väiksem surve pinnasele rehvidega võrreldesvõimaldab sõita maanteel 40 km/h ja transpordiasendi laius vastab maanteel liiklemise eeskirjadelehüdropneumaatiline vedrustus tagab mugava sõidusujuv heedri juhtimissüsteem ja suurepärane suunastabiilsushea stabiilsus kallakutelpinnase kaitse ja vähem tööd hilisemal mullaharimisel aitab potentsiaalselt kulusid kokku hoida

Järgmise loogilise sammuna lisab CLAAS selle lahenduse JAGUAR söödakombainile, optimeerides selle spetsiaalselt klientide nõudmistele vastavalt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960