Autor: Põllumajandus.ee • 4. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

40 000. JAGUAR veeres tootmisliinilt maha TERRA TRACi roomikutel

CLAAS on oma Harsewinkeli tehases valmis saanud 40 000. JAGUARi masina. Alates hetkest, kui CLAAS 1973. aastal alustas JAGUARi mudelite esimese sarja tootmist, on ettevõte arenenud iseliikuvate söödakombainide maailmaturu liidriks.
40 000. JAGUAR veeres tootmisliinilt maha TERRA TRACi roomikutel
Foto: CLAAS

Uuenduslikud lahendused ja silmapaistev tõhusus on määranud JAGUARi nelja aastakümne pikkuse eduloo. Kõige värskem JAGUARi edu näide on fakt, et SIMA põllumajandustehnika messil Pariisis sai JAGUAR TERRA TRAC kuldse innovatsiooniauhinna.

Algus 1973. aastal, esimene roolimissüsteem aastal 1976

Maisikasvatuse kiire edenemine 1960. aastate lõpul nõudis veelgi tõhusamat saagikoristustehnikat. Haakeriistad ja järelveetavad seadmed olid saavutamas oma jõudluspiiri. CLAAS märkas kiiresti selle segmendi potentsiaali ja 1973. aasta juunis hakkas ta tootma tippjõudlusega iseliikuvat söödakombaini JAGUAR 60 SF.

Kõigest kolm aastat hiljem (1976) järgnes mudel JAGUAR 80 SF, millel oli olulisi täiustusi: hekseldusvaltsi ja sissevõtuvaltsi eraldamise võimalus, tühjenduspuhur ning automaatne navigeerimissüsteem. Pärast sarja täiendamist mudeliga JAGUAR 70 SF esitleti 1983. aastal uut neljast mudelist koosnevat põlvkonda. Müües mudeleid JAGUAR 690, 680, 685 ja 675 üle 7000, sai CLAAS Euroopas turuliidriks. Viis aastat hiljem lisati valikusse kuus mudelit mootorivõimsusega 354 hj kuni 215 hj.

JAGUAR 800 seab uusi standardeid

JAGUAR 800 mudelisari startis väikesemahulise eelseeriaga juba 1993. aastal. Selle uue sarja mootorivõimsus jäi vahemikku 228 kW (310 hj) kuni 354 kW (481 hj). Mootor oli paigutatud põiki juhtsilla taha, mis tagas lihtsa ja otsese ülekande, jahutusõhu optimaalse juurdevoolu ning hea ligipääsu masina sisemusse. Niisugusest uuenduslikust konfiguratsioonist sai tänapäevaste moodsate söödakombainide eeskuju. Tänu sobivale veosilla koormusele tekkis esimest korda võimalus paigaldada masinale kaheksarealine maisihammastik. Otse Corncrackeri taha paigutatud järelkiirendi parendas hekseldatud materjali voogu.

JAGUAR 800 mudelisarja erivariandiks oli FIELD SHUTTLE, mis tuli müüki 1997. aastal. See põhines mudelil JAGUAR 880 ning oli saadaval nii järelveetava (FS 880 T) kui ka konteinerversioonina (FS 880 C). Uuenduslik logistikalahendus võimaldas haakida JAGUARi söödakombaini taha veoauto haagise või paigaldada konteineri. Sel juhul anti saak üle põlluserval, et veokid ei peaks põllule sõitma.

Märkimisväärsest võimsuse verstapostist möödus aastal 2001 mudel JAGUAR 900, mille kapoti all oli 445 kW (605 hj). Teiseks muudatuseks oli juhi töökoht, mis oli täiesti uue disainiga. Kõiki funktsioone sai hõlpsalt kohandada ja jälgida terminali kaudu. Alates 2003. aasta hooajast saavad kliendid valida nobeda SPEEDSTARi versiooni, mille tippkiirus on 40 km/h. 2006. aastal esitletud legendaarne mudel GREEN EYE pakkus silmapaistvat võimsust – 623 hj – ning lisaks hulganisti uuendusi, mis andsid veelgi suurema tõhususe ja kasutusmugavuse.

