20. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väätsa Agro suuromanikud on Alo Lillepea ja Tõnis Haavel

Väätsa Agro nõukogu esimees Teet Mõtte avalikustas, et Eesti ühe suurima põllumajandusettevõtte suuromanikud on seni end varju hoidnud Alo Lillepea ja Tõnis Haavel.

Mõtte selgitas, et paar protsenti osakuid kuulub umbes 50 inimesele, ülejäänud osalust jagavad võrdselt Lillepea ja Haaveli firmad, kirjutas Järva Teataja.

Mõtte kinnitas, et Lillepea ja Haavel, kes mõlemad kuuluvad ka nõukogusse, on kauaaegsed investorid, kes on otsustanud lähema paari aasta jooksul paigutada Väätsa Agrosse üle 50 miljoni krooni ja võimalikult palju kasutada ka Euroopa Liidu toetusi. «Nende investeeringutega peaksid paranema ka töötingimused,» lisas ta.

Esimese asjana peaks Väätsale jõudma uus põllutehnika, mida tänavu on kavas osta kümne miljoni krooni väärtuses.

Kaheksa miljonit krooni kulub tänavu uue noorkarjalauda ehitusele. «Väiksemaid investeeringuid on tänavuseks veel plaanitud, mistõttu peaks summa aasta lõpuks ulatuma 20 miljoni kroonini,» sõnas ta.

Kuigi Väätsa Agro on Eestis suurima piimakvoodi omanik, on Mõtte andmetel temast ees kaks tootjat: Estonia OÜ koos oma tütarettevõtetega ja endise Rapla piimakombinaadi kontsern, kuhu Järvamaalt kuuluvad Aravete Agro ja Tammsaare OÜ.

Möödunud aasta mais 56 protsenti Väätsa Agro osakuid omanud perekond Lieberg, Tiit Tuuleveski ja Toomas Hirbaum müüsid oma osaluse osaühingule Windmühle.

Tuuleveski tunnistas siis, et ostuhuvilisi oli Väätsal teisigi, kuid otsus langes Windmühle kasuks kahel põhjusel. «Osakute hind sobis meile ja vähetähtis pole ka, et uued omanikud on suutelised siia lähiaastatel korralikult investeerima,» selgitas ta.

Lillepea alustas Väätsa Agro osakute ostu ülemöödunud aastal makstes osakust kolm krooni. Väikeaktsionäride osalus õnnestus suuremalt jaolt endale saada.

Väätsa Agros soovis enamosalust ka investeerimispankur Joakim Helenius, kes ostis ülemöödunud aastal Tiit Tannerilt 8,7 protsenti Väätsa Agro osakutest.

Hiljem kaotas Helenius Väätsa Agro vastu huvi ja müüs osakud ära.

Põllumajandusspetsialistide hinnangul on Eesti suurima piimakvoodi omaniku Väätsa Agro väärtus ligi 200 miljonit krooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960