Autor: Nordisk Alkali • 15. aprill 2024

Nordisk Alkali paindlikud lahendused maisikasvatajatele

Taimekasvatuse hooaeg on alanud ning kuigi ilmastik on heitlik ja lubab veel jahedamaid tingimusi, on käes õige aeg rääkida maisikasvatusest. Üheks oluliseks teemaks on kindlasti herbitsiidilahendused ning kogemused just maisile mõeldud tootega Botiga+Fornet Max 6 OD.

Varakult tehtud umbrohutõrje annab maisile paremad tingimused kasvamiseks. Nii puudub kultuuril konkurents, tal on paremad niiskustingimused ning kuna muld soojeneb kiiremini, loob see maisikasvatuseks paremad tingimused.

Herbitsiidide lahendused maisile

Rääkides üleüldiselt herbitsiididest, on HRAC klassifikatsiooni järgi ligi 30 erineva toimimisviisiga toimeainete gruppi. Maisi kasvatamisel on see valik tunduvalt väiksem – laialeheliste umbrohtude tõrjeks on põllumeestel kasutada vaid neli erinevat toimimisviisi.

Esimeseks, suuremaks grupiks on sulfuroonid (Maister Power, Titus, Elumis), mis on ka Eestis laialdaselt kasutusel. Lisaks on laialeheliste tõrjel võimalik kasutada rakkude jagunemist pärssivad tooteid (Arrat, Estet Banvel), pigmentide biosünteesi ja fotosünteesi mõjutavaid tooteid (Elumis, Temsa, Botiga) ja fotosünteesi inhibiitoreid (Onyx, Botiga).

Kõrreliste umbrohtude tõrje võimaluste seas on tegelikult ainult üks variant ja selleks on sulfuroonid. Võib leida mitmeid teiste toimeainetega tooteid, millel on mõju kõrrelistele, kuid see piirdub enamasti kahe või kolme kõrrelise umbrohuga. Oluline on kombineerida erinevate toimimisviisiga tooteid, sest ainult ühe lahenduse kasutamine aastast aastasse ei ole jätkusuutlik ning võib kaasa tuua probleeme resistentsuse näol.

Eestis maisi kasvatamisel sulfuroonidega probleeme veel ei esine, kuid resistentsuse näiteid ei pea kaugelt otsima. Üheks selliseks riigiks on näiteks Taani, kus on uuringute tulemusel kinnitatud resistentsust nii rohelise kukeleiva kui ka kesalille osas. Edukaks umbrohtude tõrjeks on Taani põllumehed sunnitud väga hoolikalt läbi mõtlema enda pritsimisplaane: kombineeritakse mitmeid erineva toimimisviisiga tooteid ning tehakse 2-3 pritsimiskorda.

Taanis on levinud skeem kasutada paagisegus esimeses pritsimisringis mesotriooni + püridaati (samad toimeained toodetes Botiga või Onyx+Temsa), et saada kontrolli alla probleemsed umbrohud kui nad on alles väikesed ja ning seejärel kasutatakse mesotriooni ja sulfurooni toimeainetega paagisegusid. Maister Powerit soolo tootena ei ole seal võimalik kasutada juba aastaid, kuna tootel piirati kulunorme ja resistentsus on Taanis tõsine teema.

Põld Taanis, kus esineb rohelise kukeleiva resistentsus sulfuroonidele. Tehtud kolm pritsimist, kuid põld näeb endiselt umbrohtunud välja.

Tõhus alternatiiv maisikasvatajatele

Nordisk Alkali portfelli lisandus eelmise aasta lõpus uus toode Botiga, mis on mõeldud laialeheliste ja lühiealiste kõrreliste tõrjeks. Tootes on koos kaks toimeainet, mis on väga head partnerid - püridaat ja mesotrioon täiendavad üksteist ja nii on tõrjutavate umbrohtude spekter laiem. Samuti pole püridaadi toimeaine osas teadaolevalt Euroopas resistentsust täheldatud. Varasemalt on Nordisk Alkali portfellis toimeained olnud eraldi toodetena Temsa (mesotrioon) ja Onyx (püridaat), kuid Botiga näol on tegemist juba valmislahendusega.

Botiga aitab edukalt maisipõllult tõrjuda umbrohte nagu valge hanemalts, pärsia mailased, põld-konnatatar, kesalill, kannikesed, roomav madar, tähk-kukehirss jne. Oluline eelis on ka umbrohtude hävimise kiirus. Botigas olev püridaat toimib kiiremini kui sulfuroone (Samson või Fornet Max 6 OD, MaisterPower) või mesotrioone (Elumis, Temsa) sisaldavad tooted. Tulemusi on näha juba nädala möödudes. See on eriti oluline, kui kevadeti on äärmuslikud tingimused ja umbrohud on vaja kiiresti kontrolli alla saada.

