Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 9. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus seeria tuleb koos uue automaatikaga

Case IH asendab 2019. aastal Axial-Flow 240-seeria uue 250-seeriaga
Foto: Dotnuva Baltic AS
Case IH asendab 2019. aastal Axial-Flow 240-seeria uue 250-seeriaga. Lisaks väiksematele muutustele on kombainil uue põlvkonna automaatika AFS Harvest Command, mis aitab operaatoril kombaini seadistada.

AFS Harvest Command reguleerib kombaini põhiseadistusi vastavalt ühele neljast juhi poolt valitud strateegiast: parim vilja puhtus punkris, parim tootlikkus, maksimaalne tootlikus või fikseeritud tootlikkus.

Case põllutehnika on end oma headuses tõestanud
Foto: AS Dotnuva Baltic

Muljeid masina esmaesitluselt Case IH tootejuht Liivo Kasemets

Esmamulje uuest kombainist oli väga hea. Proovikombainiks oli mudelivaliku suurim masin ehk Axial-Flow 9250, mis oli varustatud 12,5 meetrit laia heedriga. Katsepõld asus Taanis ja koristatav kultuur oli nisu. Saagikus põllul varieerus 5 ja 8 tonni vahel ning niiskust lisas roheline umbrohu mass.AFS Harvest Command süsteem töötas muutlikes oludes üllatavalt hästi, kombain reageeris väga tundlikult ja muutis liikumise kiirust vastavalt. Maksimaalse tootlikkuse režiimis vähendas kombain kiirust koheselt, kui hakkas kadusid tekkima. Kui kadu vähenes, hakkas kombain kiirust lisama. Reageerimine on piisavalt kiire, et ka kogenud operaatorit peaks see rahuldama.Puhastusüsteemi reguleerimine käis taustal pidevalt. Kui mingi parameeter juhi arvates muutub liiga suureks või väikseks, siis on võimalik seada ette piirid, millest rohkem üle ei reguleerita. Uut süsteemi kasutates on tehas teinud katseid ja saanud tulemuse, et masinast on võimalik kätte saada umbes 10% suurem tootlikkus. Selle tõestuseks oli meil katse ajal tootlikkuse näit 62–68 t/h ja seda kaugelt mitte idaalsetes tingmustes. Hetkeline näit oli ka kuni 72 t/h. Seda võib lugeda igati korralikuks tulemuseks.AFS Harvest Commandi seadistamine on lihtne, tuleb valida neli põhiparameetrit. Nendeks on koristatava vilja tüüp, koristuse strateegia, maksimaalne liikumiskiirus ja maksimaalne koormus. Viljatüübile vastavalt kasutab kombain automaatseadeid või on võimalik ka ise seaded sisestada. Kasutajaliides on lihtne ja ülevaatlik ilma liigse toretsemiseta. Juurde on tulnud lisaks kadude tulpadele ka saagi kvaliteedi ja prahisuse tulbad. Need annavad vajalikku tagasisidet ajal, mil terapunkri tasapind on kerkinud üle vaateaknast.Uuendused tunduvad paljulubavad ja ootus on suur, et saaks uut kombaini kohalikes tingimustes katsetada!

Otsustamisel abiks ainulaadne süsteem

Lisaks tavapärastele anduritele on uuel süsteemil kasutada patenteeritud kaamera, mis analüüsib vilja elevaatoril ja teeb sellest pilte 5 erineva kiirgusega. Erinevad valguse kiirgused aitavad vastavalt värvile eristada puhta vilja hulgast sinna mitte kuuluvaid materjale.

Lisaks sellele on puhastusüsteemis ülemisel sõelal rõhuandurid, mis aitavad kindlaks teha sõelte koormust. See süsteem on ainulaadne ja aitab kombainil otsustada, mida reguleerida sõelakao puhul – kas tegemist on sõelte ülekoormusega või on kadu põhjustatud terade välja puhumisest üle sõelte.

Märkimisväärselt suur veojõud

Uus on veel rootoris sees olevate viljavoo suunajate elektriline reguleerimine. Selle reguleeringuga saab muuta eraldamise protsessi pikkust ja optimeerida põhu kvaliteeti.

Kuna uus süsteem kontrollib kombaini liikumise kiirust väga täpselt, on kombainil ka uus jõuülekanne. See ülekanne on võrreldes eelmisega palju võimsam. Veojõud on umbes 50% suurem. Järsud tõusud täis punkriga ei mõjuta enam niivõrd kombaini liikumise kiirust.

Lisafunktsioonina on juhil võimalik piirata maksimaalset liikumiskiirust esimesel käigul. Kombaini pidurid on uuel jõuülekandel märgade ketastega.

Uuri lisa:

Case IH põllutehnikat toob maale Dotnuva Baltic AS, kelle tegevusalad ja teenused hõlmavad põllumajandusmasinaid, seemneid, teraviljaseadmeid, tehaste projekteerimist, paigaldustööde tegemist ja müügijärgset teenindust.

Dotnuva Baltic ASSavimäe 7, Vahi 60534, Tartu vald

Tel. 6612800Email. [email protected]

Vaata lisainfot veebist

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960