11. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumehed võlgnevad riigile 26 miljonit

Riigil on õigus põllumeestelt sisse nõuda 26 miljonit krooni valesti makstud põllumajandustoetusi, kas seda ka tehakse, sõltub ennast maarahva esindajaks tituleerinud Rahvaliidu poliitilisest otsusest.

Kuigi põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) alustas tänavuste põllumajandustoetuste maksmisega juba mõne aja eest, ei ole osa põllumehi toetuskroone seni oma arvelt leidnud, kirjutas postimees.ee.

PRIA peadirektori asetäitja Katrin Noorkõivu sõnul on seni toetuseta jäänud põllumehed kas küsinud toetust tegelikult kasutuses olnust suuremale maale või ei ole nende karjamaad eeskirjade mõistes toetuskõlblikud.

Väiksema erinevuse korral võeti varasematel aastatel enammakstud summa maha tänavusest ühtse pindalatoetuse väljamaksest. Kui see kogu summat ei katnud, siis makstakse puudujäägi võrra vähem järgmisi toetusi.

Toetusi nõutakse tagasi vaid neilt, kelle pinnaerinevusest tulenev toetuse valearvestus on suurem kui 100 eurot ehk ligi 1600 krooni. Väiksema summa puhul kellegagi midagi ette ei võeta.

Noorkõivu hinnangul on põhimõtteliselt võimalik põllumehi niinimetatud trahvi maksmisest ka päästa.

See eeldab aga põllumajandusministri otsust, mis kinnitaks eeskirjade mitmeti tõlgendatavuse. Sellise otsuse eelduseks saab olla kas sõltumatu audit või poliitiline otsus.

Kuigi põllumajandusministeeriumi juhtivad rahvaliitlased soovivad tungivalt, et põllumeestelt raha ära ei võetaks, ei ole vastavat poliitilist otsust seni tahetud ka teha. Selle asemel tahetakse lähema kuuga teha audit, mis põllumehed tagasimaksetest päästaks.

Mitme ametniku hinnangul on eeskirjade mitmeti tõlgendatavust aga mõttetu otsida ja kui Rahvaliit tahab oma valijate eest seista, siis tuleks minister Ester Tuiksool lihtsalt vastav otsus langetada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960