JAGUAR 900: järgmine põlvkond

JAGUAR 900 sarja tutvustati 2008. aasta hooajal ning see pakkus silmapaistvat jõudlust ja hekseldamise tippkvaliteeti. Värsketel mudelitel oli lai mootorivõimsuse valik, uus ja nutikas mootorijuhtimissüsteem, pidev niiskuse mõõtmine, CEBISe mugavus ning uus V-MAXi noatrummel. JAGUAR 900 automaattäitesüsteem AUTO FILL sai 2009. aasta Agritechnica messil kuldmedali. See süsteem pakub lihtsamat, automaatjuhitavat vaguni täitmist, mis vähendab märkimisväärselt juhi töökoormust.

2011. aasta Agritechnica messil pälvis CLAAS JAGUAR teise prestiižse tunnustuse: ta nimetati aasta masinaks. Eeliste hulgas, millele žürii viitas, oli uus juhtimissüsteem DYNAMIC POWER, mis pakub väljundvõimsust vajaduse järgi. Alates 2013. aastast on 900 sarja kuulunud ka suure võimsusega mootorid, mis vastavad Tier 4i heitgaasinormile.

2014. aastal tuli välja JAGUAR 800 mudelisarja uus põlvkond. Ka siin pakub automaatne mootorivõimsuse juhtimise süsteem DYNAMIC POWER maksimaalset tõhusust ja jõudlust nii täis- kui ka osakoormuse puhul, kasvatades ja kahandades mootorivõimsust automaatselt. Nii töötab masin alati kõige tõhusamal mootori pöörlemiskiirusel ja juhil on uue disainiga kabiinis mugavam kui kunagi varem.

2017. majandusaastal tutvustas CLAAS edasiarendatud varianti JAGUAR 900 sarja söödakombainidest, mis on ennast paljude aastate jooksul tõestanud. Uuendusteks on esiseadme astmevaba ajam, täiustatud materjalivoo süsteem, uus šassiilahendus ning CLAAS AUTO FILLi süsteem, mis võimaldab küljelt ja tagant materjali maha laadida ilma kadudeta.

40 000. mudel on TERRA TRAC

Kõige värskem pereliige on JAGUAR 960 TERRA TRAC, kes liitus CLAAS JAGUARi perega 2018. aastal. See on esimene söödakombain, millele paigaldatakse tehases roomikusüsteem. See uus lahendus pakub parimat pinnasekaitset mis tahes oludes ja on samal ajal piisavalt kitsas maanteesõiduks.

Nutikas põlluotsa kaitse süsteem ei lase rohukamarat kahjustada ja võimaldab töötada aasta läbi. Seda uuenduslikku masinat tunnustati Pariisi SIMA põllumajandusmessil kuldse innovatsiooniauhinnaga. Seega pakub CLAAS oma kahte sarja kuuluva 12 mudeliga konkurentsivõimelist valikut iseliikuvaid söödakombaine igaks tööks.

JAGUARi tootmise algusest peale on CLAAS arendanud ka heedreid, pannes suurt rõhku optimaalsele materjalivoole ja maksimaalsele tõhususele. Praegu on saadaval lattniiduk DIRECT DISC, PICK UP ja maisiheeder ORBIS.

40 000. JAGUAR veeres tootmisliinilt maha TERRA TRACi roomikutel ja tema küljepaneelid olid eridisainiga. Niisuguse ümmarguse järjenumbriga masina valmimise puhul võetakse üle maailma kasutusele demonstratsioonmasinad, mille küljel on suure kaslase muster.

MIS ON MIS

CLAAS on 1913. aastal asutatud pereäri ja üks maailma juhtiv põllumajandusmasinate tootja. Ettevõtte peakorter asub Saksamaa Nordrhein-Westfaleni liidumaal Harsewinkeli linnas.

Euroopas on CLAAS teraviljakombainide turu liider. Ettevõttel on juhtpositsioon ka globaalsel iseliikuvate söödakombainide turul. Lisaks on põllumajandustehnika ülemaailmse edetabeli tipus CLAASi traktorid, põllumajanduspressid ja heinakoristusmasinad. Ettevõtte tootevalikusse kuulub ka uudne põllumajanduse infotehnoloogia.

CLAAS annab maailmas tööd rohkem kui 11 000 inimesele ja 2018. majandusaastal oli tema käive 3,8 miljardit eurot.

Eestis müüb CLAASi masinaid Konekesko Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960