16. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida tuleks teada hüdraulikaõlidest

Hüdraulikaõlisid on lubatud omavahel segada, aga selle all peetakse silmas ainult baasõlisid, mitte lisaaineid.
Foto: Hansa-Flex
Hüdraulikaõlid on hüdrosüsteemide osa, millele pahatihti pööratakse liiga vähe tähelepanu.

Paljud kasutajad lihtsalt eeldavad, et hüdrosüsteemis võib kasutada igat hüdraulika õli, mis on sobiva kvaliteediklassi ja viskoossusega. See on ohtlik valearvestus, sest kõik õlid on tegelikult erinevad.

Kvaliteediklasside standard

Tabelis 1 on toodud peamised hüdraulika õlide klassid, mis vastavad standardile DIN 51524. Õliklassi tähis - näiteks HLP - näitab õli viskoossust. Konkreetsele seadmele sobiv õli on toodud ära seadme tootja soovitavate määrdeainete loendis.

Pane tähele!

Tabel 1 - Hüdraulika õlide kvaliteediklassid

Kvaliteediklass/hüdraulikaõli omadused

H - ei kasutata enam tehnoseadmetes. Peamiselt ilma lisaaineteta baasõlid.

HL - rõhu all olevate hüdrosüsteemide töövedelik, millele lisatud aineid hoiavad õli värskena ja kaitsevad korrosiooni vastu. Sobiv tavatingimustel kasutatavates hüdrosüsteemides.

HLP - aktiivsed koostisosad vähendavad kulumist ja väsimust ja/või suurendavad vastupanuvõimet koormusele, sobivad kasutamiseks tööstuslikes ja liikuvates hüdrosüsteemides.

HLPD - aktiivsed koostisosad, mis hoiavad vee ja mustuse hajutatuna heljuvas olekus (detergentsed omadused) ning takistavad jääkainete teket ja settimist. Sageli kasutatakse liikuvseadmete hüdrosüsteemides.

HVLP - Nn universaalne hüdraulikaõli, kus viskoossus sõltub vähem temperatuurist, aastaringseks kasutamiseks välitingimustes

HVLPD - ühendab kõiki eespool toodud omadusi, kasutatakse raskeseadmete hüdrosüsteemides.

HEES - biolagunev hüdroõli, millel on HVL õli kvaliteediomadused ja mida saab kasutada ökoloogiliselt tundlikes kohtades.

Probleeme võib tekkida siis, kui ettevõtte ostuosakond või hooldusosakond lähtuvad ainult lihtsaimast lahendusest, st kvaliteediklassist. Turul olevad õlid, mis kuuluvad ühte ja samasse kvaliteediklassi on sageli oma omadustelt väga erinevad. See tähendab, et kui soovite oma seadet rikete eest kaitsta, siis ei saa hüdraulikaõli valida ainult kvaliteediklassi alusel.

Näide: viskoossust väljendav arv on tegelikult nn keskmine viskoossus temperatuuril 40 °C. Kõigi õlide viskoossus aga muutub vastavalt temperatuurile. Õlide klassifitseerimiseks viskoossuse alusel kasutatakse viskoossusindeksi (VI), mis võib eri õlide puhul olla väga erinev. Triboloogiliselt on viskoossusindeks sama oluline, nagu viskoossus, kuid seda võetakse harva arvesse. Samavõrd oluline on tunda õli teisi asjakohaseid tehnilisi omadusi.

Andmelehtede teabest sageli ei piisa

Määrdeainete tootjad kirjeldavad oma tooteid sageli nende keemiliste ja füüsikaliste parameetrite kaudu. See tähendab, et õlide puhul tuleks teada nende täpseid katsepõhimõtteid ja -tingimusi. Ilma selle teabeta ei ole võimalik määrata õli sobivust konkreetse kasutusotstarbe jaoks. See tähendab, et selleks, et teha määrdeaine osas õige valik, tuleks põhjalikult uurida, kuidas antud õli on katsetatud.

Paljud andmelehtedel märgitud parameetrid põhinevad normainete katsetamisel ehkki nende omadused erinevad tegelikest ainetest. Samas on see hea võimalus võrrelda erinevate ainete puhul toodud parameetreid.

Pane tähele!

Tabel 2 - Sobimatud hüdraulikaõlide segud:

•Hüdraulikaõlid, mis kuuluvad samasse kvaliteediklassi, kuid on toodetud erinevate tootjate poolt;

•Biolagunev õli ja mineraalõli;

•Erinevasse kvaliteediklassi kuuluvad hüdraulikaõlid (nt HLP/HLPD/HVLP);

•Tsinki sisaldavad ja tsingivabad hüdraulikaõlid;

•Puhastava toimega hüdroõli ja mittepuhastav õli;

•Erineva viskoossusega hüdraulikaõlid.

Vältige erinevate õlide segu

Hüdraulikaõli omadused sõltuvad kasutatavast baasõlist ning õlile lisatud lisaainete omadustest ja kogusest. Kui on näidatud, et hüdraulikaõlisid on lubatud omavahel segada, siis peetakse selle all silmas ainult baasõlisid, mitte lisaaineid. See võib tekitada probleeme, sest ühest küljest ei pruugi kokku segatavad lisaained üksteisega sobida ja teiselt poolt on määrab õlisegu pikaajalise toime kasutatud lisaainete kogus. Teisisõnu, kokku tohiks segada ainult identseid hüdraulikaõlisid.

D-tähisega õlid

Niiskusprobleemide korral ja välitingimustes sobivad kasutamiseks HLPD klassi õlid. Klassi tunnuses tähistab “D” detergenti/dispergenti, mis võimaldab hüdraulikasüsteemis siduda rohkem vett ja mustust. See omakorda nõuab, et ka seadme filtreerimissüsteem oleks HLPD õli jaoks sobiv.

Selleks saab näiteks möödaviigutorustikus kasutada vett imavaid filtreid, mida tuleb regulaarselt kontrollida. HLPD õlide tõhusat puhastusvõimet saab kasutada ka vanemate hüdraulikaseadmete põhjalikuks puhastamiseks, kuid seejuures tuleb olla eriti hoolikas, et seadet mitte kahjustada.

Tasuta juhendmaterjal töövedelike kasutamise kohta

Käepärasel A6-formaadis olev 64-leheküljeline põhjalik brošüür võimaldab kiiresti ja lihtsalt leida konkreetset hüdraulikaõli kohta vajalik teave.

See on saadaval kõikides meie esindustes või selle saab alla laadida PDF-failina ka SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960