Tähtis on see ka siis, kui põldudel esineb suur umbrohtude surve ning probleemsed umbrohud. Näitena võib tuua tähk-kukehirsi: põldudel, kus esineb suur surve tähk-kukehirsile, aitab väga hästi püridaadi kiire toime. Ka mesotrioonil ja nikosulfuroonidel on hea mõju tähk-kukehirsile, kuid toodete efektiivsust hakkab nägema ligikaudu 14 päeva hiljem. Arvestades hirsi pidevat idanemist nelja nädalasel perioodil, siis selle aja jooksul on juba tärganud uued taimed. Seetõttu oleks vaja kiiresti kõrvetada esimene umbrohtude rinne Botiga või Onyx tootega ning seejärel vajadusel minna uuesti.

Tähk-kukehirsi suur umbrohtuvus põllul

Botiga eeliseks on ka etiketil toodud triivi vähendavate otsakute kasutamise võimalus. Kasutades 75% triivi vähendavaid otsakuid on mittepritsitav puhvervöönd 0 m maksimaalse kulunormi kasutamisel. Seega on võimalus kasutada Botigat põllu servades, kuid edukaks töötluseks tuleb teada, mis umbrohud seal esinevad ning kindlasti arvestada umbrohtude suurust. Botigal on lai spekter, kuid ta ei taga kõrreliste täielikku tõrjet. Eelkõige mõjub toode kukeleibadele, hirssidele, kuid orasheina, tuulekaera ja murunurmika tõrjel on vaja lisada paarisegusse sulfuroone sisaldavaid tooteid nagu näiteks Fornet Max 6 OD või Samson Max 6 OD.

Fornet Max 6 OD, Samson Max 6 OD on kõrreliste ja mõningate laialeheliste tõrjeks mõeldud toodetega. Nikosulfuroon toimeaine tagab enam levinud kõrreliste umbrohtude nagu orashein, põld-rebasesaba, rukkiheina, tuulekaera, kahara luste, murunurmika jt eduka hävitamise põllult. Tooteid on lubatud kasutada ühekordselt 0,75 l/ha kulunormiga ja jaotatult 0,5+0,25 l/ha.

Nordisk Alkali toodete kasutamisel on esindatud kolme erineva toimimisviisiga toimeainet, mis võimaldab ennetada resistentsuse tekkimise probleeme. Lahendused on edukalt kombineeritavad teiste turul olevate toodetega, et laiendada nende toimespektrit ja tagada jätkusuutlik kasutamine.

Õige pritsimisaja valik = efektiivne tõrje

Nordisk Alkali toodete puhul on hästi oluline õige pritsimisaja valik. Botiga ja Fornet Max 6 OD lahenduse kasutamisel tuleb jälgida nii umbrohtude suurust kui ka kulunorme. Botigat on lubatud kasutada üks kord 1 l/ha või jaotatud kasutamisel 0,5 + 0,5 l/ga. Järgnevas graafikus mõned näited Lätis läbiviidud katsetest, kuidas saab kasutada Botiga + Fornet Max 6 OD lahendust ja millised on olnud tulemused erinevate umbrohtude tõrjel.

Rakendades ühekordset pritsimist, mis on Eestis ka tavapärane praktika, võiks mais olla 4 lehe faasis ning hea tulemuse saamiseks kasutada täiskulunorme ehk 1 l/ha Botiga + 0,75 l/ha Fornet Max 6 OD.

Väiksemaid kulunorme on võimalik kasutada jaotatud pritsimisel, millega hoitakse umbrohud pidevalt kontrolli all. Sellisel juhul on võimalik kasutada maisi 2-3 lehe faasis Botiga 0,5 l/ha + 0,25 l/ha Fornet Max 6 OD ja teisel pritsimiskorras 0,5 l/ha Botiga + 0,5 l/ha Fornet Max 6 OD. Teine pritsimisring aitab tõrjuda kõrrelisi umbrohte, mis tärkavad reeglina hiljem.

Parima efektiivsuse saamiseks võiksid umbrohud olla keskmiselt 2-3 lehe faasis. Hilise pritsimisaja korral võivad umbrohud olla juba liialt suured ning herbitsiidid ei saavuta soovitud tulemust. Varajane pritsimine annab kasu nii rahaliselt kui ka parema tulemuse efektiivsuse koha pealt.

Lisaks on Nordisk Alkali portfellis veel palju paindlikke ja efektiivseid tooteid, mida saab hooaja jooksul kasutada. Uuri lisa nordiskalkali.ee kodulehelt ja kindlasti leiad kasulikku infot Facebooki lehelt Nordisk Alkali Eesti!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960