27. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talunik toodab lemmikloomaheina

Saaremaa mahetalunik Veiko Maripuu muudab pärandkoosluste hooldamise tuluallikaks, hakates puisniitude heinast tootma sööta lemmikloomapoodidele, kirjutas Oma Saar.

„Minu idee on hakata puisniitudelt kogutud heina kuivatama ja pakkima ning arendada välja uus tooteartikkel – lemmikloomahein,“ ütles Veiko Maripuu Oma Saarele. „Esialgu proovime kätt Eesti turul, mõne loomakauplusega on kokkulepe tehtud.“

Natura alade jätkusuutliku hoolduse käivitamiseks eraldas keskkonnainvesteeringute keskus Veiko Maripuu Mäe maatalule 336 400 krooni toetust, mille eest talunik soetab puisniitudel manööverdamist võimaldavat heinavarumistehnikat. Heina hakkab Veiko Maripuu varuma Loode tammiku piirkonnast, Laidevahe–Siiksaare hoiualalt ja Võrsna hoiualalt. Kokku on hooldusalust maad 60 hektarit.

„Kõigepealt tuleb need puisniidud korda teha, hetkel lokkab seal palju selliseid taimi, mida ükski loom eriti ei söö,“ lausus ta.

Maripuu sõnul on tema eesmärgiks Natura alade hooldamise kõrval väärtustada puisniidu heina ja muuta puisniitude hooldamine seeläbi jätkusuutlikumaks. „Puisniidu heinasaak on väga väike, kulud niitmiseks aga tavalisest rohumaast kuni kuus korda suuremad. Ainult toetuste najal puisniite ära ei majanda,“ selgitas Maripuu.

Seevastu lemmikloomapoodides maksab puisniidu hein ligemale 30 krooni kilo ehk 30 korda rohkem kui tavahein.

Puisniitudel kasvava rohu toiteväärtus on tavalisest kõrrehei-nast oluliselt suurem ja seetõttu meeltmööda ka lemmikloo-madele. Eriti sobib puisniitude hein kodujänesele.

Maripuu sõnul on tal kavas hakata puisniitude heina kokku ostma, et ka teised talunikud hakkaksid puisniitude heina hindama.

Veiko Maripuu avaldas KIK-i rahastamisotsuse üle heameelt, sest just talude toetamine tehnoloogia ja tehnikaga annab keskkonnapoliitikas tulemusi.

„Praegu domineerivad KIK-i projektide seas matkaradade ehitamine, inventeerimised ja ekspertiisid, mis pakuvad vaid teatud tõdemusi ega arenda seda elupaika edasi,“ rääkis Mäe maatalu peremees.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960