Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugu põllult: millist tööd CrossCutter ketas tänase kuivaga põllul tegi?

Lugu põllult: millist tööd CrossCutter ketas tänase kuivaga põllul tegi?
Foto: Väderstad OÜ
Nagu igal sügisel, nii käis Väderstad selgi hooajal hoogsalt erinevates põllumajandusettevõtetes masinate töödemosid tegemas. Tänane suve lõpp ja sügise algus olid erandiks – suur põud oli maapinna kivikõvaks kuivatanud. Ekstreemsemad tingimused olid erinevate masinate ja nende lisavarustuse testimise mõttes aga põllumeestele ideaalsed.

Augustis töötati Kasti Teraviljas talirapsi ja -nisu järgset põldu üles Carrier 820-ga. Ketaskooreli varustuses oli uus CrossCutter ketas. Palusime Hanno Marrandil kommenteerida, kuidas ta tööga rahule jäi ning milliseid tähelepanekuid tegi.

„Me ei ole varem korralikku kõrrekoorimist teinud, kuid kuna igal sügisel on olnud probleemiks nälkjate tekitatud kahju ja põllupinda on omajagu, otsustasime sel sügisel endale Carrier 820 soetada. Kuulsime juba kevadel uuest CrossCutter kettast ja tundus mõistlik uus masin just sellega tellida,” rääkis Marrandi. „Põud on meilgi teinud oma töö. Maapind oli töötamise ajal väga kõva ja loomulikult mõjutas see ketta tööd. Kuid isegi tänastes tingimustes teeb CrossCutter ketas agrotehniliselt väga head tööd. Just põua ajal on tähtis, et maapinnas olev niiskus säiliks nii palju kui võimalik. Reaalselt ei lähe ketas töösügavuses üle 3 cm ja see on just see sügavus, kus varis kiiresti idaneb. Kui enne teravilju kasvatada rapsi või vastupidi, siis varis on probleemiks. Rapsi näen põldudel umbrohuna kasvamas veel mitu aastat peale selle kasvatamist ning see tarbib põhikultuuri konkurendina ära päris suurel hulgal toitaineid. Loomulikult saab teha umbrohutõrjet, aga kui varist on võimalik ka õigete põllutööriistadega tõrjuda, siis seda tasub igal juhul proovida. Mulda tuleb nii kui nii harida.”

Küsimusele, kas põllul ka probleeme ette tuli, vastab Hanno Marrandi muheledes: „Meie üllatuseks olid kõik kettad töö lõppedes terved ning hoopis masina tiivelaiendus oli see, mis järgi andis. Küll peaks arvestama, et ketas kipub kivisid üles tõstma, nii et kivid võiks olla töötatud sügavamale mullakihti või ära korjatud.”

Ta lisas, et nad rakendavad valdavalt minimeeritud mullaharimist. „Olen tähele pannud, et liiga sügav mullaharimine vähendab otseselt saaki. Küll aga künname maad enne rapsi külvi ja ma arvan, et CrossCutter töötab ka künnil päris hästi.“

Hanno Marrandi kette tööd hindamas
Foto: Väderstad OÜ

Nädalake peale põllul töötamist käisime koos kontrollimas, mis CrossCutter kettaga töödeldud põldudel toimumas oli. Ketta töö üks eesmäridest on stimuleerida võimalikult palju seemneid kiiresti idanema, et tärganud umbrohtusid saaks mõne aja pärast mehaaniliselt või keemiliselt võimalikult efektiivselt tõrjuda. Kuivaga töödeldud põllule oli mõni päev tagasi sadanud vihma ja varis oli kiiresti tärkama hakanud. Pilt räägib enda eest. 

Ketta töö üks eesmäridest on stimuleerida võimalikult palju seemneid kiiresti idanema
Foto: Väderstad OÜ

Uuri lisa CrossCutteri ketta kohta SIIT.

Loe ka lisaks: CrossCutter – uuenduskuuri läbinud ketas

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960