6. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brasiilia päästab hiinlasi näljast sojaubadega

Jõukamaks saanud ja üha kasvav Hiina rahvastik ei suuda kehvade põllumajanduslike olude tõttu endale piisavalt toitu kasvatada ning otsib maailmast selleks pikaajalisi koostööpartnereid.

Hiinlased tahavad toidulauale näiteks liha ning vajavad loomade nuumamiseks sojaube. Kuna Hiinas aga on veevarudega probleeme, ei saa nad ise piisavas koguses sojat kasvatada. Seetõttu on käed löödud brasiillastega, kellel on külluses odavat maad, kirjutas The New York Times.

Kui varem oli maailma suurim kahepoolne toiduainetega kauplemine USA ja Jaapani vahel, siis nüüd on seda kohta hõivamas Brasiilia, mis varustab Hiina 1,3-miljardist (10 korda Jaapanist suuremat) rahvast.

USA põllupidajad on oma positsioone sojaubade kasvatamisel kaotamas. Eelistatakse maisi, millest saab toota etanooli. Nii on sojakasvatuse juhtohjad enda kätte võtnud Brasiilia. Kuigi ameeriklased naudivad praegu veel eeliseid nagu hea infrastruktuur, siis peagi on see muutumas. Brasiilias kasvatatakse praegu sojaube u 71 miljonil hektaril ja riigil on võimalik oma kasvandusi kahekordistada.

Kolm aastat tagasi sõlmisid kaks riigi lepingu, millega riikidevahelise kaubavoo käivet suurendatakse 20 miljardi dollarini (234 miljardit krooni) aastas.

Kuigi Brasiilia ei ole kõiki lubadusi täiel määral täitnud, jätkab Hiina koostööd. Viimasel ajal on sojaubade eksport plahvatuslikult suurenenud. Eelmisel aastal saatis Brasiilia Hiinasse pea 11 miljonit tonni ube, st 50% enam kui 2004. aastal.

Sellega möödus Brasiilia USAst, kes on küll endiselt maailma suurim sojaubade tootja, kuid jääb Brasiiliast ekspordi poolest maha.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960