8. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PRIA ootab pindalatoetusi taotlema

Alates 9. kuni 29. maini saab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) piirkondlikes büroodes esitada pindalatoetuste taotlusi.

Eelmisel aastal taotles neid toetusi üle 18 tuhande maaharija ning sama palju taotlusi ootab PRIA ka sel aastal, teatas PRIA.

Toetuste eesmärgiks on hüvitada osaliselt maaharijatele maa korrashoidmiseks tehtud kulutused ning säilitada keskkonnaväärtuslikke alasid. Toetust saavad nii füüsilised kui juriidilised isikud, kes harivad maad õiguslikul alusel ning täidavad kõiki toetuse saamiseks ette nähtud tingimusi. Eelmisel aastal esitas PRIAle pindalatoetuste taotluse 18531 isikut, kellele määrati toetust kokku enam kui 1,25 miljardit krooni.

Tänavu on võrreldes varasemate aastatega toimunud muudatusi toetuste tingimustes, samuti on lisandunud ka päris uusi toetusi. Sarnaselt eelmisele aastale saab tänavu taotleda ühtset pindalatoetust ja täiendavaid otsetoetusi, põllumajanduslikku keskkonnatoetust, ebasoodsamate alade toetusele ja Natura-alade toetust. Lisaks nendele on sel aastal võimalik taotleda toetust ka energiakultuuride kasvatamiseks ning Natura 2000 aladele jäävate poollooduslike koosluste hooldamiseks. Samuti on võimalus taotleda ka nö. tootmisest lahti seotud täiendavat otsetoetust põllukultuuridele, mille saamiseks ei pea enam käesoleval aastal põllukultuure kasvatama ja toetust makstakse 2006. aasta referentsi järgi.

PRIA toetuste osakonna juhataja Toomas Ojakäär avaldas lootust, et kolme-aastane kogemus on õpetanud nii taotlejaid kui PRIAt. „Samas tahan rõhutada, et PRIAle esitatud andmete õigsuse eest vastutab lõpuks ikkagi taotleja ise,” ütles Ojakäär ning lisas, et taotlejad peaksid enne taotluse esitamist oma andmed põldude suuruste ja seal kasvatatavate kultuuride kohta hoolega üle vaatama. „Ja muidugi peab taotleja olema kindel, et ta suudab toetuse tingimusi täita, sest toetus ei ole lihtsalt rahalaev, vaid sellega võetakse endale ka hulgaliselt kohustusi mitmeks aastaks,” sõnas Ojakäär.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960