Autor: Põllumajandus.ee • 23. aprill 2020

FENIX – herbitsiid, mis tagab umbrohtudest puhtad herne ja põldoa põllud

Põldhernes ja põlduba on teravilja ja rapsi külvikorras ideaalsed vahekultuurid. Nad aitavad katkestada teravilja haigustekitajate tsükleid ning puhastavad ja rikastavad põllumulda. Lisaks sellele on võimalik herne- ja oapõldudele valitud efektiivse herbitsiidilahendusega vähendada põldude umbrohuseemne varu ja tagada järgnevatele kultuuridele väiksema umbrohtude konkurentsiga põld.
FENIX – herbitsiid, mis tagab umbrohtudest puhtad herne ja põldoa põllud.
Foto: Bayer

FENIX on mullatoimeline herbitsiid, millel on kontaktne ja mõnevõrra süsteemsed omadused paljude umbrohtude tõrjeks. Herbitsiidi Fenix tõrjespekter on väga lai, tõrjudes kõiki olulisi ja enamlevinud umbrohtusid: põld-litterhein, roomav madar ehk virn, harilik vesihein, kesalill, valge hanemalts, iminõges, põldkannike ja muud.

Fenix on mullatoimeline herbitsiid, mis moodustab pritsimise järgselt mulla pinnale kileja kihi, mis mõjub umbrohtudele nende tärkamisel nii mulla kui lehtede kaudu. Umbrohud saavad preparaadis sisalduva toimeainega kontakti taimede idanemise ajal, kui idulehed suruvad ennast mulla pinnast läbi. Fenix ei pidurda umbrohuseemnete idanemist, kuid takistab umbrohtude tärkamist. Herbitsiidiga kokkupuutunud umbrohu lehed ja võrsed muutuvad klorootiliseks – lehtedel ja leheservades tekivad valkjad ja kollased laigud.

Herbitsiidi Fenix formulatsioonis sisaldub kleepaine, mis garanteerib toimeaine piisava kleepuvuse, katvuse ja püsimajäämise mullapinnal ning mulla ülemistes kihtides. Herbitsiid Fenix on valmislahus ning ei vaja ühtegi lisaainet paremaks kleepuvuseks ega ka paagisegupartnerit umbrohtude tõrjespektri laiendamiseks.

Herne ja oapõldudel on parima tulemuse saamiseks soovitatav herbitsiidi Fenix pritsida kohe külvi järgselt mustale mullale, mil mullapinnal on herbitsiidi toimimiseks piisavalt head niiskustingimused. Oluline on, et Fenix´i viimane võimalik aeg pritsimiseks on umbes 1 nädal enne herne ja oa tärkamist. Hilinemisel võib herbitsiid sõltuvalt sordist või ebasoodsate tingimuse tõttu (niiske, jahe) avaldada kultuurile negatiivset mõju.

Parim toime saavutatakse hästiharitud pinnase (ilma suurte kamakateta ja ilma taimejäänusteta mulla pinnal) ning võimalikult ühtlase pritsimise korral. Põldude rullimine ja isegi kivide korjamine peab olema tehtud enne Fenix´i pritsimist, sest igasugune mullaharimine ja mulla liigutamine pärast Fenix’iga pritsimist lõhub mulla pinnale moodustunud kihi ning vähendab preparaadi mõju umbrohtudele.

Jahe kevad, öökülmad ja külm muld tekitavad palju küsimusi pritsimise ajastamise ja saavutatava efektiivsuse kohta. Soovitus pritsimine teha kohe pärast külvi, kui on võimalik ära kasutada mullaniiskust, kehtib igati ka sel kevadel. Kuna aga öökülmad jätkuvad ja muld on siiski jahe, on soovitatav Fenix´it pritsida päeva soojemas ajas, keskpäeval-pärastlõunal, mil mulla temperatuur on päikese käes pisut soojenenud. Lisaks, pritsimise võiks lõpetada kõige hilisemalt mõned tunnid enne päikeseloojangut, et herbitsiidi toimeainel jääks piisavalt päevast soojemat aega mullaosakestega sidumiseks ja püsivuse saavutamiseks. Veekulu soovitus umbes 300 l/ha kehtib parima tulemuse saavutamiseks ka niiskema mulla puhul, sest varasemate aastate katsetulemused on selgelt näidanud paremat ja pikemaajalisemat tõrjetulemust suurema veekulu puhul.

Kõiki antud soovitusi jälgides ei ole ohtu, et pritsimise järgselt paari päeva jooksul mõnel ööl temperatuuri langemine alla 0 kraadi võiks põhjustada herbitsiidi efektiivsuse langust. Fenix´i aktiivne mõjuaeg mullas kestab 2-3 kuud, mille jooksul säilib piisav tõrjeefektiivsus umbrohtudele.

Uuri lisa SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960