Autor: AS Tartu Näitused • 2. aprill 2024

Tule 18.-20. aprillil Maamessile!

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses rahvusvaheline maamajandusele ja maaelule pühendatud Maamess, mis sedapuhku võõrustab 460 eksponentettevõtet kokku üheksast riigist. Maamess on külastajatele avatud juba 30. korda!
Tule 18.-20. aprillil Maamessile!
Foto: Ragnar Vutt

Maamess on aastakümnetega leidnud kindla koha nii Eesti kui lähinaabrite messikalendrites ning on traditsiooniline põllumajanduses, metsanduses, aianduses ning toidutööstuses tegutsevate erialainimeste, kuid ka tehnikahuviliste kohtumispaik. Mullu käis seitsmel hektaril laiuvat messi uudistamas 45 240 külastajat.

Maamessi projektijuht Margus Kikkul rääkis, et kiidetakse ühtaegu Maamessi mastaapi, kuid teisalt ka kompaktsust, sest 70 000-ruutmeetrisele maa-alale on paigutatud niivõrd palju erialaettevõtteid, kuid korraldajatel on vastutusrikas ülesanne jälgida, et mess püsiks temaatikas. „Maamess on ennekõike erialainimeste kohtumispaik, mille kesksel kohal on muljetavaldav tehnikanäitus, kus esitletakse põllu- ja metsamasinaid, farmiseadmeid, hooldustehnikat ning kus on esindatud ka toidutootjad, aiandusega seotud ettevõtted ning messitemaatikaga kattuvad tugiteenused,“ märkis Kikkul.

Maamess on algusaastatel eraldiseisvana korraldatud põllumajandusmessi Agro Tartu, metsandusmessi Mets, aiandusmessi Aias ja Õues ja Tartu Toidumessi kokku liitmise tulemus ning formaat on end igati õigustanud. „Üheskoos eksponentidega on meie eesmärk hoida fookus rangelt maamajandusel ning ühiselt korraldada suursündmus, kuhu on asja igal valdkonnas tegutseval spetsialistil, kuid ka potipõllumeestel ja erametsaomanikel,“ kirjeldas korraldaja.

Viimaseid aastaid on iseloomustanud üsna turbulentne ärikeskkond. Aastad 2020 ja 2021, kui Maamessi korraldamise tegid võimatuks kehtivad kogunemispiirangud, osutusid üldiselt majanduses siiski edukaks, sest hoolimata hetkelisest seisakust taastus tarbimine ruttu ning näitas isegi kasvu. „Nüüd oleme järgmise kriisi laineharjal, kus pannakse tõsiselt proovile ettevõtete ja eraisikute toimetulek. Maamessil osalemine on ettevõtetele abiks toodete turundamisel ja turupositsiooni kindlustamisel. Pea aasta väldanud Maamessi korraldusperioodi jooksul oleme täheldanud, et valdkonnaettevõtete huvi messil osalemise vastu on väga suur, kuid turul on näha ka muudatusi. Pildile on ilmunud mitmeid uusi tegijaid, kes püüavad heitlikus majanduskeskkonnas turuosa leida,“ rääkis Kikkul ning lisas, et sama kehtib välisettevõtete kohta. Ühtekokku on tänavu Maamessil esindatud üheksast riigist pärit ettevõtteid. Plahvatuslikku tõusu on korraldaja sõnul näidanud lätlaste huvi Maamessi vastu. Kui eelmisel aastal võttis Maamessist osa 11 lõunanaabrite ettevõtet, siis tänavu juba 20. Ühtekokku moodustavad välisettevõtted Maamessi eksponentidest kümnendiku, esindatud on lisaks Eesti ettevõtetele ka Soome, Läti, Leedu, Poola, Ukraina, Tšehhi, Austria ning Saksamaa ettevõtted.

Ettevõtete suur huvi Maamessi vastu avaldab positiivset mõju ka sidusvaldkondade tegijatele, kelle all peab Kikkul silmas messi teenindavaid teenusepakkujaid nagu stendiehitus-, turundus-, reklaami-, majutus-, toitlustus- ja transpordiettevõtted. „Kasu lõikab sellest terve piirkond ning ootame pikisilmi melu, mis Maamess Tartusse toob. Kuivõrd Tartu on 2024. aastal Euroopa kultuuripealinn, saame kindlasti ka Maamessil tänavu võõrustada sise- ja välisturiste, kes varem Maamessi külastanud ei ole,“ hindas Kikkul.

Maamess algab Tartu messikeskuses neljapäeval, 18. aprillil ning kestab kolm päeva.

Maamess kuulub Euroopa suuremate põllumajandusnäituste korraldajate liitu EURASCO.

Maamessil on juubel!
Foto: Ragnar Vutt

INFOKS MAAMESSI KÜLASTAJALE:

Messil osalejate nimekiri ja asendiplaan, üldinfo, uudised: www.maamess.ee

Mess on avatud:

Neljapäeval, 18. aprillil kell 10.00-18.00

Reedel, 19. aprillil kell 09.00-18.00

Laupäeval, 20. aprillil kell 09.00-16.00

Piletiinfo ja parkimine:

Täispilet 15 €

Õpilane, pensionär 10 €

Perepilet 35 €

Kuni 7-aastased lapsed TASUTA

Pileteid müüakse Maamessil kohapeal ning Piletikeskuses.

Tasuta saab auto parkida Vaksali tänava äärsele parkimisalale, Gardest aianduskeskuse ja Rohelise Pargi parklas ning Tartu Laululava alumises parklas.

Asukoht: AS Tartu Näitused messikeskus (Fr. R. Kreutzwaldi 60, Tartu)

Lisainfo: www.maamess.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960