17. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius: talupidamine on hea äri

Investeerimispankur Joakim Heleniuse Ukrainas, Venemaal ja Eestis tegutsev Trigon Agri noteerib oma aktsiad Stockholmi alternatiivbörsil.

"Meil on Eestis 5500 hektarit haritavat maad, 4000 lehma (koos noorkarjaga) ja ettevõte kasvab kiiresti. Kokku on meie käes 25 000 hektarit põllumaad ja me loodame, et see kasvab 2007. aasta lõpuks 100 000 hektarini," ütles Helenius.

Trigon Agri on küll registreeritud Taanis, kuid ettevõtte juured ja juhtkond on Eestist. Helenius loodab, et sellest saab suurim Eestist välja kasvanud ettevõte.

"Eesti ja ka muudest Balti riikidest parimad juhid on unikaalsed: nad tunnevad tööstusharu, nad oskavad halvas seisukorrast ettevõtte välja tuua ja selle edukaks muuta. Mis on kõige olulisem, neil on kogemus endisest Nõukogude liidust, mis aitab mõista sarnase taustaga inimesi," lisas Helenius. Lisaks on Trigon Agril ligipääs kapitalile, mis on eelis musta mulla vööndis opereerimisel.

"Miks me sellega tegeleme? Me näeme siin tohutut investeerimisvõimalust. Nõudlus kasvab ja pakkumine ei jõua järele," ütles Helenius. Tema sõnul hakkavad hiinlased järjest rohkem liha sööma. "Inimeste sissetulekud kasvad ja siis nad jõuavad liha osta, kilo liha tootmiseks kulub aga mitu kilo teravilja, mis tõstab oluliselt globaalset tervavilja nõudlust" lisas ta.

Teine arenev turg on biokütused.

Kliima soojenemise tõttu jääb ka harimiskõlblikke maid globaalselt järjest vähemaks. "Kust aafriklased süüa saavad, kui nad seda ise enam kasvatada ei saa?" küsis Helenius, ise vastust teades. Hiinas on probleemid reostuse ja happevihmadega, liustikud kuivavad kokku ja jõgede looduslik niisutussüsteem enam ei toimi. "Need on muret tegevad trendid, kuid ka hiinlased peavad sööma," rääkis investor, kes näeb lähenevat toidu defitsiiti ja hindade tõusu.

"Musta mulla piirkond Venemaal ja Ukrainas on üks vähestest kohtadest, kus saab oluliselt laiendada põllumajandustööstust, seal on viljakas pinnas ja sobiv kliima. See regioon on olnud ajalooliselt Euroopa viljaait. Samas on viimase 15 aastaga piirkonna tootmismahud drastiliselt vähenenud, sest kapitali ei ole," seletas Helenius.

Tema sõnul on Trigon Agril 1,1 miljardi krooni suurune omakapital ja 2,3 miljardi krooni suurune investeerimisvõimsus. Ettevõttesse on investeerinud Ameerika, Prantsusmaa, Šveitsi, Inglismaa, Soome, Taani ja Rootsi investorid. Helenius on kindel, et aktsiate omanikud ei soovi nendest loobuda ja aktsiate hind läheb üles.

"See on äri. Meil ei ole vaja Euroopa toetusi, meil on suurem visioon. Põllumajandus on efektiivsem, kui seda suuremahuliselt tehakse," lisas ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960